Katarzis

Tárkonyos csirkeraguleves

  Ha már unjuk a hagyományos húslevest vagy egyszerűen csak valami kellemesen pikáns, savanykás, mégis tápláló “léfélét” kívánunk, akkor kitűnő választás a tejszínes raguleves, amit én tárkonnyal is szoktam ízesíteni és általában csirkemellfiléből készítem, néha ezen felül 3-4 darab csirkeszárnnyal is gazdagítom.

 

Tejszínes-tárkonyos csirkeraguleves

 

 

Hozzávalók:

 

  • 30 dkg csirkemell
  • 3-4 db csirkeszárny
  • 3 db sárgarépa
  • 1 kisebb karalábé
  • 2 fehérrépa
  • kis darabka zellergumó
  • 3-4 db burgonya és/vagy 20 dkg csiperkegomba
  • egy marék zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyemzöld, még jobb, ha van közte 1-2 zellerlevél is
  • 10 dkg csigatészta (elhagyható)
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 kávéskanál tárkonylevél
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín vagy 1,5 dl tejföl
  • fűszerek: só, bors
  • pirospaprika (elhagyható, csak férjem nem szereti a “sápadt” leveseket)
  • kevés olaj vagy vaj

 

Elkészítés

 

A hagymát felkockázzuk és kevés olajon elkezdjük üvegesre párolni. Nem kell megvárni, amíg teljesen megsül, hozzáadjuk a csirkeszárnyat és a felkockázott mellfilét. Pár percig együtt pirítjuk őket, majd leszórjuk egy kávéskanál pirospaprikával és felöntjük 3 liter vízzel. Megvárjuk, hogy felfőjön, akkor hozzáadjuk a felaprított zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa felkarikázva esetleg ha túl nagyok, akkor kétfelé vágva; karalábé, zellergumó felkockázva). Sót, borsot, fokhagymát is hozzáadjuk és hagyjuk főni kb. fél óráig. Ekkor kerül bele a zöldborsó, a gomba, a tárkony, a csokor petrezselyemzöld, kicsivel később a felkockázott burgonya. Amikor már minden puha (de nem szétfőtt!) beletehetjük a csigatésztát is.  Amíg a tészta fő, a két evőkanál lisztet kevés tejszínnel simára keverjük, hozzáadjuk a többit is, majd a forró levesből egy merőkanálnyival felhígítjuk (hőkiegyenlítés). Visszaöntve egyet forr és kikapcsoljuk. Adhatunk hozzá kevés citromlevet, de pici mustárral is lehet ízesíteni.

Tálalható azonnal, de mint minden zöldségleves, kis pihentetés után ez is finomabb. Ebbe a levesbe én soha nem teszek semmiféle levesízesítőt, nekem elég ízletes, természetesen lehet beletenni, ha valakinek így nem elég telt ízű. 🙂

Megjegyzés: készítettem már egyszerű tejföllel is, és igaz, hogy a citromos változat pikánsabb, de a tejfölös aromája valamiért közelebb áll hozzám. 🙂 Próbáljátok ki így is, úgy is.

 

Jó étvágyat! ♥

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!