Katarzis

Káosztól a harmóniáig- a meghitt karácsonyért (1. hét)

 

  Tudom, hogy még szinte 2 hónap van az ünnepekig, szokták is mondani, hogy “miért kell már november elején elkezdeni a karácsonyozást?”, de a cím ne riasszon el benneteket, itt most egész másról lesz szó.

 Nem konkrétan a karácsony van a fókuszban, inkább az, hogy próbáljuk meg az életünket addigra rendbe rakni. 2 hónap sokmindenre elég, az ünnepek előtt 2 héttel már hiába kapkodnánk.

 Rendbe rakni persze csak akkor kell, ha szét van esve. Ha minden összejött. Ha kicsúszott a lábunk alól a talaj. Ha kicsit a padlón vagyunk, mert a sok teher oda kényszerít, stb. Ugye hogy van ilyen, ha nem így lenne, nem találtak volna ki a jelenségre ennyi szépséges metaforát.

 

Hogy békésen, meghitten tudjam fogadni az ünnepet, ehhez számomra az is szükséges, hogy “rendben legyen a szénám”. Kint is, bent is.

Ezért én már most elkezdek dolgozni ezért, ami mindenféle változatos tennivalót takar, lehet velem tartani teljesen vagy inkább részleteiben, hiszen ha a címszavak stimmelnek is (család, gyerekek, munkahely, psziché, egészség, háztartás stb.), mégis mindegyikünknek kicsit más és más az élete.

 

Erre a hétre kiosztott feladatok (feladataim)

 

1. Tegyél pontot a legkellemetlenebb tennivalód végére!

 

Mi az a kellemetlen feladat, amit hosszú ideje halogatsz elvégezni és a hátadon is feláll a szőr, ha rágondolsz? Nos, ennek a feladatnak (feladatoknak) kellene ezen a héten utána lenni. Ez lehet hivatalos ügyintézés. Vagy találkozás valakivel, akit nem szívesen látunk.  Jobb ezen túl lenni, ha nincs más megoldás. Sokkal jobban fogjuk magunkat utána érezni, egy vagy több teher leesik a vállunkról.

Vagy találtunk magunkon “valamit”, csomót a mellben, nem tetszik az anyajegyünk, kezd szuvasodni az egyik fogunk. Az emberek 70%-a azonnal orvoshoz megy. A többiek húzzák-halasztják, félünk a fizikai fájdalomtól, félünk a diagnózistól. Rettegve éljük ilyenkor a mindennapjainkat, mert azt hisszük, hogy “addig jó, amíg nem tudjuk az igazat.” Pedig ez a legrosszabb, amit tehetünk. Ha tényleg van ott valami, ami aggodalomra ad okot, jobb mihamarabb elkezdeni a kezelést, ha pedig nincs semmi, akkor lehet megnyugodni. Nincs rosszabb a bizonytalanságnál!

girl-918706_1920

 

2. Egészségmegőrzés rutinjának megtanulása napi 3 liter folyadékkal, 1 almával és 1 citrommal.

 

A hétvégén 2 cikket is olvastam a vízivásról, az egyik szerint ” inni, inni inni”, a másik szerint “csak akkor inni, ha megszomjaztál, mert azt jelzi a szervezet, ha szüksége van rá. Vajon nekem miért nem jelez soha? Én egész nap jól elvagyok egy korty víz nélkül is. Csak a fejfájás és szédülés ami jelez, a már egyértelmű kiszáradás. Ha viszont reggeltől odafigyelek, hogy időnként megigyak egy-egy pohár vizet, sokkal jobban érzem magam. Ha iszunk, WC-re is gyakrabban kell menni, ez már eleve figyelmeztet, hogy jöhet a következő decinyi folyadékot, és így tisztul a vér, átmosódik a szervezet, és nemcsak a vizeletkiválasztó rendszer.  Leglátványosabban a bőr hálálja meg. (Nemrég nézem az egyik barátnőmet, annyira kisimult az arca, ragyog szinte. Kérdezem tőle, hogy kozmetikusnál volt vagy valami drága krémet kezdett el használni, ő nevet, “egyik sem, hanem a napi teámon, levesemen, kávémon kívül még megiszok egy 1,5 literes flakon vizet. Mellettem van egész nap, bele-belekortyolok, estére elfogy. Nem te vagy az első, aki megjegyezte, hogy megszépültem.”)

 

elegendő folyadékbevitel

Be kell szerezni ilyen cuki poharakat, ebből még a tiszta víz is jólesik.

 

Az alma-egy gyümölcs, ami talán a legolcsóbb, nálunk terem és rossz dolgot még nem olvastam róla. A kevésbé szépek a piacon nemcsak a legolcsóbbak, hanem a legkevésbé permetesek is. Hát ilyenből kellene naponta legalább egyet megenni.

basket-904917_1920

 Mehet attól narancs, banán és a többi déligyümölcs is, de az alma a mienk, a mi szervezetünknek a mi éghajlatunk gyümölcseire van szüksége.

  Citrom-ez bizony nem nálunk terem. És talán meg is lennénk nélküle, ha elegendő savanyú káposztát, csipkebogyót, zöldpaprikát, feketeribizlit ennénk. Viszont a citromot nemcsak mint C-vitamin-forrást jó számon tartani.

lemon-squeezer-609273_1920

Olívaolajjal a legjobb epetisztító. Leginkább lelki okokból szokott előfordulni, hogy az epehólyag nem működik megfelelően, pang. Gyakori keserű szájíz, ételek keserűnek érzése, jobb bordaív alatti tompa nyomásérzet, gyenge émelygés figyelmeztet arra, hogy nincs minden rendben odabent. Ha az ultrahang nem mutat epekövet vagy más elváltozást, ajánlatos a következő kúrát megcsinálni:

3 evőkanál olívaolaj és egy fél citrom leve összekutyulva, minden evés előtt fél órával, egy hónapon keresztül. És igen, meginni kell. 🙂

Nem annyira rossz, amilyennek hangzik (egy kupica pálinkát sokkal nagyobb szájhúzogatás felhajtani) , én évente kétszer megcsinálom ezt a kúrát. A kisebb köveket is kitakarítja, de nagyobb kő esetén konzultáljatok orvossal, nehogy annyira hatásos legyen, hogy epevezeték elzáródást okozzon.

 

3. Lélek-gondozás

 

silhouette-953398_1280

  Ez most ismét nem egyszeri feladat lenne, hanem a mindennapjainkba kellene rutinszerűen beépíteni. Kalandoztam kicsit a neten, hogy mit ajánlhatnék nektek, egyedül a  Mai Ige-t és az evangélikus egyház Napi Igéjét találtam, pedig biztosan vannak ilyen (felekezettől független) oldalak, csak most jól elrejtőztek előlem. Ezért ha ti tudtok naponta posztoló inspirációs oldalakról, akkor osszátok ezt meg velem és a többi olvasóval. A Mai Ige önmagában is tökéletes úgy, ahogy van, de ÉRINTÉS címszó alatt a mai naptól november 29.-éig, az első adventi gyertya meggyújtásáig én is szeretnék megosztani veletek néhány lelki csemegét. Ezek a bejegyzések függetlenek lesznek a többi posztolásaimtól, nem az én írásaimat fogják tartalmazni, hanem egy vagy több inspiráló esetleg elgondolkodtató idézetet és egy videót a youtubról, ami néha zene lesz, néha valami más. A zene az én életemben nagyon fontos, az mondják a magyar ember iszik bánatában és örömében is, hát így vagyok én, csak épp a zenével, ha boldog vagyok azért hallgatom, ha pedig szomorú vagyok, akkor azért. Sötét napjaimban is mindig a zene emlékeztetett arra, hogy élek és érzek.

 

4. Udvar, kert, balkon

 

Legutolsó feladat erre a hétre: minden kinti dolgot rendbehozni. Erkélyen, kertben, udvaron.

flower-110692_1920

Én még ma újra szedtem egy nagy adag petrezselyemzöldet, most még szebb volt, mint szeptemberben, amikor a fagyasztóba raktam. Szedtem ki a gyökereiből is, amennyit gondolok, hogy elfogy a télen. A borsikafű bokorját levágtam, papírba kötve szárad, bár fogalmam sincs, hová fogom elhasználni, de ajándékba kaptam tavasszal a palántát és nem volt szívem kidobni. Lepókhálóztam körbe a házat, szedegettem az udvaron, lomtalanítottam a melléképületekben, elraktam a kerti szerszámokat. (Nekem a hidegben már nem lesz kedvem ilyesmihez.) Magot szedtem az őszirózsáról és a zíniáról. A szétszedett tulipánhagymákat most tettem vissza a földbe (ezt már lehetett volna hamarabb, de megfeledkeztem róla). A tavasszal kivitt növényeket már a múlt héten behoztam, nem kockáztattam, valahol talajmenti fagyokról olvastam. A faleveleknek még a fele sem hullt le, ezzel lesz még munka, de tudom, hogy a többi dolog a helyén van. Persze akinek kertje van az tudja, hogy ennél sokkal több tennivaló van benne, de szerencsére én sem egyedül vagyok és most kizárólag a saját feladataimat meséltem el.

 

Ennyi lenne ez a hét. A jövő hét a kamra takarításáról, lomjaink felszámolásáról, és ruháink átválogatásáról fog szólni. (Látjátok, a karácsony még csak említve sem lett. )

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!