Katarzis

Svédországban szabad szipogni, Japánban hízelgő büfögni

 

  A következő tudnivalókat azért gyűjtöttem össze, mert a férjem el akar vinni egy világkörüli útra, hiába is mondom neki, hogy én inkább valahová máshová mennék.

 

Érdekes szokások a nagyvilágban

 

🙂  Na jó, ez csak egy ősrégi szakállas vicc volt, de attól még, hogy én az idén itthon maradok, valakinek talán jól jöhet az alábbi összeállítás a legérdekesebb külföldi viselkedési szokásokról. Mert mielőtt külföldre megy az ember nyaralni vagy dolgozni, nem árt kitanulnia legalább a nemzet gesztusait, ha a nyelvet nem is tanuljuk meg egy kéthetes ott-tartózkodás miatt.  Érdemes minél több illemszabályt megtanulni, még ha csak egy rövid kiruccanás erejéig is tartózkodunk csak az adott országban. Előre nem is sejthető kellemetlen helyzeteket kerülhetünk el ezáltal.

 

Nézzünk 1-2 érdekes szokást néhány külföldi országból,  a teljesség igénye nélkül, természetesen ha valóban utazni készülünk, mindenképp ajánlatos jobban belemerülni az adott ország illemtanába.

 

Írország

Ha valaki meghív egy italra, illik visszahívni, akkor is ha nő az illető, mert ott mindenki egyenrangúnak számít. A pultnál nem fontos borravalót adni, a pincérek jól meg vannak fizetve.

 

Nagy-Britannia

Csak a nagyon közeli ismerőst illik megölelni, megcsókolni.

Sorban álláskor nehogy előretolakodj, nagy illetlenség.

A V alakú ujjtartás, amit mi a győzelem kifejezésére használunk, az angolszász országokban a “takarodj!” nem éppen kedves felszólítást fejezi ki. (Ilyet Horvátországban se nagyon mutogass, a szerb nacionalizmushoz van köze.) Skóciában ne nevezd az ott élőket angoloknak.

 

Svédország

 

Érdekes szokások a nagyvilágban

 

Nagyon szigorúan betartják a viselkedési szokásokat, nekünk kicsit merevnek tűnhet ez, pedig ott mindenki tegez mindenkit.

Itt sem illik előremászni a sorban  igaz, itt nem fognak szólni érte, gyűlölködő pillantásokat sem kapsz, de megbotránkoznak a viselkedéseden és lehet, hogy még a facebookra is kiírják, hogy aznap milyen bunkó emberrel találkoztak.

Nem kell kényszerű beszélgetést kezdeményezni az idegenekkel, kivéve, ha segítséget akarsz kérni.

A tömegközlekedésben illik egymástól távol ülni, ha valaki mellett van is hely, oda nem ülnek le, inkább utaznak állva. Tiszteletben tartják a másik ember komfortzónáját, ami arrafelé 3(!) méter.

A zsebkendő-használatot tisztátalannak tartják, gyakran inkább szipognak vagy egyetlen használat után eldobják (nagyon helyesen).

A háziasszony főztjét nem illik dicsérni, csak távozáskor megköszönni.

 

Lengyelország

Közterületen tilos a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Ha valakinél csészét látsz vörös löttyel, akkor az borscs, amit akár a kávéautomatából is megvehetnek.

A puszilkodás csak családi körön belül szokás.

 

Görögország

A felfelé mutató hüvelykujj,( a lájk-jel) a itt a férfiak közötti szexuális ajánlat jele, tehát semmi esetre sem szerencsés ezzel a kéztartással stoppolni.

A nyitott tenyér is tilos, hacsak nem akarsz valakifelé épp támadó gesztust kinyilvánítani.

A görögöktől bármit kérsz, nem szeretnek nemet mondani, inkább ígéretet tesznek. Hogy betartják-e? Ez jó kérdés.

 

Törökország

 

érdekes szokások a nagyvilágban

Illik lehuzakodni, mielőtt belépsz a lakásukba, házukba, kivéve, ha a háziak megkérnek, hogy ne tedd.

Idegen nőket jobb nem megszólítani, zaklatásnak vehetik. A karikaformára görbített hüvelyk és mutatóujj pedig a nőknek tett szexuális ajánlat jele, ezzel nagyon vigyázz!

 

Bulgária

Azt szerintem mindenki tudja, hogy a bólogatás a “nem”, a fejrázás az “igen”-t jelenti, épp fordítva, mint nálunk. Csak más tudni, és megint más ösztönösen rábólintani, amit szeretnénk. Csak aztán ne lepődjünk meg, ha nem kapjuk meg, hiszen nemet “mondtunk”.

 

 

Kína

 

Érdekes szokások a nagyvilágban

 

Itt  bátran csúfolódhatsz, csak azt hiszik, a csodálkozásodat fejezed ki.

Az ajándékozás ritka szokás. Ha mégis ajándékot viszel a háziaknak, ne vedd sértésnek, ha nem bontják ki előtted, mert ott az az illő, hogy később, ha már egyedül vannak. Ha te kapsz ajándékot, te is csak abban az esetben nézd meg előttük, ha megkérnek rá.

Borravalót sehol nem fogadhatnak el.

 

Korea

Ne találd meglepőnek, ha csámcsognak evés közben, azon pedig egyáltalán ne kezdj el utálkozni, ha épp előtted jut eszükbe fület tisztítani, ez ott normális.

Észak-Koreában a nők átadják a helyüket a buszon a férfiaknak.

 

Thaiföld

Még viccből se mond semmi rosszat a királyukra, királynőjükre, 15 év börtön járhat érte.

Ha egy helyi meghív vacsorázni, lassan egyél, nem illik hamarabb megbirkózni a tányérod tartalmával, mint a házigazdának.

Neadjisten, véletlenül koccansz egy másik autóssal, készülj fel, hogy előbb lesz egy nagy teletubby-ölelés, s csak aztán kezdhetitek az autók kárának megállapítását. Az öleléssel fejezik ki ugyanis örömüket, hogy nem esett egyikőtöknek sem baja.

 

India

Boltban, piacon, mindenütt alkudni kell. Ha nem tudsz alkudni, senki nem fog tisztelni.

Csókolózni az utcán tilos.

Fehér virágot semmiképp ne ajándékozz, olyat a temetésekre visznek.

Ha kézzel kell enni valamilyen ételt, ahhoz csak jobb kézzel szabad nyúlni,  kapott ajándékot is azzal illik elvenni, amennyiben nem túl nehéz. Ha az, akkor mindkét kéz használható.

Indiában fontos a pontosság.

Idegen gyerek fejét véletlenül se érintsd meg!

 

Japán

 

Érdekes szokások a nagyvilágban

Kézfogás helyett meghajolnak. Nem szeretik az ölelkezést.

Evőpálcikákkal étkeznek, azokat nem illik az idősebbeket megelőzve felvenni. Vendégségben a zöld tea utolsó kortyait szürcsölik, ezzel jelzik, hogy ízlik. A böfögéssel az étel kiváló minőségét dicsérik.

Fogpiszkáló használatakor a szájat el kell takarni (a fogak és minden csont tisztátalan).

A borravaló durva sértés, azt fejezi ki, hogy nem vagy megelégedve a neked nyújtott szolgáltatással, de kivétel itt is van, például egy operáció alkalmával az orvosnak adott hálapénz.

Az érzelmeiket a mosolyuk mögé rejtik.  A nagyon széles mosoly a zavart, az elfogódottságot, a mérget leplezi el. Te se mosolyogj úgy előttük, hogy látszódjanak a fogaid!

Egészen más beállítottságúak, mint az európai ember. Szeretik a kemény munkáról, a lemondásról, az önfeláldozásról szóló történeteket, de  gyűlölik a magabiztosságot, az erőszakos fellépést, a túlzott határozottságot, a magyarázkodást, az önsajnáltatást.

Japánban nem illik a vonaton telefonálni, ez zavarja a többi utast, de lehet sms-t írni korlátlanul.

 

A távol-kelti országokra együttesen jellemző, hogy gusztustalannak tartják a zsebkendő használatát és nagyon nagy illetlenség az orrfújás, különösen étkezés közben. Büfögni viszont hízelgő, a jólakottság, elégedettség jele.

A négyes szám még ijesztőbb számukra, mint nálunk a 13-as, Kínában, Japánban előfordulhat például, hogy nem találsz negyedik emeletet.

 

 

 

Iszlám vallásúak, azaz muszlimok között

(Szaúd-Arábia, Irán, Jemen, Omán államvallása, és fővallás Észak-Afrika és a Közel-Kelet majdnem minden államában)

Érdekes szokások a nagyvilágban.

 

  A mecsetbe konzervatív öltözékben, cipő  nélkül kell belépni, a cipőt a talpával lefelé (a lábbeli tisztátalan!) a bejárat előtt kell hagyni.

Imádkozó ember előtt nem szabad elhaladni.

Arab (vagy török) férfitól  nem illik érdeklődni a felesége, vagy a család  nőtagja felől.

A vendéglátás általában nyilvános helyen (étterem,  klub) történik, ha viszont a vendéglátó lakásában, nem szükséges ajándékot vinni, vagy a feleségnek virágot küldeni. Ha a feleség nincs jelen, nem illik érdeklődni utána. Ha a házigazda felkéri a hölgyvendégeket, hogy csatlakozzanak a háziasszonyhoz, e kérésnek feltétlenül eleget kell tenni.

Kutyát  ábrázoló ajándék nem adható, mert a kutya – és a cipő – az iszlám országokban tisztátalan, társalgás közben ezeket a témákat kerülni kell.

A lakásban vagy az irodában látott tárgyakat nem illik dicsérni, mert ősi szokás szerint azokat fel kell ajánlani a vendégnek.

Az arab nőket nem illik mereven nézni.

Az élvezeti cikkeket nem szabad bal kézzel megfogni. Az arabok a cigarettát nem dobozból kínálják, hanem kivesznek egy szálat, és átnyújtják.

Az üzletfelet nem szabad felhívni délután kettő és négy óra között vagy vallási ünnepek (például Ramadán) idején.

Fényképezni csak a megengedett helyeken lehet, és ott is csak diszkréten.

Beszéd közben nem illik a partnerre mutogatni. Gesztikulálás közben az ujjakat össze kell zárni.

Az alku az araboknál kötelező.

Arab szokás szerint minden szolgáltatásért külön díjazás jár. A borravaló a szállodákban  és a jobb éttermekben a számlán szerepel 10-15 százalékos összegben, de ezen kívül elvárják az otthagyott borravalót is.

Enni csak jobb kézzel lehet, ballal nem, mert azt tisztátalan dolgokra használják.

Ha a házigazda az ételből a legfinomabb falatokat kézzel teszi a vendég szájába, az nagy megtiszteltetés.

A kínált üdítőt, vizet visszautasítani nem szabad, mert sértő, az utolsó cseppig kiinni illetlenség.

A csészét nem illik letenni, a harmadik kínálás előtt vissza kell adni annak, aki adta.

A köszönés, üdvözlés jobb kézzel történik.

A távollévőket nem szidalmazhatják, nem kritizálhatják.

 

1-2 szokás igazán meglepett. Hogy valaki eljöjjön hozzánk, vacsorázzon a férjemmel, s még meg se kérdezze, hogy “és a kedves feleséged?” hát gondolnék szépeket az illetőről.  Mostmár tudni fogom, hogy van, ahol ez így helyes. Az is biztos, hogy én mindenkinél  megdicsérem, ha valami különlegeset látok- s szerintem egy arab lakásban látnék is szépeket-a szokást nem ismerve egy bőrönd suvenirrel térhetünk haza.  🙂

Az is megdöbbentett, hogy valakit angolnak nevezni sértőbb, mint “skót”-nak, persze csak azért mert nálunk a szó átvitt értelme ugrik be elsőnek. De legjobban a thaiföldi koccanásos ölelkezés tetszik, ez abszolút nem illik bele a mi mentalitásunkba, sajnos.

 

A muszlimokról szóló rész forrása a wikipédia.

Képek: pixabay.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!