Katarzis

Cappuccinó szelet

     Kapucíner szelet, Cappuccino szelet, Kávékrémes, mindegy, ki hogyan nevezi, ez az én kedvenc süteményem.

    Kedvenc, mert nagyon finom, imádok mindent, ami kávés, de azért is, mert mutatós, és nem utolsósorban azért, mert mindig sikerül, nem esik össze a lapja, az ehhez hozzárendelt kakaós piskóta receptjét érdemes megtanulni, mert más süteményeknél is fel lehet használni, nagyon könnyű, kedvemrevaló  tészta.  🙂 

Cappuccino szelet

 

Hozzávalók:

(nagy, 38×32 cm-es sütihez)

A tésztához:

 

  • 8 tojás
  • 1 kanál víz
  • 9 kanál porcukor
  • 1 dl étolaj
  • 8 kanál liszt
  • 2 kanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 sütőpor

 

A krémhez:

 

  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 vaníliapuding
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 dl tej
  • vanília-aroma
  • 1 kanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 tasak instant kávé (nekem most Nescafé 3 in 1 classic volt benne)
  • díszítéshez tortadara vagy 3-4 kocka étcsoki

 

Elkészítés:

 

   A tojásfehérjéket elválasztjuk a sárgájától. A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk az olajat, a sütőporos lisztet, beleszitáljuk a kakaót, legvégül óvatosan beleforgatjuk az 1 kanál vízzel felvert tojáshabot. Előmelegített sütőben megsütjük.

     A pudingport megfőzzük a tejben a 6 kanál cukorral, kihűlésig meg-megkevergetjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük kézi mixerrel, majd a teljesen kihűlt főzött krémmel is jól kidolgozzuk. Két részre osztjuk. Az egyikbe vaníliát teszünk, bőségesen, hogy érezzen is, ebbe a sütibe szeretek inkább valami kivonatot használni, nem pedig vaníliás cukrot. A másik felébe megy 1 evőkanál kakaó és az instant kávé nagyon kevés (0,2 dl) forralt vízben feloldva (természetesen már hidegen, és nagyon-nagyon apránként öntögetve a kikevert krémbe.) Ha nem érzem eléggé a kávés ízt, 1 teáskanálnyi őrölt feketekávét is teszek a barna krémhez (most is van benne, nem lesz zaccos, az eredeti recept csak ezzel írja, egy teljes evőkanállal. )

    A piskótalapra előbb a fehér krémet kenem rá, aztán a barnát, de azt nem egy halomra rakom rá, hanem egyenletesen, mindenhová 1-1 kanállal, hogy ne kelljen sokat kenegetni, ne keveredjen össze a két szín. (Az is megoldás lehet, ha a barna krém rákenése előtt jól lehűtjük a vaníliás krémmel már megkent süteményt. )

    Legvégül megszórjuk tortadarával vagy csokit reszelünk rá, de be lehet borítani a kedvenc csokimázunkkal is. 🙂

   Extra tipp: gyönyörűen szeletelhető lesz minden vajaskrémes sütemény ha meleg késsel vágjuk (forró vízbe mártani, majd szalvétával gyorsan letörölni róla a vizet) vagy pedig a kész krémbe belekeverünk egy habfixálót. 

 

   Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

  Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod. 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!