Katarzis

Elkészül 50 perc alatt? Tökfőzelék csibefasírttal és sárgabarackos lepény

    Gyorsan (maximum 50 perc alatt) elkészíthető, legalább kétfogásos vacsorákat (vagy ebédeket) tesztelek, ha kedvetek van, tartsatok velem. 🙂

   Ma tökfőzelék készült csibefasírttal, desszertnek pedig egy olcsó és pillanatok alatt bekavarható gyümölcsös lepény, ezúttal sárgabarackkal. Az 50 percre itt teljes egészében szükség volt és ebben nincs benne a bevásárlás (esetleg barackszedés), fagyasztott hús kiolvasztása, ledarálása. Szerintem még így is nagyszerű, hogy ennyi idő alatt gyakorlatilag háromféle étel elkészült, egy olyan menü, amiben minden van: hús, tojás és tejtermékek (tehát fehérje és zsír), szénhidrát, zöldség, gyümölcs. 

 

Tökfőzelék hozzávalói:

  • 80 dkg spárgatök
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés étolaj
  • kávéskanál pirospaprika
  • só, csipet őrölt feketebors
  • 3 dl víz
  • 3 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 2 kanál liszt
  • egy nagy csokor zöld kapor

Csibefasírt hozzávalói:

(16 csinos csibegolyó lesz belőle)

  • 30 dkg darált vagy apróra vagdalt csirkemellfilé (ez nálam általában a maradék, amit például előző nap szeleteléskor levagdosok és egyúttal le is darálom, általában akkorra már tudom, mire fogom felhasználni)
  • 1 szikkadt zsömle (ha nincs, 2-3 napos kenyérszeletek is megteszik)
  • 1 tojás
  •  2 cikk fokhagyma
  • kevés finomra vágott vöröshagyma
  • só, őrölt feketebors
  • apróra vágott petrezselyemzöld (ez most kimarad, hadd domináljon ebben a fogásban a friss kapor íze)

Barackos lepény hozzávalói:

(ez 32×30 cm-es tepsihez való adag)

  • 3 tojás
  • 15 dkg margarin
  • 30 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2,25 dl tej
  • 37 dkg liszt
  • csapott kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • 60 dkg sárgabarack

 

   A sütivel kezdünk, hiszen neki kell a legtöbb időt eltöltenie a sütőben.

  Ilyen lesz a végeredmény (rakhattam volna bele több barackot is, de újdonság volt és megettük. 😀 )

  A barackokat megmossuk. Mixerrel 1-2 perc alatt simára keverjük az egész tojásokat a cukorral és a margarinnal, aztán fakanállal a tejet és a szódabikarbónával elkevert lisztet is beledolgozzuk. Egy egészen híg, folyós tésztát kapunk. Az én sütőm nagyon hamar melegszik, csak ekkor kapcsolom be, elég neki az a pár perc, amíg a tepsibe sütőpapírt teszek, a masszát beleöntöm és a félbevágott, kimagozott barackot a tészta tetejére rakom (belesüllyed, de oda se neki). Betoljuk a sütőbe, 25 percig erre nincs gondunk.

 

  Erről a sütiről itt írtam részletesen, akkor befőtt szilvával készült.

Gyümölcsös lepény a rohanós napokra

 Jöhet a főfogás elkészítése.

 

   A főzelékhez a hagymát felkockázzuk, egy keveset félreteszünk belőle a fasírthoz, a többit kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a következő másodpercben már öntjük is fel a vízzel és rakjuk bele a legyalult tököt. Sózzuk, borsozzuk, kb. 15 perc alatt puhára is fő. Nézegessünk rá, el ne fője a vizet, mert akkor leég.

   A fasírthoz a zsemlét egy pillanatra vízbe mártjuk, kicsavarjuk és összekeverjük a darált hússal, egész tojással, fűszerekkel, hagymával, zúzott fokhagymával. Közben már forrósítjuk is az olajat és kicsi gombócokat formázunk nedves kézzel. Mire a fasírtok az olajba kerülnek, már a süteményre illetve a tökre is érdemes ránézni. A sütinek tűpróba, ha az kész, ki is kapcsolhatjuk.

  Fordítsuk meg az olajban a fasírtokat (amennyiben serpenyőben sülnek.)

  Ha a tök megpuhult (kevés lé is legyen rajta), adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, hintsük meg liszttel, keverjük vele simára, majd öntsük rá előbb a tejfölt, aztán amennyiben sűrűnek találjuk, a tejet is. Egyet forr, a tökfőzelék is kész.

   A csibefasírtokat is kiszedhetjük mostmár. 

  Nincs más dolgunk csak teríteni, tálalni és a barackos süti tetejét meghinteni porcukorral.

 

 

 50 perc alatt minden elkészült.

 

Jó étvágyat!

 

    Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.

    Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldaláhozAz oldalsávban hírlevélre is feliratkozhatsz, ekkor egyetlen levelet kapsz tőlünk minden héten a legújabb blogbejegyzésekről.

  Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!