Katarzis

Szuhariki-saláta paradicsommal, bazsalikomos öntettel

  A szuharikivel készült salátáknak igazából Ukrajnában van nagy keletje. Maga a szuhariki (pirított kenyérkocka vagy kruton, ez mind ugyanaz) olyannyira közkedvelt ropogtatnivaló és saláta-alapanyag arrafelé, hogy még a legkisebb élelmiszerbolt polcán is megtalálható a chips és egyéb agyonízesített sörkorcsolyák mellett. 

 Még nagyobb “jaj!” a házi változat! Olívaolajban megpirított omlósan ropogós (tényleg mindkettő egyszerre!) kenyérkockák…nem ajánlom senkinek, nem bizony, fokhagymásan pláne tilos még csak meg is kóstolni, mert keserves kísértés lesz a szénhidrátszegény diétában! Én szóltam! (Tudjátok, miért készült ez a bejegyzés egy teljes hétig? Mert mindig megettük, mire a többi hozzávalóval összekevertem volna.)

«Мурагрет» mondja az orosz (ejtsd: murághret), Kárpátalján Szuhariki-saláta, magyarul pedig Kruton paradicsommal, kukoricával, fokhagymás-bazsalikomos öntettel.

 

Szuhariki-saláta

 

Hozzávalók:

 

szuhariki-salata-osszetevok

  • 3 szelet toast-kenyér vagy igazi ukrajnai “kolhoz-kenyér”  🙂 ♥
  • 10 dkg paradicsom (koktélparadicsommal a legfinomabb)
  • 10 dkg kukorica
  • fél fej lilahagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • egy kis csokor bazsalikom
  • kevés olaj
  • balzsamecet
  • só, bors

 

Elkészítés:

  • a kenyerek felkockázzuk és kevés olajon serpenyőben teljesen megszárítjuk, kicsit megpirítjuk, hagyjuk kihűlni
  • elkészítjük a salátaöntetet: a fokhagymát és bazsalikomot nagyon apróra összevágjuk, egy kisebb tálkában sózzuk, borsozzuk, olajjal felöntjük, kevés balzsamecettel megbolondítjuk
  • a koktélparadicsomot kétfelé vágjuk, ha nagyobbak, akkor felkockázzuk
  • a hagymát felkarikázzuk, kisebbekre szeleteljük
  • tálba rakjuk a hozzávalókat: kukorica, paradicsom, hagyma, öntet, 
  • tálalás előtt nem sokkal adjuk hozzá a krutont és keverjük össze az egészet

Jó étvágyat! 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!