Katarzis

Te ismerted az anyaság rekordjait?

Te tudod, hány évesen szült a világ legfiatalabb anyukája? Vagy ki az a nő, aki idáig a legtöbb gyermeknek adott életet?  És azt, hogy ki szült a legtöbbször? A legidősebb korban? Bejegyzésemben összegyűjtöttem az anyasággal kapcsolatos rekordokat.

 

Szülőnek lenni nagy boldogság, de nagy felelősség is. Egyetlen gyermek is megváltoztatja az életünket, a mindennapjainkat, az időbeosztásunkat. Ráadásul nem is biztos, hogy az első évek a legnehezebbek, ahogy nőnek, úgy állítanak bennünket újabb és újabb feladatok megoldása elé.

 

Te ismerted az anyaság rekordjait?

 

 De vannak anyukák, akik láthatóan nem félnek a nehézségektől. Ők nem féltek jó sok gyereket bevállalni. Nem 4-5-öt, nem is 10-t! És volt nő, aki nem félt túl a 60-on is gyermeket vállalni. Az anyasággal kapcsolatos rekordok minden elképzelésünket felülmúlják.

 

A legtöbb gyermeket szülő nő

 

A legtöbb gyermeket –69-et-1725 és 1765 között egy orosz paraszt, Fjodor Vasziljev első felesége szülte. 27 szülése volt, ebből 16-szor ikrek,  7-szer hármas ikrek, és 4-szer 4-es ikrek születtek. A gyermekek közül csak ketten haltak meg csecsemőkorukban.

A történethez hozzátartozik, hogy a férfinek összesen 87 gyereke született, mivel a második felesége is megajándékozta néhánnyal, hat ikerrel és két hármas ikerrel, pontosan 18 gyerekkel.

“A Moszkvától északkeletre fekvő Suha városában élő földműves és felesége elsőre hihetetlennek tűnő történetét több korabeli forrás is alátámasztja. Az esetről tudósító legfontosabb bizonyíték az illetékességébe tartozó terület minden születését lejegyző nikolszki monostor 1782. február 27-én Moszkvába küldött jelentése. A londoni Gentleman’s Magazine című lap 1783-ban számolt be az esetről, miszerint egy szentpétervári angol kereskedő egy évvel korábban, családjának küldött levelében emlékezett meg arról, hogy egy Fjodor Vasziljev nevű 75 éves parasztnak összesen 87 gyermeke született.”

Felhasznált irodalom: itt  és itt.

 

  Napjainkban a legtermékenyebb anyának sokáig Leontine Albina  Espinozát tartották, aki San Antonióban, Chilében élt. 1925-ben született, 1998-ban halt meg cukorbetegségben. Sokáig hivatalos adat volt, hogy az 1943-től 1981-ig terjedő időszakban 55 gyermeket szült. Argentínában házasodott össze a férjével, néhány évvel később emigráltak Chilébe, akkor már 15 gyerekük volt, az anya azt állította, hogy ötször szült hármas ikreket. Chilében újabb gyermekek “születtek”, a család 64 gyerekkel büszkélkedhetett, de csak 55 volt a dokumentált, sok irat állítólag elégett még Argentínában. A nő 1983-ban még így is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, viszont a meg nem erősített tények miatt néhány év múlva törölték. Halála után kezdtek el jobban nyomozni utána és kiderült, hogy Chilében “csak” 14 gyereket szült, a többit befogadta az élelmiszersegélyek reményében. Végülis nem tudni pontosan, hány édesgyermeke is volt valójában. Az ok, amiért Leontine mégis helyett kapott ebben a bejegyzésben az, hogy felhívjam rá a figyelmet, hogy sok hivatalos adatról, “bizonyított” rekordról a jövőben kiderülhet, hogy valótlan állítás volt, félreértés, tévedés vagy épp szándékos csalás. 

Forrás

 

Leontina Albina Espinoza

espinoza_22

 

 

A legtöbbször szülő nő 

 

  Elizabeth Greenhill 39 gyereket szült, s ebből egyetlen egyszer szült csak ikreket, tehát 38 szülése volt, ami rekordnak számít. Az angol asszonynak 32 lánya volt és 7 fia. A legkisebb gyermeke sebész lett, Thomas Greenhill, akit többek között a balzsamozásokról szóló könyvei tettek híressé abban a korban. Az édesanya 1681-ben halt meg.

 

A legfiatalabb anya

 

Őt úgy hívják, hogy Lina Medina.

 

Lina Medina- a legfiatalabb édesanya

Kép

 

A kislány 2 és fél évesen-egyes források szerint már 8 hónapos korában- elkezdett menstruálni, s bár ez hihetetlenül hangzik, az agyalapi mirigy hormonális rendellenessége miatt előfordulhat. Amikor 5 és fél évesen nőni kezdett a hasa, a szülei orvoshoz vitték, mi másra gondolhattak volna, minthogy súlyos daganata van.

1939. május 14-én- császármetszéssel- egy 2,7 kg-os fiúgyermeknek adott életet, akit Gerardónak nevezték el, a kislány kezelőorvosa, dr. Gerardo Lazoda után.

A gyermek 10 éves korában jött rá, hogy hogy Lina nem a nővére, hanem az édesanyja. Egészségesen nőtt fel, 40 éves korában, 1979-ben halt meg leukémiában. Soha nem derült ki, ki lehet az apa, a kislány apját gyanúsították sokáig, előzetes letartoztatásba is helyezték, de aztán bizonyítékok hiányában ejtették a vádat.

Lina később férjhez ment, született még egy gyereke, jelenleg Lima egyik szegény negyedében, Chicago Chicóban él.

Ide kattintva láthatsz még képeket a fiatal anyukáról és Gerardóról is.

 

A legidősebb szülő asszony

 

A fenti rekordokkal ellentétben ezt az egyet az elmúlt évtizedekben sikerült többször is felülmúlni.

 

Jelen pillanatban Omkari Singh a csúcstartó. Ő Indiában él, 2008-ban, 70 évesen esett teherbe. Ikrei születtek, egy kisfiú és egy kislány, de a lányka 4 évesen lejárt szavatosságú gyógyszertől megbetegedett és meghalt. Az idős édesanyának már csak egyetlen vágya van:  megélje, hogy fia megnősül.

 

Omkari-Singh

 

 

A régi rekorderek mellett se menjünk el szó nélkül:

2005-ben még Adriana Iliescu volt a világon a legidősebb kismama,  67 évesen szülte kislányát.

Rajo Devi Lohan lombikprogram segítségével(!) esett teherbe, ő is 70 évesen adott életet egy kislánynak.

 

 

 

Mulaj Iszmail ábrázolása John Windus: Reise nach Mequinetz, der Residentz des heutigen Käysers von Fetz und Marocco c. könyvében (1726)

Mulaj Iszmail ábrázolása John Windus: Reise nach Mequinetz, der Residentz des heutigen Käysers von Fetz und Marocco c. könyvében (1726)

Csak úgy érdekességképp szeretném megemlítenie az apaság rekordját is. A wikipédia szerint a legtöbb utódot az 1672-től  Marokkóban szultáni tisztséget betöltő Mulaj Iszmáil nemzette, 888 gyereke született. A magas szám a tudósok fantáziáját is beindította, Elisabeth Oberzaucher és Karl Grammer, a Bécsi Egyetem két antropológusa három számítógépes szimulációt is kifejlesztett annak megállapítására, lehetséges-e ilyen. A válasz: igen! Ráadásul uralkodásának ideje alatt ehhez elegendő volt mindössze napi egy közösülés. Ne felejtsük el, hogy a szultánnak összesen 500 felesége és ágyasa volt, ezért nem is meglepő ez az adat.

 

 

És persze a tudósok sem dolgoztak feleslegesen: munkájuk gyümölcse a lehetőség bizonyításán kívül a bolond Nobel-díj. Most, 2015-ben.

 

 

  Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!