Katarzis

Kapros-túrós lepény

   A kapros túrós lepény bizony nem az a sütemény, amit mindenki feltétel nélkül imád. Nálunk a kaporral önmagában is ki lehet kergetni a világból a gyerekeket és a férjet is, az pedig, hogy egy általában édesre ízesített alapanyaghoz adjuk hozzá, teljességgel nonszensz számukra. Így ezt a pitét egyes-egyedül én szeretem a családban, de annyira elvetemülten, hogy nekem édesen és sósan is jöhet. 

 

Hozzávalók:

(30×30 cm-es tepsihez)

Tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 10 margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor 
  • 1 tojás
  • csipet só

Töltelékhez:

  • fél kg túró
  • 1 dl tejföl
  • 15 dkg főtt, áttört burgonya
  • 1 csokor kapor
  • 2 kávéskanál só
  • aki édesen szereti+ 2 evőkanál cukor, vanília, esetleg még reszelt citromhéj (és én ilyenkor mindig teszek hozzá 1 evőkanál grízt is, hiszen a cukor levet fog engedni)

 

Elkészítés:

  • a tejet meglangyosítjuk egy kávéskanálnyi cukorral, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk
  • addig a margarint elmorzsoljuk a lisztben, cukrot, sót is hozzáadjuk
  • az élesztős tejjel, és a tojással közepes lágy tésztát dagasztunk
  • liszttel meghintjük, konyharuhával letakarjuk, kétszeresére kelesztjük
  • amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a túrót összekeverjük az áttört krumplival, tejföllel, sóval, finomra vágott kaporral (ha édesen szeretjük, akkor a cukorral, grízzel, vaníliával is)
  • a tepsit sütőpapírral kibéleljük, a megkelt tésztát elterítjük benne, majd a tölteléket is ráhalmozzuk, kanállal kisimítjuk
  • egy felvert tojással lekenjük és előmelegített sütőben sütjük (tűpróba helyett én itt egyszerűen megvágom a sarkát, és oldalról lesem meg, hogy megsült-e a tészta (a túrós töltelék melegen szinte kifolyik, sületlennek tűnik, de ha kihűl, ilyen szépen lehet majd szeletelni, mint az enyémet)

 

 Jó étvágyat! 🙂

  Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához. Az oldalsávban hírlevélre is feliratkozhatsz, ekkor egyetlen levelet kapsz tőlünk minden héten a legújabb blogbejegyzésekről.

  Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!