Katarzis

Így készül a joghurtos krémsajt

 

 Egy krémsajt recept, ami évek óta le van írva a füzetemben, csak annyiból áll, hogy csöpögtessük le a tejfölt. Egy régi szakácskönyv (Nagyanyáink receptjei) szerint előtte sót, cukrot kell belekeverni, egy éjszakát állni hagyni, lehetőleg szobahőmérsékleten, és csak másnak préselni ki belőle a felesleges savót. Magyar imperiálnak nevezik, ti hallottatok már róla?

Amit viszont most szeretnék megosztani, azt nemrég tanultam, Philadelphia krémsajt házilag, ígéri a videó, de szerintem nevezzük el egyszerűen csak Krémsajtnak, még mindig jobb átlagost várni, aztán felfedezni a készítményben az imádott ízt, mint csalódni, mert mégsem egészen olyan, mint a bolti változat.

 

Így készül a joghurtos krémsajt 1

 

Mutatom az alapreceptet, aztán lehet kísérletezgetni az ízesítésével. Igazán “házi” természetesen csak akkor lesz, ha az alapanyagok is azok, de én most vásárolt termékekből készítettem, legközelebb házi tejföllel, joghurttal is megpróbálom.

 Hozzávalók:

  • 300 g tejföl (min. 20%-os)
  • 280 g natúr joghurt
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 csapott teáskanál só (ha sósra szeretnénk, például kifejezetten szendvicsekhez; de ha sütihez, akkor legfeljebb egy csipet sót tegyünk bele)

 

Elkészítés:

 

A hozzávalókat összekeverjük. Egy edénybe beleállítunk egy szűrőt, abba pedig egy sűrű szövésű textíliát, pl. vászonanyagot. Beleöntjük a tejfölös joghurtot, beborítjuk az anyag lelógó részeivel, letakarjuk egy lapos edénnyel (kisebb tányérral vagy egy csészealjjal), és lesúlyozzuk, pl. egy literes üveg vízzel vagy tele flakonnal.

Így készül a joghurtos krémsajt 2

 

Hűvös helyre tesszük, fél nap alatt lecsöpög, ekkor átszedjük egy tálkába, fűszerezzük (de natúr is nagyon finom), végül egy zárható edényben berakjuk a hűtőbe.

Ízesíthetjük zöldfűszerekkel (petrezselyem, kapor), pritamin paprikával, finomra vágott snidlinggel, fokhagymával, pirospaprikával, őrölt köménymaggal, borssal. Ti milyen ízesítéssel szeretitek a krémsajtokat? 

Joghurtos krémsajt házilag

 

A május a Katarzis blog gasztro kategóriájában a házilag készíthető finomságok hónapja. Leginkább olyan élelmiszerek elkészítését mutatom be, amelyeket általában vásárolni szoktuk. Tarts velem, ha te is keresed az olcsóbb megoldásokat, de legfőképpen akkor, ha szeretnél egészségesebben, természetesebben, adalékanyag-mentesen étkezni, hacsak van rá lehetőség.

Készítsd magad hónap!

 

  1. Ropogós chips házilag

Amit pedig eddig is megtalálhattál nálam:

Cukrozott sűrített tej házilag-egyszerűbb, mint gondolnád

Mascarpone-csak tejszín és kevés citromlé szükséges, jobb lesz, mint a bolti

Joghurt-szerintem ilyet már készítettél is

Granola, a finom és egészséges reggeli-amivel elértem, hogy végre akarjon reggelizni a lányom

Müzliszelet nyersen, tele minden földi jóval-pontosabban azzal, amit beleraksz kedvetek szerint

Amikor a kávé alkotássá válik-hadd higgyék, hogy kitanultál baristának

Lemon granita– ami nem egyéb, mint citromos jégkása a saját fagyasztódból

Halva napraforgómagból-nem lett ugyanolyan, mint a bolti, de orosz oldalról hozott recept, náluk jobban ki tudná?!

Milkshake fagylaltból-érezd magad a McDonald’s-ban!

Coleslaw, a kedvenc káposztasalátánk-vagy ha azt jobban szereted, a KFC-ben

Raffaello-egy igazán különleges recept alapján

Kinder tejszelet-ezt sem tudjuk megunni talán soha.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!