Katarzis

Surimi-saláta avagy mire jó a rák, ha hamis

   Nem vagyok egy kötekedős alkat, de a surimi kitalálójának feltenném a nagy ábeli kérdést: “DE MIÉÉÉRT???”

   Mert mi is az a surimi?  

 

 

   Általában a különböző halféleségek feldolgozásakor leeső, másra már nem használható maradékok nyúzott, szálkamentesített húsa (tiszta, mosott, íztelen, szagtalan halpép), amit tojásfehérjével, keményítővel, olajjal, cukorral, sóval, ízfokozóval és szorbittal összeforralva besűrítenek, majd színezékkel és mesterséges aromával (rákaromával, de néha rákmaradékkal is) adalékolva hengerelik, feltekerik, és hogy még cifrább legyen, egy vagy több oldalát is rózsaszín csíkkal dekorálják, ami jobb esetben valami pirospaprikás katyvasz, de ezt már csak azért, hogy színben is hajazzon valamiképp az igazi rákra. Szerintetek is túltolták ezzel az agyonízesítéssel, színezéssel? Mentségére szolgáljon, hogy zsír- és kalóriaszegény, fehérjében gazdag, pasztörizálva van, így nyersen is fogyasztható és az íze nem is rossz. 

     Magyarországon nem annyira ismert és népszerű alapanyag, de a legnagyobb orosz gasztro-oldalakon többszáz recept található, melynek így vagy úgy de hozzávalója a “крабовые палочки” , azaz rákrudacska. S mivel a rákhoz nem sok köze van, ez a bejegyzésem is bizony a hamis ételek kategóriába tartozik (a többi posztot azaz hamis ételek receptjeit ide kattintva találod.)  Ami számomra bosszantó még ebben a termékben, hogy a surimit gyakran garnélarák vagy (bepanírozott) rákolló alakúra formázzák, de tényleg olyan ügyesen, hogy a gyanútlan vásárló gyakran csak otthon döbben rá, hogy bizony mégiscsak el kellett volna olvasni azokat a bolhabetűket a csomagoláson.

 

 

  Én eddig még nem kísérletezgettem rákrudacskákkal, de teszik megpirítva tésztákra, panírozzák, nyersen pedig bármilyen majonézes salátának remek hozzávalója lehet. Egyedül a kukoricás “ráksalátát” szoktam néhanapján elkészíteni, elsősorban ünnepeken, hidegtál mellé, a változatosság kedvéért. 

 

Kukoricás surimi saláta

 

Hozzávalók:

  • 200 g surimi
  • 3 evőkanál rizs
  • 3 keményre főtt tojás
  • 140 g konzervkukorica
  • 2 dl majonéz
  • kevés petrezselyemzöld

Elkészítés:

  • levesízesítős vízben megfőzzük a rizst, jól leöblítjük, kihűtjük (maradék rizsköret is felhasználható hozzá)
  •  a tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, felkockázzuk
  • a rudacskákat hosszában négyfelé vágjuk, majd azokat is felkockázzuk
  • a majonézzel összekeverjük a rizst, surimit, tojást, kukoricát, kevés apróra vágott petrezselyemzöldet
  • pár órára hideg helyre tesszük

 

Néhány változat a russianfood.com oldalról, ha szerettek kísérletezni: 

  • surimi+főtt tojás+kukorica+uborka+zöldhagyma+só, bors+majonéz
  • surimi+főtt tojás+paradicsom+fokhagyma+kemény sajt+só+majonéz
  • surimi+főtt tojás+alma+sajt+hagyma+majonéz
  • surimi+fekete olajbogyó+marinírozott gomba+konzerv ananász+vöröshagyma+almaecet+cukor+majonéz
  • surimi+fusilli+kukorica+savanyú uborka+vöröshagyma+mustár+majonéz+petrezselyem zöldje+zöldkapor+só, bors

 

Ti szoktatok valamit készíteni surimiből?   🙂 

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához. Az oldalsávban hírlevélre is feliratkozhatsz, ekkor egyetlen levelet kapsz tőlünk minden héten a legújabb blogbejegyzésekről.

  Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!