Katarzis

Kukkolj legálisan azaz miért jó nekünk a gigapixel?

   Emlékszem, amikor az egyik barátom azt mondta, hogy a műholdakkal el tudják olvasni a betűket például egy parkban olvasgató személy újságjában, hittem is meg nem is, de azonnal továbbgondoltam, hogy ha így halad a technika fejlődése, eljön az idő, hogy nem kell már orvoshoz menni, például a vesekővel, egy űrből indított lézernyalábbal alvás közben is simán szét lehet törni azt, az illető tudta és akarata nélkül. (Vagy ha vesekövet nem is, de a szemölcsöket eltávolítani. 😀 )

 Rövid időn belül már a harmadik dolog jön velem szembe, ami a gigapixelekkel kapcsolatos és “hű’ meg ha!”, ezeket szeretném most nektek is megmutatni, meglátjátok, lesz közte olyan, amely túlhalad minden elképzelést. (Nekem a 2. a kedvencem.)

 

1.

Ezt a képet, amivel indul a lenti videó, a Bentley készítette, első ránézésre semmi különös, csak egy híd, a Golden Gate.

Látni nem látjuk, de sejteni lehet, hogy néhány autó is éppen áthalad rajta…

  Nekünk most konkrétan egy Bentley Mulsanne lesz az érdekes.  Te is kiszúrtad ugye már a legelején? A férfit is látod benne? Egy igazán jóképű fickó. De ő most nem érdekes. Hanem a logó! Látod a jobb első ülés huzatán? “Alig” 700 méterre van a kamerától! 

Nem csigázlak tovább, engedem, hogy te magad felfedezd. 😀

 

A még nagyobb élményért kattints, a Bentley Motors weboldalára, ott először a “discover why”-ra, majd kezdj el zoomolni, azaz addig kattintgasd a bal oldalt található + gombot, amíg láthatóvá nem válik a hímzett logó.

A NASA technológiáját használva készített hatalmas kép 53 milliárd képpontos, 700 részből lett összerakva, és a Bentley szerint 1:1 arányban kinyomtatva lefedne egy focipályát.  Kár, hogy nem lehet a képet mozgatni és a többi részletet is felfedezni rajta, és ha azt hiszed, hogy most túl sokat kívánok, nézd meg a második dolgot, amit mutatni szeretnék!

 

2.

Egyszerre érdekes és félelmetes. A linkre (vagy a képre)  kattintva várj néhány másodpercet, hogy megjelenjen a kép az eredeti oldalon, egy nagy embertömeget fogsz látni, válassz ki egy szimpatikus személyt, kattints rá egyszer, kétszer, háromszor, várj, amíg kitisztul, hihetetlen, de látni fogod az illető arcát élesben, mintha csak melletted állna.

http://www.gigapixel.com/image/gigapan-canucks-g7.html

 

gigapixel

Az oldalon nem ez az egyetlen ilyen kép, érdemes benézni a galériába. 

3.

Végül pedig egy hasznos link a festészet kedvelőinek.

A Magyar Nemzeti Galéria festményeit gigapixeles fotókon, ide kattintva csodálhatod. A festők minden egyes ecsetvonása jól kivehető, egyetlen részlet sem marad elrejtve. Többek között Bogdány Jakab, Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József, Ferenczy Károly, Vaszary János és Kondor Béla festményeit tudjuk ily módon a saját fotelünkből tanulmányozni. 

 

Magyar Nemzeti Galéria gigapixeles képek

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!