Katarzis

Minden ízében igazi házi hamburger

 A hamburgert általában egy egészségtelen ételként tartják számon, holott 3-4-féle zöldséget és ideális esetben (hasznos tápanyagokban és B-vitaminokban gazdag) színhúst tartalmaz, szerintem már emiatt is jóval egészségesebb, mint például egy grízes tészta vagy sült krumpli virslivel.

  A házi változatában pedig tényleg csak az van, amit beleteszünk, a zsömlét is megsüthetjük mi magunk, a húspogácsa is készülhet olyan húsból, amit magunknak darálunk; a hozzáadott ketchup, a mustár…hát az nekem sem házi, sőt most még a zöldségek sem, csak a hagyma, az tavalyi saját termesztés, de pár hét múlva már a paradicsom, az uborka is a kertemből kerül bele.

 

házi hamburger

 

  A hamburgerzsömle (puffancs, buci) elkészítése

5 közepes zsömléhez

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dkg vaj
  • 2 kisebb tojássárgája+1 tojás lekenni
  •  fél kávéskanál só
  • 1 nagy púpos kanál cukor (ha nem annyira szeretjük, hogy édeskés, akkor inkább kevesebbet)
  • 1,6 dl langyos tej
  • szezámmag a tetejére (elhagyható)

 

  • a langyos tejben feloldom az élesztőt, vajat, cukrot, sót, a liszthez hozzáöntöm, és a tojássárgájával az egészet sima tésztává gyúrom
  • konyharuhával letakarva 20 percig pihentetem, akkor átgyúrom és ismét pihen egy keveset
  • a tepsibe sütőpapírt teszek, a tésztából megformázom a zsömléket és egymástól tisztes távolságra rakom őket
  • 1 egész tojást (csak a belsejét 🙂 ) villával meglazítok, a bucikat ezzel lekenem és legalább 35 percig kelni hagyom
  • láthatóan megnőnek, ekkor ismét lekenem tojással és előmelegített sütőbe tolom
  • 12-15 perc alatt készre sülnek

Hamburgerzsömle házilag

 

A húspogácsa elkészítése

kb. 6 nagyobb darabra elegendő, a felesleges pogácsákat nyersen le lehet fagyasztani

  • 50 dkg hús (sertés-marha vegyesen vagy ami van)
  • 1 nagy kanál ketchup
  • 1 kisebb fej hagyma (érezhetően édeskéssé teszi, ki lehet hagyni, ha valaki ezt nem szereti)
  • 1 csapott teáskanál só  (eredetileg csak sütés után illene sózni a húst)
  • bors ízlés szerint 
  • 1 tojás (egyáltalán nem lesz tőle fasírtízű, ez tartja össze, hogy ne essen szét miközben sül, más célja nincs annak, hogy benne van)

 

  • a húst ledaráljuk, a hagymát apró kockákra vágjuk
  • az összes hozzávalót összekeverjük
  • serpenyőbe kevés olajat öntünk, kézzel zsömlenagyságú pogácsákat lapítunk, a széleit is szépen megformázzuk, ne legyen zagyva 🙂  és a hús mindkét oldalát megsütjük (10-10 perc)

 

A hamburger összeállítása

  • a zsömlét kétfelé vágom, és a belsejét is kicsit megpirítom. Ez azt jelenti, hogy abból a teflonserpenyőből, amelyben a húspogácsát sütöttem, kitörlöm a maradék olajat és a félbevágott zsömlék alját 1-2 percre beleteszem 
  • legalulra kerül a salátalevél
  • rá a húspogácsa
  • arra a lapkasajt (mert nálunk sajt mindenhez kell, amihez csak elképzelhető; ja, hogy ez már sajtburger? 😉 )
  • a zöldségek: karkára vágott vöröshagyma vagy lilahagyma, uborka, paradicsom, paprika
  • öntetek: mustár, ketchup
  • rá a zsömle teteje

 Kész is van! Egyetlen dolog van még hátra: eldönteni, hogy nagyon nagyra nyitjuk a szánkat vagy összelapítjuk az egészet még a legelején és csak azután kezdünk hozzá.

Jó étvágyat!

 

Recept alapjai: innen.

 

A május a Katarzis blog gasztro kategóriájában a házilag készíthető finomságok hónapja. Leginkább olyan élelmiszerek elkészítését mutatom be, amelyeket általában vásárolni szoktuk. Tarts velem, ha te is keresed az olcsóbb megoldásokat, de legfőképpen akkor, ha szeretnél egészségesebben, természetesebben, adalékanyag-mentesen étkezni, hacsak van rá lehetőség.

A képre kattintva jobbnál-jobb házilag készíthető recepteket találsz.

 

Készítsd magad hónap!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!