Katarzis

30 perces omlós, habos banános süti

A legfinomabb mostanában felfedezett süteményem. Különleges omlós tészta, banán vaníliás tejföllel nyakon öntve, az egész pihe-puha tojáshab-takaró alatt. Tökéletesen összeillő rétegek. És azért is érdemel egy jó pontot, hogy hamar elkészíthető és 20-25 perc alatt készre sül.  

 

30 perces omlós-habos banános  süti

 

Hozzávalók

 

A tésztához:

 

10 dkg vaj

3 tojássárgája

15 dkg cukor

30 dkg liszt

fél sütőpor

 

A töltelékhez:

 

3 banán

2 dl tejföl+ 3 vaníliás cukor vagy 1 evőkanál cukor és vanília-aroma

3 tojásfehérje+10 dkg cukor

Tejfölből a magasabb zsírtartalmút válasszuk és semmiképp ne legyen savanyú.

 

Elkészítés

 

A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a vajjal, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Ekkor már inkább gyúrható, mint kavarható, dolgozzuk gyorsan össze és tegyük hideg helyre pár percre.

Kapcsoljuk be a sütőt, vajazzuk ki a sütőformát, a banánt vágjuk fel 1 cm-es karikákra. 

A tésztát lapítsuk ki a tenyerünkkel majd nyomkodjuk a formába. Elő is lehet venni a nyújtódeszkát, de szerintem felesleges, mert a massza olyan könnyen alakítható, mint a vizes homok. A szélére én mindig csinálok egy kis peremet, hogy a töltelék ne folyjon le oldalt. 

 

30 perces omlós-habos banános süti

 

 A tésztára rárakjuk a banánt is (nincs elősütés), és öntsük rá a 2 dl édes, vaníliás tejfölt. Oszlassuk el egyenletesen. Mostmár mehet a sütőbe, 15-20 percre.

Addig a tojásfehérjét verjük fel jó keményre, adjuk hozzá a cukrot és verjük még tovább, amíg már nem érezzük a cukorszemcséket a habban.

 A már majdnem kész sütire kenjük rá a tojáshabot és toljuk vissza kb. 5 percre a sütőbe. (Nekem kicsit túl barna lett a teteje, de legalább jól megsült, másnap reggelre sem esett össze a hab.)

 

30 perces omlós, habos banános  süti

 Nagyon finom sütemény, kihűlve különösen, mintha banánfagyit ennék egy hihetetlenül porhanyós keksszel.

 Egész biztos, hogy másfajta gyümölccsel is ki fogom próbálni.

 

Recept: innen.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!