Katarzis

Szederbefőtt mindenféle macera nélkül

  Ez a szederbefőtt akár a lusta asszonyok szederszörpjének is kinevezhető. Nem kell pépesíteni, se szitán áttörni, csak a nyers gyümölcsöt sziruppal leforrázni és kész. Kipróbált, bevált recept, évek óta így készítem. A szeder érettségétől függően a kapott befőttlé lehet akár mézédes is, nagyon tömény, ilyenkor felhígítjuk vízzel vagy szódával, finom, különleges ital.

 

  A szedret megmossuk, lecsepegtetjük. A jól kimosott (csavaros) üvegeket  a 3/4 részéig rakjuk nyers szederrel. Ha egyforma üvegek vannak, akkor elég csak egybe vizet önteni, tele az üveget, majd visszaönteni egy mérőpohárba és a mért decilitert beszorozni az üvegek számával.

 Én 3 decis üvegekbe raktam, erre 2,2 dl víz ment. Minden üveghez 2 evőkanálnyi cukornak is adva helyet egy üveghez 2 dl vizet számítottam, amit feltettem főni (a cukorral), és amikor forrt,  kimertem az üvegekbe, rá a szederre. Egy kis tartósítószert azért szórtam a gyümölcsre, “biztos, ami biztos”.

 Csavaros tető rá, majd ment a száraz dunsztba, tehát sok-sok takaró alá.

Szederbefőtt mindenféle macera nélkül

 

  Köszönöm, hogy itt voltál! ♥

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Katarzis blog says:

    igen,a forro szirupot csak rámerjük a nyers szederre,és az illetve a jól betakargatàs fertőtleniti Az üvegeket,kupakokat csak forró mosószeres vizben mosom

  2. Ted Maxing says:

    Szia! Én sajnos nem tudok gázon főzni, de ezt kipróbálom. Ha jól veszem ki, csak a szirupot kell főzni, a szedreket nem. De gondolom, előtte az üvegeket és a kupakokat fertőtleníteni kell. Tényleg könnyűnek tűnik. Csak cukor kell hozzá és egy kevés nátrium-benzoát.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!