Katarzis

Fejtett bableves húsmentesen

 

  Ez a bableves a bizonyíték arra, hogy hús nélkül és csupán 3-4 hozzávalóból is lehet finom levest főzni.

Amikor a babhüvelyben már szép nagy szemek vannak, de téli eltevésre még nem leszedhető, azt én úgy hívom, hogy gyenge bab, közismert neve pedig a fejtett bab. (Nem értem, miért; a szárazat is ki kell fejteni, ha kipereg magától-a földre…az nem annyira jó. 🙂 ) Ég és föld a különbség a száraz és emez ízvilága között, én a szárazbabból készült ételeket annyira nagyon nem szeretem (kivétel csülkös káposztás bableves), ezért a gyenge babból rakok el ilyenkor jó sokat a fagyasztóba.

 Ha időszűkében vagyunk vagy valami húsmentes, de tartalmas levesre vágyunk készíthetünk egy finom fejtettbab-levest. 

Fejtett bableves húsmentesen

 

Hozzávalók:

 

  • 1 fej hagyma
  • kevés olaj
  • kávéskanál őrült pirospaprika
  • fél kg fejtett bab
  • 2-3 sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • kis darabka zellergumó
  • 1 zöldpaprika
  • só, bors
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem hozzákötve 1-2 zellerszál
  • 10 dkg csipetke vagy csigatészta
  • 1-2 evőkanál liszt

 

Elkészítés:

 

  • a hagymát felkockázzuk és kevés olajon üvegesre pároljuk 
  • pirospaprikával megszórjuk, felöntjük vízzel és beletesszük a kifejtett, megmosott babot
  • 4-5 liter vízzel felöntjük
  • amíg felfő a víz, megpucoljuk a zöldséget és mindet hozzáadjuk a felfőtt leveshez
  • a sót, borsot, zúzott fokhagymát is hozzáadjuk és nem túl nagy lángon főzzük, kb. 1-1,5 óra alatt minden megpuhul
  • ekkor tesszük bele a csokor petrezselymet, ez adja a leves lelkét
  • a tésztát is belefőzzük (azt lehet külön vízben is, de igazából 100-150 g-nyi tészta nem fogja lisztízűvé tenni a leveslevet)
  •  a lisztből és kevés olajból híg, világos rántást készítünk, végül ezt csurgatjuk a levesbe, felforraljuk vele és kész is, tálalható is, de ha várunk egy keveset, még finomabb lesz, összeérnek az ízek
  • én a tejfölt soha nem főzöm bele, de kiteszem az asztalra, ha valaki kéri, ízesítheti vele, azzal is finom

Fejtett bableves húsmentesen

 

Jó étvágyat! 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!