Katarzis

Szezámmmagos-sajtos pogácsa

Mit lehet tenni, ha valaki, akit nagyon szeretünk világgá akar menni?  🙁

Hát ha már marasztalni nem tudjuk, az a legkevesebb, hogy sütünk neki pogácsát az útra, nem?

Pontosan emiatt készült most az én pogácsám is, igaz nem hamuban, mert a mesében én már nem hiszek, kárpótlásul viszont sajtos és szezámmmagos, így legalább nem hangzik annyira tragikusan az egész. 

 

sajtos pogácsa

 

Klasszikus sajtos pogi

 

Hozzávalók:

 

1 kg liszt

2 dl tej

5 dkg élesztő

50 dkg margarin vagy vaj

2 dl tejföl

2 egész tojás

1 dl olaj

5 kávéskanál só

2 kávéskanál cukor

tészta lekenéséhez 1 tojás,

leszórásához reszelt sajt (kb. 20 dkg), 2 evőkanál szezámmmag

 

Elkészítés:

 

A tejben a cukorral felfuttatom az élesztőt, közben a lisztben elmorzsolom a margarint, beleteszek minden hozzávalót, legvégül az élesztős tejet is beleöntöm és az egészet simára gyúrom. Lágy tésztát kapok, amit azonnal kinyújtok ujjnyi vastagságúra, majd behajtom jobbról a tészta 2/3-áig, behajtom balról, végül a 3 réteg tésztát alulról felfelé is összehajtom. Pihen 20 percig, akkor kinyújtom, ismét hajtogatok, ismét pihentetem. Még lesz egy hajtogatás, de akkor már nyújtom is ki 1,5-2 cm vastagságúra, kiszaggatom, tepsibe rakom. Hagyom itt is egy kicsit kelni, aztán kenem le felvert tojással, megszórom szezámmaggal és sajttal, előmelegített sütőbe tolom és szép sárgára sütöm. ( Egyetlen titka van a puhaságának: nem szabad nagyon megsütni. Ha egyet kilopunk a sütőből és még úgy gondoljuk, nem ártana neki 5 perc, na akkor van kész, semmi 5 perc sütés még, azonnal vegyük ki. 🙂 )

Hát ez ilyen egyszerű ez, ha cifrázni akarnám, se tudnám.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!