Katarzis

A megunhatatlan gyros-tál

Tényleg megunhatatlan. Ekkora népszerűségnek még a pizza sem örvend nálunk. Gyerekek imádják, mert mindig sül hozzá krumpli. Én imádom a sok zöldség és a sajt miatt. Különben is minden egyes alkotórésze önmagában is egy finomság.

A megunhatatlan gyros-tál

 

A gyros- készítés kissé összetettnek tűnhet, de igazából pofonegyszerű. Ahány ház, annyi szokás, s most sem a legeredetibb változatot akarom megosztani, csupán elmesélem, nálunk hogyan készül.

 

Első lépésben a hosszúkás csíkokra vágott csirkemellet bepácolom olajban elkevert gyros-fűszerkeverékkel. Így pihen valameddig, van, hogy fél napot, van, hogy fél órát. Persze a hűvösben.

 

Fűszerkeverék

 

Üzletben is kapható, akár ízfokozóktól és adalékanyagoktól mentes is, de ha gyakran készítjük ezt az ételt, sokkal jobb, ha saját magunk állítjuk össze a keveréket, egyrészt gazdaságosabb is, másrészt, a sajátba még nyomokban sem kerülhet semmi a szárított fűszereken kívül. A következő alapanyagokra lesz szükségünk a görög gyros ízesítéshez:

(1-1 kávéskanál mindenből)

 bors

oregánó

majoranna

bazsalikom

rozmaring

kakukkfű

köménymag

borsikafű

fél fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

csipet cukor

A fűszereket egészen apróra daráljuk, a fokhagymát nyomón átnyomjuk, a hagymát nagyon-nagyon apróra vágjuk vagy reszeljük. Ha többet keverünk be, a fokhagymát és a hagymát csak annyihoz adjuk hozzá, amennyit azonnal felhasználunk.

 

Vagy egy másik változat:

4 kk oregánó

4 kk fokhagyma-granulátum

3 kk só

2 kk feketebors

1 kk pirospaprika

1 kk őrölt szerecsendió

 

A szósz

 

A szósz az, amit még érdemes hamarabb elkészíteni, hadd érjenek össze az ízek,  de itt se gondoljatok valami nagy munkára, 2,5 dl joghurtot összekeverünk ugyanennyi tejföllel, nyomunk bele 2-3 gerezd fokhagymát, sóval, borssal, 1 evőkanál citromlével, 3 evőkanál olajjal ízesítjük. Ha igazi tzatzikit akarok, még adok hozzá apróra vágott kaprot is, és belereszelek 1-2 uborkát.

Nálunk ugyanez az alapja a csípős szósznak is, aki azt kér, ehhez tesz valamennyi Erős Pistát. ( Remélem, nem nagy szentségtörés. 🙂 )

 

 Ha ezekkel készen vagyunk, lógathatjuk egy kicsit a lábunkat, ami még hátra van, azt már érkezünk megcsinálni, amíg megsül a krumpli illetve megpirul a hús.

Ugyanis már csak a zöldségek összevágása maradt.

Paradicsom, paprika, uborka felkockázva; retek, hagyma felkarikázva; káposzta legyalulva. A képen láthatod, hogyan sorakoznak (sorakoztathatod másképp is, de ha kihagysz valamit, az sem baj, a retek, paprika például egyáltalán nem fontos).

Ha minden kész, a krumpli is megsült, a hús is megpirult, úgy az igazi, ha mindent egy tálra halmazunk, de nálunk mindenki válogat, ezért én szépen sorba rakom a dolgokat, svédasztalosan, mindenki rakjon a tányérjára, amit szeret.

És ki ne felejtsük a reszelt sajtot, legvégül ezzel szórjuk meg a pazar egyveleget. Persze csak ha szeretnénk.

 

A megunhatatlan gyros-tál

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!