Katarzis

Szedres rizsfelfújt

 

 Rizskoch vagy rizsfelfújt, mindegy, ki hogyan nevezi egy igen kedvelt édesség, mert olcsó, könnyű elkészíteni és elrontani sem igazán lehet. Szerintem egészséges is, mert én ilyen régimódi vagyok, a tejet, a vajat egészségesnek tartom és a tojást is természetes B-vitamin-bombának.

 Nálunk általában akkor készül, ha valaki tejberizst kíván, olyankor készítek háromszoros adagot, ebből valamennyi elfogy, a többi megy a hűtőbe, és másnap már nincs fejtörés, ha valaki desszertet is kér a főételhez.

 A rizsfelfújt önmagában is finom, de én mindig teszek bele “valamit” még, általában egy kis rumos vízbe áztatott mazsolát. Most viszont van szeder, így azzal ízesítem, egyszerűen belesütöm.

 

 Hozzávalók:

 

a tegnap megfőzött tejberizs maradéka

1 liter tej, aminek egy része lehet víz is

20 dkg rizs

5 tojás

10 dkg vaj

cukor ízlés szerint, 20-25 dkg

vanília, reszelt citromhéj-ízesítőnek

csipet só

25-30 dkg szeder

 

A tejberizst jó tehát hamarabb megfőzni, kihűteni. Tegyünk bele cukrot is, ahogyan amúgy is készítenénk. Ha már felszívta az összes folyadékot és még mindig kemények a rizsszemek, nyugodtan öntsünk hozzá egy kis vizet és főzzük tovább, amíg meg nem puhul teljesen.

1 dl vizet 3 kanál cukorral forraljunk fel, a legjobb egy széles edényben, tegyük bele a szedret, terítsük szét benne, hogy a szirup ellepje, főzzük legfeljebb 1 percig majd tegyük félre hűlni.

A tojások sárgáját kikeverjük a vajjal és 4 kanál cukorral. Hozzáadjuk a kihűlt tejberizst, a vaníliát, citromhéjat, csipet sót.

A fehérjét habbá verjük. Ehhez csak akkor adjunk cukrot, ha az összekevert masszát nem érezzük elég édesnek. Óvatosan keverjük bele a habot a rizsbe. Ne is keverés legyen ez, inkább csak olyan fakanál-forgató mozdulatok.

A sütőformát-ha szükséges-vajjal kikenjük, majd zsemlemorzsával behintjük. 

Szedres rizsfelfújt

A massza felét beleöntjük, leszórjuk a lecsepegtetett szederrel, beborítjuk a rizs másik felével és előmelegített sütőben sütjük fél- 3/4 órát.

(A szedret ha belekevernénk, összetörne, így szépen egyben maradnak.)

Szedres rizsfelfújt

Ha elkészült és tudunk egy kicsit várni, igazán szépen lehet szeletelni.

 

Szedres rizsfelfújt

És hogy mi az a gömböcske a tányéron?

Szederzselé.  A megmaradt szedres szirupból készült, hozzáadtam egy kis zselatint, újra felforraltam, kicsit hűtöttem, majd -speciális formám nem lévén- beleöntöttem a kedvenc csokim fóliájába. Így lett ilyen cuki bonbon-formája. 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!