Katarzis

Müzliszelet nyersen, tele minden földi jóval

 

   Még valamikor nyáron érte el a családunkat a müzli-láz. Pontosabban csak engem és a gyerekeket és természetesen a házilag készíthető változat.

  Akkor kezdtem el kísérletezni, hol ilyen, hol olyan hozzávalókból, készítettem nyersen is, sütve is, müzli-szeletet is, tejhez való keveréket is, hogy jobb legyen, egészségesebb legyen, mint a nagyüzemből származó készítmények, ami eddig is hozzátartozott a mindennapi étkezésünkhöz.

Müzliszelet nyersen, tele minden földi jóval

 

  Most a nyersen készíthető müzli receptjét szeretném megosztani veletek. (Aztán majd a többit is.) A zabpehely nyers fogyasztásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, van, akinek természetes, hogy így eszi nap mint nap, mások ódzkodnak tőle, mondván nyersen nem egészséges, mert megterheli a hasnyálmirigyet. Ezért ezt a receptet csak azoknak ajánlom, akik szívesen megeszik a nyers zabpelyhet tartalmazó rágcsálnivalókat is. Azaz nem teljesen nyers ez, mert egy tálban megpirítjuk az egészet, de sütőbe tenni nem kell. Szükségünk lesz viszont egy aprítógépre, legfőképpen a mazsola pépesítése miatt.

 

Hozzávalók:

 

20 dkg zabpehely, aminek egy részét helyettesíthetjük kókuszreszelékkel; én aprószeműt tettem bele, de úgy tartják nagyobbal szebb a végeredmény

5 darab puffasztott rizsszelet vagy 50 g puffasztott rizs (a rizsszelet olcsóbb, pedig az már feldolgozottabb termék, nem is értem ezt a “politikát”)

3 evőkanál napraforgómag

2 evőkanál tökmag

2 evőkanál szezámmag

1 evőkanál lenmag

10 dkg földimogyoró

10 dkg aszalt gyümölcs (az enyémbe most sárgabarack ment, de savanykásabbal, pl. áfonyával sokkal finomabb)

7 dkg mazsola

1,5 dl méz

Ebből a mennyiségből nekem 30 müzliszelet lesz.

 

Az elkészítés menete:

 

A magvakat és a mogyorót egy serpenyőben kicsit pirítsuk meg. (Én a mogyorót a mikróban szoktam.) Vegyünk elő egy olyan tálat, amelyet nem sajnálunk a tűzhelyre tenni. Beleszórjuk a zabpelyhet, napraforgómagot, tökmagot, szezámmagot, lenmagot.

 

müzliszelet nyersen, tele minden földi jóval

A turmixgépben felaprítjuk először a mogyorót, majd a a puffasztott rizst is, nem lisztessé, csak apróbbra, mint az egész szemek. (Én ezt a mennyiséget 3-szorra tettem bele, milyen furcsa, hogy a gép épp egy ilyen könnyű dologgal nem boldogul, a könnyűsége miatt repkednek a puffasztott szemek, a kések pedig csak forognak azzal a kevéssel, amit sikerült még az elején rabul ejteniük.) Ezeket a száraz anyagokat keverjük jól össze, majd tegyük bele a felaprított aszalt gyümölcsöt is. A barack, az aszalt szilva szeret összevágás után is együtt maradni, hát őket szépen szedjük szét, hadd vonjanak be minden pici kockát egyenként a száraz hozzávalók.

Egy kisebb edényben melegítsük fel a mézet, ha már folyós öntsük a magvas keverékre, tegyük fel gyenge lángra, és melegítsük pár percig, folyamatosan kevergetve. Még ne várjuk tőle, hogy összeálljon. Vegyük le a tűzről, s amíg hűl, aprítsuk fel a gépben a mazsolát. Ne csak apróra, hanem teljesen, egy kicsike massza legyen a turmixgép legalján. Ezt kell a mézes keverékhez még hozzáadni, igyekezni egyenlően eloszlatni mindenhol.

 A keverék még mindig inkább hasonlít pergős müzlihez, mint müzliszelethez.

 Most vegyünk elő egy tálcát. (Az enyém a képen 31×21 cm-es.) Terítsünk rá sütőpapírt. Öntsük rá az egészet, oszlassuk el egyenletesen, és most jön az állományjavító. Ez pedig mi leszünk egy nagy fakanállal vagy egy teljesen sima felületű klopfolóval. 🙂

Először jól lenyomkodjuk, majd elkezdjük ütni a tálcán lévő halmazt, mintha húst klopfolnánk. (A hangja is olyan lesz, szerintem a szomszédasszonyom mostanában sokat irigykedik ránk, hogy mi hetente kétszer eszünk rántott húst.)

P1010147

Amikor úgy látjuk, hogy már nem levegős és a sarokban megemelve, a sütőpapírról egyben válik le, mint egy tortalap, akkor van kész.

Mostmár nincs más dolgunk vele, mint megkérni a gyerekeket vagy megparancsolni magunknak, hogy legyünk még egy kis türelemmel, hogy szépen lehessen szeletelni.

 

A masszába természetesen rakhatunk más finomságokat is, pl. mogyoró helyett diót vagy kesudiót, ízesítőnek vanília vagy narancs-aromát, fahéjat; ha pedig tudjuk, hogy hamar elfogy, alma- vagy banánpürét is beledolgozhatunk, ekkor kevesebb méz is elegendő hozzá. Akkor is kevesebb méz kell hozzá, ha több a mazsolánk vagy ha az aszalt gyümölcsöt is a mazsolához hasonlóan pépessé aprítjuk, ezek segítik ugyanis, hogy a massza szépen összeálljon mindenféle egészségtelen adalékanyag nélkül is. 

 

Müzliszelet nyersen, tele minden földi jóval

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Katarzis blog says: (előzmény @Aurora Nemes)

    Igen, persze, köszönöm, hogy szóltál, már javítottam is. 🙂

  2. Aurora Nemes says:

    “vegyünk elő egy tárcát”, minden bizonnyal tálca akart lenni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!