Katarzis

Omlós habos pite eperrel, vaníliás tejfölkrémmel

 Eredetileg banánnal készítettem, de már akkor tudtam, hogy ez a sütemény eperrel talán még fenségesebb lesz.

Valami hihetetlenül omlós tészta-alap, eperdarabok vaníliás tejföllel (amire azt a visszajelzést kaptam: “anyu, ennek nagyon finom a krémje”), végül édes tojáshab; a négy finomság egyvelege nálam lekörözte még a hagyományos gyümölcstortát is. 

 

habos epres pite

 

Hozzávalók

(24 cm átmérőjű formába)

 

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • fél sütőpor

 

A töltelékhez:

  • 30-40 dkg eper 
  • 2 dl tejföl+ 3 vaníliás cukor vagy 1 evőkanál cukor és vanília-kivonat
  • 3 tojásfehérje+10 dkg cukor

Tejfölből a magasabb zsírtartalmút válasszuk és semmiképp ne legyen savanyú.

 

Elkészítés

 

  • a tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a vajjal, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Gyúrjuk gyorsan össze és tegyük hideg helyre 
  • kapcsoljuk be a sütőt
  • vajazzuk ki a sütőformát
  • mossuk meg, csöpögtessük le és vágjuk kétfelé az eperdarabokat
  • a tésztát lapítsuk ki a tenyerünkkel majd nyomkodjuk a formába. Elő is lehet venni a nyújtódeszkát, de szerintem felesleges, mert a massza olyan könnyen alakítható, mint a vizes homok. A szélére én mindig csinálok egy kis peremet, hogy a töltelék ne folyjon le oldalt. 
  • a tésztára rárakjuk az epret is (nincs elősütés), és öntsük rá a 2 dl édes, vaníliás tejfölt. Oszlassuk el egyenletesen. Mehet a sütőbe, 15-20 percre.
  • addig a tojásfehérjét verjük fel jó keményre, adjuk hozzá a cukrot és verjük még tovább, hogy olvadjanak el benne a cukorszemcsék
  • a már majdnem kész sütire kenjük rá a tojáshabot és toljuk vissza kb. 5 percre a sütőbe.

habos epres pite

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!