Katarzis

Hamis gulyásleves csirkemellből

  Bár a hamisítás szinte minden értelemben egy negatív fogalom, receptet átvariálni, otthoni körülmények közt kipróbálni és még be is vallani, hogy “ez bizony nem az eredeti,” a legártatlanabb trükközés, igaz, néha ez is rejt izgalmakat. 😀 Egy dolog biztos: soha nem a rossz szándék vezet ilyenkor bennünket… hanem az idő- és kedvhiány…vagy a hozzávalók hiánya…vagy mert egyik-másik alapanyagot nem szeretjük…vagy mert egyszerűen tiltólistás. 

 Ezért május-június minden hetében lesz egy nap, amikor ismert ételeket készítek a megszokottól kicsit eltérően, ez lesz a Heti hamis. Tartsatok velem!

Kezdjük a gulyáslevessel!

 

 

 

  Valamiért számomra csak a bográcsgulyás az igazi gulyás, ami szabad tűzön fő, nekem a világon semmi dolgom vele, és törvénybe van írva, hogy mindig épp akkor nézzek oda, amikor a szakács szúnyogtetemeket, fűszálat (meg még ki tudja mit!) dobál le a leves felszínéről. Tehát teljesen mindegy, hogy marha vagy sertés, vagy egyáltalán nincs hús benne, a gulyás, amit én készítek a konyhámban, a négy fal között, az így is, úgy is hamis. Ez most nem lesz teljesen húsmentes, csirkemellel gazdagítom, az ízén ez gyakorlatilag semmit nem dob, de tartalmasabbá teszi. Ugyanebből a célból kerül bele most kevés sárgarépa, petrezselyemgyökér és a csipetke is, de felénk a bográcsgulyásba soha nem tesznek sem gyökérzöldségeket, sem tésztafélét.

 

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • teáskanál őrölt pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 2 csipet őrölt kömény
  • 1 csipet majoranna
  • 2 evőkanál lecsó (vagy paradicsom, paprika vékony csíkokra vágva)
  • 1 sárgarépa, 1 fehérrépa
  • 50 dkg burgonya
  • csipetkéhez 1 tojás, 2-3 púpos evőkanál liszt (amennyit felvesz), csipet só

Elkészítés

  • a szalonnát, hagymát, mellfilét felkockázzuk (a hagymát egészen finomra, hiszen itt nem lesznek hosszú órái láthatatlanra szétfőni)
  • a szalonnát majdnem egészen megsütjük (ha nagyon húsos, akkor egy leheletnyi olajat is öntsük alá, különben égni fog, nem olvadni), aztán hozzáadjuk a hagymát és a húst is, és fehéredésig együtt pirítunk mindent
  • ha a szalonna is megsült, a hagyma is üveges, rányomjuk a fokhagymát és leszórjuk pirospaprikával
  • azonnal felöntjük 2-2,5 l vízzel, sózzuk, borsozzuk, a többi fűszert, a zöldségeket és a lecsót is hozzáadjuk 
  • 2 krumplit meghámozunk és kis lyukú reszelőn belereszeljük a levesbe (sűrűséget hamisítunk)
  • főzzük kb. 30 percig, majd hozzáadjuk a többi felkockázott burgonyát is
  • ha szükséges utánaízesítjük
  • a lisztből, tojásból, sóból kemény tésztát gyúrunk és belecsipegetjük a majdnem kész levesbe

 

 

 

Jó étvágyat! 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához. Az oldalsávban hírlevélre is feliratkozhatsz, ekkor egyetlen levelet kapsz tőlünk minden héten a legújabb blogbejegyzésekről.

  Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!