Katarzis

Pikáns gyömbéres csillagok

Sehol nem olvastam törvénybe foglalva, hogy a mézes vagy gyömbéres sütiket (és a csillagformájúakat) csak adventi időszakban szabad készíteni. (Karácsony óta nálunk már kétszer sült mézeskalács!)

Most gyömbéres csillagokat készítettem, ami leheletnyi csípőssége ellenére is felkerült a Kicsilány “kedvenc”-listájára és azt hiszem decemberig még néhányszor el lesz készítve, ha nem is épp ebben az alakzatban.

 

Pikáns gyömbéres csillagok

 

Hozzávalók:

 

25 dkg liszt

1 kávéskanál fahéj

2 kávéskanál őrölt gyömbér

csipet fehér bors

késhegynyi őrölt szegfűszeg

1 csapott kávéskanál szódabikarbóna

8 dkg cukor (+2 evőkanál a díszítéshez)

12 dkg vaj

10 dkg méz

 

Elkészítés

 

A szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük a liszttel, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot és összegyúrjuk a mézzel. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kristálycukorral meghintjük, kicsit belenyomkodjuk a tenyerünkkel vagy a sodrófát gyengéden átnyomjuk rajta és csillagokat szúrunk ki belőle.

A tepsibe nem kell egymástól távol rakni, nem igazán nőnek, persze azért úgy pakoljuk, hogy ne is érjék egymást.

A sütésével nagyon vigyázzunk, pár perc csak és még nagyon puha, amikor kik kell vennünk.

Bármilyen kis adagnak tűnik, ebből a mennyiségből 50 darab csillag és 25 darab szívecske lett. (Igen, a végén már csaltam, mert nem akartam a végtelenségig cukrozni az újra és újra összegyúrt részeket, és szívecskével szaggatni szinte anyagveszteség nélkül lehet. 🙂 )

Még gyorsabb, ha a tésztából golyókat formálunk és a kezünkkel vagy egy pohár aljával kicsit kilapítjuk, így nagyon hamar kisüthető ez az adag, nem kell újra és újra összegyúrni, szaggatni a kimaradt részeket. 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!