Katarzis

Lemon granita azaz citromos jégkása

Már nem is hőségriasztás, hanem hőségriadó lépett életbe, tehát nem vagyok nagyon elkésve, hogy csak most írom le a citromos jégkásám receptjét.

Granita

vagy

jégkása

esetleg

hókristály.

Lehet, hogy van a receptek között árnyalatnyi különbség, de az biztos, hogy mindegyik valamilyen gyümölcsöt tartalmazó, szemcséssé darált jeget jelent.

És ez a “valami valamiféle” nagyon finom, bármelyik gyümölcsből is készüljön, szeretik felnőttek ugyanúgy, mint gyerekek, kapható- ha nem is minden utcasarkon-de elég sok helyen, viszont otthon is elkészíthető különleges gép nélkül is. (Egy fagyasztó azért kell hozzá.)

Én a hagyományos, kevergetős változatot ismerem és ezt merem biztonsággal mindenkinek ajánlani.

 

Hozzávalók

 

  • 7 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • egy szép nagy citrom

A vizet felforralom a cukorral, a citrom héját is belereszelem és lassú tűzön 2-3 percig főzöm benne. Kihűtöm teljesen. Ezután belecsavarom a citrom levét, jó alaposan, az sem baj, ha a húsából is kerül bele, mivel úgyis az egészet egy szűrőn keresztül öntöm egy szögletes edénykébe. (Így megmarad a citrom összes C-vitamin-tartalma, feleslegesnek tartom a citrom levével főzni.)

 

lemon granita azaz citromos jégkása

Megy a fagyasztóba. Legközelebb 1 óra múlva nézek rá, megkavarom. Másfél óra múlva kezd fagyni, 2-3-szor még ránézek, meg-megkavarom, nem mixerrel, simán csak egy kanállal, az oldalára fagyott részeket is lekapirgálom, szóval az egészet újra és újra homogénné teszem, ha épp a hűtő az utamba esik. 🙂

3-4 órán belül fogyasztható.

De ha valami oknál fogva mégsem fogy el, és hagyjuk hosszú órákig a fogyasztóban, akkor teljesen összefagy, na nem csontig, hiszen a cukor nem engedi, de kemény lesz, már nem kása, hanem egy szivacsos jégdarab, hát ilyenkor veszek egy kanalat és szépen mindenkinek levések egy pohárkára való hókását. Hát ezért teszem eredetileg egy szögletes műanyag dobozkába, mert abból a legkönnyebb kapirgálni.

Az egészet is lehet “pürésíteni”, így tenni vissza, ha elég gyorsak vagyunk, és nem érkeznek a szemcsék olvadni, akkor órák múlva is ugyanígy fog kinézni a fagyasztóban. Egyszóval rájárhatnak a gyerekek felnőtt-segítség nélkül is. 🙂

Lemon granita azaz citromos jégkása

Látjátok, milyen hófehér lett? Na vajon mitől színes, ami nem odahaza készül?  🙂

Próbáljátok ezt, szeressétek, frissüljetek!

 

Lemon granita azaz citromos jégkása

Mindenkinek túlélést kívánok az extrém meleghez! 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!