Katarzis

Káosztól a harmóniáig-a meghitt karácsonyért (3.hét)

 Ezen a héten semmilyen hagyományos értelemben vett takarítást nem végzek (kivéve a mindennapos rendrakás), helyette viszont lesz tervezés, rendezés, másolás, mentés, törlés.

És hogy mi az, amin már túl vagyok? Ezeket végeztem el a 1. héten (katt!). Itt pedig a 2. hét feladatait találod.

 Most pedig rendbe teszek mindent, ami irat, dokumentum, újság, fénykép, legyen az papíralapú vagy a kibertérben megtalálható. Az eheti munkára igazából szükség sem lenne, ha mindig mindent úgy csinálnék, ahogy valamikor régesrégen elterveztem, amikor még azt hittem, hogy én olyan rendes csaj leszek ám, hogy ihaj! Már olyan értelemben rendes, hogy rendszerető és rendmegtartó. Hát ebből nem lett semmi, így kénytelen vagyok időnként összeszedni magam és elvégezni azokat a dolgokat, melyeket más nem is tekint feladatnak, mivel eleve mint jó szokás épül be a mindennapos elfoglaltságaiba.

Ezek pedig a következők:

  • kitakarítom a kézitáskámat

Annyira gáz vagyok, még a múlt héten is a világos, nyári táskámmal keltem útra. De már mindent szépen átpakoltam a másikba, azaz nem mindent, mert volt benne bőven nembelevaló dolog is (így lesz egy táskamosás is a héten).

  • kidobálok minden felesleges újságot, magazint, katalógust, szórólapot, utazási prospektust, karcos cd-t a lakás minden pontjából

Régen szorgosan kifaragtuk az újságokból a recepteket és minden cikket, amiről úgy gondoltuk, valamikor még jól jöhet. Persze akkor még sehol nem volt se számítógép, se internet, és bizony jó volt ezeket a cetliket előkeresni, ha nem volt ötlet a vasárnapi sütire. Igen ám, de mióta van egy új barátunk-google-erre nem igazán van szükség. Én már rég nem őrizgetem a kiolvasott magazinokat, legyen az bármilyen szép, színes, eleinte nagyon nehéz volt megválni tőlük, úgy éreztem, valakik értékes szellemi munkáját teszem a kukába, és még mindig van bennem egy kis rossz érzés ezzel kapcsolatban, könyveket például semmi kincsért nem dobnék ki. Közben azon is érdemes elgondolkodni, hogy érdemes-e ezeket a lapokat egyáltalán megvásárolni (előfizetni) vagy már régen csak dísznek vannak, mert teljesen a tévéből, internetről informálódunk. Akkor nincs értelme a továbbiakban pénzt kiadni érte. 

  • rendszerezem a fényképeket

De nem úgy, ahogyan régen csináltuk, szét az album, aztán órákig törjük a fejünket, hogy melyik fotó melyik témába, melyik albumba sorolható. És még órák elteltével is ülünk a kupacban és nosztalgiázunk.

Káosztól  a harmóniáig-a meghitt karácsonyért (3.hét)

 

Mert ezt már megcsináltam az elmúlt években, azóta pedig nem készültek újabb kézbe vehető fényképek. Gyűl viszont szépen a számítógépen, a laptopon, a fényképezőgépen, különösen mióta blogolok, olyanok is, amik egyébként nem születnének meg (pl. kajafotók). Így a fényképek rendszerezése már rég nem úgy zajlik, hogy albumba ragasztom (dugdosom a fólia alá), hanem úgy, hogy a gépeken létrehozok mappákat és mindegyiket rakom a megfelelőbe a nagy halomból, ahová rohanás közben átmentettem. És most törlök is könyörtelenül. Azt is ami nem jól sikerült és azt is, amire a blogoláshoz már nem lesz szükségem.

És közben mentek is. Le a számítógépről, hogy máshol is meglegyen minden, ami fontos. Az év elején írtam egy bejegyzésben, hogy vírus támadta meg a gépemet, és mindent tönkretett rajta. Csak azok a fényképeim, mappáim maradtam meg, melyeket nem sokkal azelőtt egy pendrive-ra átmásoltam. Ez egy pár perces munka, de nekem ez mentette meg szinte az összes családi fotót és a munkámhoz köthető szerkesztések nagy részét. Ezért azóta is mentegetek, másolgatok szorgosan.

 

Káosztól  a harmóniáig-a meghitt karácsonyért (3.hét)

 

  Szerencsére már csak a saját fotóim vannak a gépen, nem úgy, mint régen, amikor minden nekem tetsző képecskét lementettem, hátha jó lesz még valamire. Igazából más fotóját csak megcsodálnunk lenne szabad a neten, nem lementeni, de régen nem volt lehetőségünk, hogy más módon megőrizzük pl. az inspiráló ötleteket. 

De szerencsére a Pinterestet épp ezért találták ki.

 A legnagyszerűbb értékmegőrző oldal. Ha regisztrálsz, létrehozhatsz annyi albumot, amennyit csak szeretnél, a továbbiakban nincs szükség arra, hogy a saját gépedre mentegesd a megőrizésre érdemes fotókat. Itt külön-külön, rendezetten tárolhatsz minden szépet, jót, finomat, csinosat, inspirálót és hasznosat. Ha nem akarod, hogy más is lássa a gyűjteményedet, hozzál létre titkos táblát, ebben rajtad kívül senki nem kutakodhat. Mivel szinte minden cikkhez töltenek már fel fotót, illusztrációnak mindenképp, így a kép kitűzésével hasznos linkeket is elmenthetsz ide magadnak a netről, és nem lesz kilométeres könyvjelződ.

 Szinte mindenhonnan tűzhetsz ki képeket, a facebookról pont nem. Ha itt találsz valamit, amit szeretnél megőrizni, oszd meg úgy, hogy csak te lásd, de a hivatkozásokat, videókat el is mentheted (kb. 1 éve van a facebooknak ez a a funkciója), onnan nem fog eltűnni, a megosztásoknak sajnos néha lába kél az idővonalról (igaz, a tevékenységnaplóban minden megmarad).

A facebook idővonalat is ajánlott időnként kitakarítani. És a postafiókot is. Töröl, töröl, töröl. Ami fontos, azt csillagoz. Amit nem akarsz törölni, rakd mappába, ahonnan nem szeretnél több levelet kapni, onnan iratkozz le. De most tényleg! Muszáj nekem tudnom, hogy ki tűzte ki a fényképemet(az általam is kitűzött fényképet) a pinteresten? Ha felmegyek az oldalra, úgyis látom az értesítésben. Vagy a facebook-értesítéseket még itt is? Ez annyira nem fontos, hogy erről email is kapjak. Naponta húszat.

 

  • minden kallódó iratot mappába rendezek. Külön-külön:

-befizetett számlák

-orvosi papírok

-hivatalos papírok, ahányféle annyi mappába, borítékba (adózás, bankszámlakivonatok, ilyen-olyan hivatalos levelek)

-stb.


 

 

A hét másik fontos feladata az adventi naptár beszerzése, megrendelése, elkészítése. És nemcsak a naptárt, hanem a belevalókat is ezen a héten kellene kitalálni. Ez nekem egy hálás feladat, valamin, amivel örömet fogok szerezni nagyon is szívesen töröm a fejem.

Az adventi naptárról a napokban írok ötleteket.

Káosztól  a harmóniáig-a meghitt karácsonyért (3.hét)

 

És végül kis karácsonyi tervezés

A menü összeállítására még lesz időnk, de van amivel érdemes már most foglalkozni (és lassan-lassan beszerezni). A legjobb ha mindent lejegyzetelünk, amit már egyszer átgondoltunk, ne törjük rajta a továbbiakban a fejünket!

 

Ajándékok

-kik kapnak ajándékot
-ki minek örülne
-mennyi pénzt tudok minderre rászánni
-hol tudom ezeket beszerezni
-mi az, amit internetről rendelek meg
-kik azok, akiknek szeretnék üdvözlőlapot küldeni

 

Dekorációk

-mit szeretnék saját kezűleg elkészíteni
-mit kell ehhez megvásárolnom

A készen vásárolt dekorációkkal még lehet várni, de amit magunk akarunk elkészíteni ahhoz érdemes kezdeni begyűjteni az alapanyagokat. A kapkodás az alkotás legnagyobb ellensége. Ha pedig meglátunk valamit, amit elképzeltünk ajándéknak, bátran vegyük meg, nem biztos, hogy az ünnepek előtti hetekben is ilyen könnyen ráakadunk.

 

Káosztól  a harmóniáig-a meghitt karácsonyért (3.hét)

 

A jövő hét ismét takarítós hét lesz, ezért akinek a mostani leírás nem adott elég feladatot, kezdhet is takarítani a jövő hét könnyebbségére a legkevésbé igénybe vett szobában, én például úgy döntöttem, hogy ablakpucolással pihenem ki az iratrendezés fáradalmait. Ha lesz kedvem. 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!