Katarzis

Vendégváró sütemények az ünnepi asztalra

   A nagyobb ünnepek, a karácsony és a húsvét is, nálunk ritkán szólnak a magányos elvonulásról, passzív pihenésről, hiszen vannak barátaink, rokonaink, akik év közben a világot járják és csak ilyenkor van lehetőségünk találkozni, beszélgetni velük. Terített asztalnál mindig kellemesebb ünnepelni, ezért mindenkinél van ilyenkor hidegtál, saláták és finom, hagyományos sütemények, magukat kellető vendégváró falatok.

 

   A kókuszgolyó nálam elmaradhatatlan. Nem kell hozzá csak darált keksz, kakaó, porcukor, tej, vaj, kókuszreszelék (a többi hozzávaló opcionális), mindent bedobálunk egy tálba, aztán a nagyobb gyerekekre is rá lehet bízni az összeállítását, formázását. Ez a receptem kifejezetten a kezdőknek szól, nézzétek el nekem, hogy olyan hosszan írtam erről az egyszerű süteményről.

Kókuszgolyó, a No.1 sütemény-itt találod a teljes receptet.

 


 

  Mindig sütök valami krémesebb-habosabb dolgot is, például a fagyi-szeletet, madártej-szeletet vagy a hullámos égboltot (receptek nemsoká), de gyakran esik a választás a narancsos oroszkrém-tortára, és ezzel a gyümölcsös süti is ki van pipálva. Sárga piskóta rumos-mazsolás-narancsos ízesítésű krémmel és egy vastag réteg tejszínhabbal.

Narancsos oroszkrém szelet recept: itt

 


 

   A kávé nem csak hajnalban tesz jó szolgálatot, sokan süteményekben is imádjuk az ízét, ha nincs még diós süti kiválasztva, akkor jöhet a bakacsók. Igaz, nem az eredeti recept alapján készítem, mert azzal a tésztája mindig nehéz volt nekem a dió miatt, a tömény vajas krémjét pedig eredetileg egy nyers tojás lazítja fel (én inkább esélyt sem adnék a szalmonellának). Kicsit variáltam ezek miatt, de észre sem venni a végeredményen.

 A Bakacsók receptért ide kattints,

a teljesség kedvéért leírtam a régi változatot is a receptfüzetemből és azt is, ahogyan én mostanában készítem.


 

  Ha valaki diómentesen vágyik egy krémes-kávés sütire, akkor a bakacsók rokonát, a cappuccinó-szeletet  tudom ajánlani. A sütemény lapja más sütikhez is jól jöhet, egy nagyon finom olajos-kakaós piskóta.


 

   Mézes vagy szalakális lapokat így vagy úgy, de minden ünnepre sütöttünk. Vagy a fahájas mézest (somlekvárral) vagy a fekete rózsát vagy az izráelt (alul-felül szalakális lap, középen egyszerű piskóta, savanykás lekvárral és vajaskrémmel összeragasztva). A mézes lapokban az a legjobb, hogy akár 1 héttel az ünnep előtt is meg lehet sütni, tölteni viszont szigorúan kötelező is előző nap, mert kell neki pár óra, hogy megpuhuljon. Mi régies recept alapján készítjük, csak a grízes krémmel, de ha baracklekvárosan szereted, akkor is viheted ez a receptet, csak annyit kell változtatni, hogy három lap helyett négyet süss és a 2. lapra krém helyett a lekvárt kend.

Mézes krémes a nagyi receptfüzetéből

 


 

  És hogy legyen formában is valami változatosabb, süthetünk valamelyik szelet helyett inkább egy piskótatekercset, például a cappuccino-szelet kávés krémjével vagy a whoopie pie citromos-mascarponés töltelékével.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához vagy az oldalsávban iratkozz fel a hírlevélre, így nem maradsz le semmiről.

  Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!