Katarzis

Pehelykönnyű túrós pite

  Én igazából elfogult vagyok ezzel a süteménnyel. A legelső találkozásunk a legbarátibb barátaim, 1-2 pohár bor és egy nagy tányér bográcsgulyás társaságában történt. 100%-os katarzis volt, feltette a koronát arra a délutánra.

 De miért pehelykönnyű, és miért nem egyszerűen túrós pite vagy túrós lepény? Nagyon egyszerű: teljesen grízmentes a túrótöltelék, és a lapja is egy élesztős omlós tészta (ez nem ugyanaz, mint a kelt tészta, inkább olyan linzeres), ezért lesz az egész tényleg pehelykönnyű. 

 

pehelykönnnyű túros pite

 

Hozzávalók:

 

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg margarin
  • csipet só
  • 2-3 dkg friss élesztő vagy 1/3 tasak száraz élesztő
  • csipet cukor
  • 0,5 dl tej

 

A töltelékhez:

  • 50-60 dkg túró
  • 1 evőkanál liszt
  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • egy marék mazsola (elhagyható) 
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 vaníliás cukor

 

Elkészítés

  • az élesztőt langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk
  • a margarint kézi mixerrel habosra keverjük a tojások sárgájával, a sóval, hozzáöntjük az élesztős tejet és hozzáadjuk a lisztet
  • egy lágy tésztát kapunk, amit kétfelé osztunk
  • az egyik lapot lisztezett deszkán kinyújtjuk és a laskanyújtóra feltekerve áttesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe
  • a másik lapot is kinyújtjuk és hagyjuk a táblán kelni, amíg elkészítjük a tölteléket:
  • a tojások fehérjét habbá verjük a cukorral és a vaníliával
  • beleforgatjuk a kanál lisztet, az áttört túrót, citromhéjat végül a mazsolát is
  • a tölteléket ráhalmozzuk a tésztára
  • befedjük a másik lappal
  • megszurkáljuk néhány helyen villával 
  • előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, kb. 30-40 percig
  • csak teljesen kihűlve szeleteljük 

 

pehelykönnyű túros pite1

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!