Katarzis

Gyümölcsös lepény a rohanós napokra

  Hiába googliztam rá, a net nem ismeri azt a süteményt, amit már a nagyanyám nagyanyja is Tarka tortaként írt be gyöngybetűkkel a receptfüzetébe. Pedig ez a világ legegyszerűbb süteménye; igaz, ahhoz, amiket én tortának nevezek, semmi köze nincs, mert számomra azok krémes-habos alkotások, de a piskótának közeli rokona, még így is, hogy ez csak egy egyszerű kevert tészta. 

  Most nagy vallomás jön: soha nem készítettem még tarka tortát (ami nem más, mint a lenti recept alapján elkészített tészta, a felét rakják a tepsibe, a másik felébe kakaót kevernek és halmokat raknak a sárga tésztára, hasonlóan, mint a boci tortánál. Megsül és szép tarka lesz az egész, emellett finom is, laktató is, s bár egyáltalán nem száraz, mehet azért hozzá vanília- vagy csokiöntet, befőtt, lekvár, puding és hasonlók, ha úgy szeretnénk). 

 De mégiscsak előkelő helyet foglal el ez a recept a gyűjteményemben, mert nálam ez alkotja a gyümölcsös lepények tésztáját. (Mert olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb, mint a soktojásos változat.) Tulajdonképpen olyasmi, mint a muffin-tészta, csak nem formában, hanem egy nagy tepsiben sütve, így sok lesz, mégis pikk-pakk készen van. Gyümölcs mehet rá cseresznye, meggy, szilva, barack, körte, mazsola, aszalt áfonya….próbáljátok ki mindegyikkel.

 

lepeny

 

Hozzávalók:

 

(ez 32×30 cm-es tepsihez való adag)

  • 3 tojás
  • 15 dkg margarin
  • 35 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2,25 dl tej
  • 37 dkg liszt
  • csapott kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • citromhéj, kevés fahéj (elhagyható ízesítők)
  • gyümölcs, akár befőtt is

Elkészítés:

  • kikeverjük a margarint az egész tojásokkal, cukorral, vaníliával (kézi mixerrel is lehet)
  • hozzáöntjük a tejet, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet, (ezt csak fakanállal, nem kell agyonkevergetni)
  • a híg tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben öntjük, rárakjuk a kimagozott, lecsepegtetett gyümölcsöt (jó sokat)
  • sütjük, több ideig, mint a piskótát, legyen a teteje kissé aranybarna (de azért ügyeljünk, ha alulról meg ne égjen!)
  • kihűlés után beporcukrozzuk

 

 Egy tartalmas levessel főétkezésre is kiváló. Jó étvágyat! 😀

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!