Katarzis

Elkészül 50 perc alatt? Görög saláta omlós csirkemellel, desszertnek vaníliapuding

    Gyorsan (maximum 50 perc alatt) elkészíthető, legalább kétfogásos vacsorákat (vagy ebédeket) tesztelek, ha kedvetek van, tartsatok velem. 🙂

    Most illatos csirkemell készül görög salátával, desszertnek pedig egyszerű vaníliapuding, amit egy nagy adag málnával koronázok meg. Az így készített csirkemellhez nálunk gyakran van házi puding, mivel az egyikhez 3 tojásfehérje, a másikba pedig 3 tojássárgája szükséges. 

 

Görög saláta hozzávalói:

  • 5 db közepes érett paradicsom 
  • 2 közepes uborka vagy 1 kígyóuborka
  • 1 fej lila hagyma
  • 20 dkg feta sajt
  • 15-20 szem fekete olajbogyó
  • 1 teáskanál bazsalikom vagy oragánó (rátok bízom, én bazsalikommal szeretem)
  • 1 evőkanál citromlé
  • szűk fél deciliter olívaolaj

Omlós csirkemell hozzávalói:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 3 tojás fehérje 
  • 4 csapott evőkanál kukoricakeményítő
  • só, bors 
  • fokhagyma, rozmaring vagy a kedvenc fűszerünk
  • kisütéshez olaj

 

Vaníliapuding hozzávalói, ha nem bolti pudingporból készül

  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 3 tojás sárgája
  • 4,5 dl tej
  • 2-3 evőkanál cukor
  • vaníliakivonat
  • tetejére málna (vagy eper, szeder, ribizli, bármilyen savanykás vagy édes 😀 gyümölcs)
  • ha táplálósabbra akarjuk, néhány omlós keksz vagy babapiskóta

 

 Elkészítés

 

  Legelőször a húst szeletelem fel nem túl vékonyra és ízesítem, optimális esetben akár egy éjszakát is pácolódhat, de most csak 20 percet kap. Fokhagymát, esetleg pici rozmaringágacskát teszek rá, ha van kedvenc fűszerünk vagy fűszerkeverékünk, azzal is lehinthetjük, de csak picit beborsozva is tökéletes. (Nem kenem le olajjal és fokhagymás tejbe sem áztatom, így biztosan nem dobja majd le magáról a tojásfehérjés-keményítős bundát.)

  Ezután a pudingot főzzük meg, mert az kihűlve az igazi, főleg nyáron (igaz, én mindig is melegen szerettem télen-nyáron 😀 ). A keményítőt csomómentesen elkeverjük a tojássárgájával, cukorral, vaníliával, apránként adagoljuk hozzá a tejet, hogy szép sima legyen, aztán folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Azonnal el is zárjuk és még melegen szétrakjuk a pudingos tálkákba, ezzel már csak annyi lesz a dolgunk, hogy tálalás előtt ráhalmozzuk a gyümölcsöket.

   A hússzeletekről leszedjük a nagyobb fűszerdarabokat, besózzuk. A tojások fehérjét villával fellazítjuk (nem kell rendes habbá verni), 4 csapott evőkanál kukoricakeményítőt benne csomómentesen elkeverünk (ezt már kanállal szoktam szétsimogatni), kevés sót, borsot ebbe is rakunk. Semmiképp se hagyjuk állni, mert használhatatlan lesz később ez a massza. Az olajat felforrósítjuk, és a hússzeleteket a keményítős tojásfehérjébe mártva oldalanként  2-3 perc alatt kisütjük. Sokkal világosabb lesz, mint a zsemlemorzsás rántott hús. (Ne ijedjünk meg, ha az első percekben leragad, szépen fel fog jönni később. Én bő olajban sütöm, teflonserpenyőben, soha nincs gond vele.)

   Közben nekikezdhetünk a salátának is. A megmosott zöldségeket feldaraboljuk, nem túl kicsibe, a paradicsomokat cikkekre vágjuk, ha túl nagyok, azt esetleg kétfelé, a hosszában félbevágott uborkát is ujjnyi vastag karikákra. A hagymát nagyon vékonyra karikázom, szeletelem, az olajbogyó egészben marad. A fetát is felkockázom, de azt csak a legvégén teszem rá. Előbb még a zöldségeket jól meglocsolom olívaolajjal, citromlével és apróra vágott bazsalikommal lehintem (néha csak szárított van otthon, én azzal is szeretem). Egy-két mozdulattal összeforgatom, a legvégén a fetakockákat inkább csak a tetejére szórom. A görög salátáról tudni kell, hogy frissen az igazi, nem kell várni, hogy összeérjenek az ízek, ezért az utolsó percekben kell csak összeállítani. (Persze ez nem jelenti azt, hogy a maradékot ne ehetnénk meg pár óra múlva is akár.)

 Ha a hússzeletetek is kisültek, lehet teríteni, tálalni.

 

   35-40 perc alatt elkészült ez a menü. (Attól függ elsősorban, hogy milyen nagy a serpenyőnk, mennyi hússzelet fér bele egyszerre.) Könnyű, finom, igazi nyári összeállítás.

Jó étvágyat! 🙂

 

 

 

    Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.

    Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldaláhozAz oldalsávban hírlevélre is feliratkozhatsz, ekkor egyetlen levelet kapsz tőlünk minden héten a legújabb blogbejegyzésekről.

  Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!