Katarzis

Szederbefőtt mindenféle macera nélkül

 Ez a szederbefőtt a lusta asszonyok szederszörpje. Nem kell pépesíteni, se szitán áttörni, csak a nyers gyümölcsöt sziruppal leforrázni és kész.

 

A szedrem csak érik és érik. Nem foglalkozik olyanokkal, hogy nyaralás meg hosszú hétvége, csak ontja a bokor a hüvelykujjnyi szemeket, 2-3 naponta van róla mit szedni.

 Eddig csak annyit tettem vele, hogy lekapkodtam, megmostam és lefagyasztottam. Mert dzsem még van tavalyról, szörppel pedig nem volt kedvem bajlódni, még olyan szinten sem, hogy rákeressek a neten, de azt tudom, hogy törni kell szitán. Brr!

 Azért a fagyasztót sem rakhatom tele csak szederrel, ezért készült néhány befőtt is, aminek leginkább a levét szeretjük. És én még azt is, hogy csak le kell forrázni nyersen és nincs vele több tennivaló. 🙂

 

Így készül a szederbefőtt az én konyhámban:

 

A szedret megmossuk, lecsepegtetjük. A jól kimosott (csavaros) üvegeket  a 3/4 részéig rakjuk nyers szederrel. Ha egyforma üvegek vannak, akkor elég csak egybe vizet önteni, tele az üveget, majd visszaönteni egy mérőpohárba és a mért decilitert beszorozni az üvegek számával.

 Én 3 decis üvegekbe raktam, erre 2,2 dl víz ment. De mivel minden deci vízhez számítódik egy púpos evőkanál cukor, így egy üveghez 2 dl vizet számítottam, amit feltettem főni, hozzáadtam minden decihez a nagy kanál cukrot és amikor forrt,  kimertem az üvegekbe, rá a szederre. Egy kis tartósítószert azért szórtam a gyümölcsre, “biztos, ami biztos”.

 Csavaros tető rá, majd ment a száraz dunsztba, tehát sok-sok takaró alá.

 

Kipróbált, bevált recept. A szeder érettségétől függően a kapott befőttlé lehet akár mézédes is, (de ez már csak télen fog kiderülni), ilyenkor felhígítjuk vízzel vagy szódával, nagyon finom, különleges ital.

 

Szederbefőtt mindenféle macera nélkül

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!