Katarzis

Dzsuvecs, a legfinomabb rakott lecsó

    A  lecsónak nagyon sokféle variációját ismerjük már, amit most szeretnék bemutatni az talán a legérdekesebb. Ez a dzsuvecs. Egyfajta szerb étel, de semmilyen különleges alapanyag vagy fűszer nem szükséges hozzá, az elkészítése pedig még annyira sem “bonyolult” mint az egyszerű magyar lecsóé.

   Dobáljunk nyers rizst, hússzeleteket és zöldségeket egy hőálló tálba vagy cserépedénybe (szigorú sorrend alapján), öntsük nyakon tejföllel és süssük 1 órán keresztül. A zöldségek leve a nyers rizst és a húst is megpuhítja, az íze pedig fenséges ahhoz képest, hogy milyen egyszerű hozzávalókból készült. Mindenkinek ajánlom kóstolásra! 🙂

   Hozzávalók:

  • 30 dkg hús, legjobb a sertéstarja
  • 2 dl nyers rizs
  • 2,5 dl tejföl
  • 30 dkg paprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 1 közepes fej hagyma
  • só, őrölt bors

   Elkészítés:

 

 A húst felszeleteljük nem túl vékonyra, kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A rizst megmossuk. A zöldségeket felkarikázzuk.

 A hőálló edény aljára kevés olajat öntünk, és szigorúan a következő sorrendben rakjuk a hozzávalókat:

  1. legalulra az összes hagyma
  2. rá a paradicsom fele
  3. a rizs fele
  4. a paprika fele
  5. az összes hússzelet, imott-amott fedhetik is egymást
  6. a paprika másik fele
  7. a rizs másik fele
  8. a paradicsom másik fele

 A rétegeket vékonyan sózzuk, más fűszerre nincs szükség egyáltalán. Az egészet leöntjük tejföllel, kicsit megmozgatjuk, hogy a lenti rétegekbe is bejusson. Az edényt befedjük vagy alufóliával beborítjuk. Kb. 1 óra alatt sül készre. Az utolsó percekben hagyjuk a tetejét kicsit pirulni. Tálaláskor még adhatunk hozzá kevés tejfölt, esetleg apróra vágott petrezselyemzölddel.

Jó étvágyat!

 

    Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.

    Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldaláhozAz oldalsávban hírlevélre is feliratkozhatsz, ekkor egyetlen levelet kapsz tőlünk minden héten a legújabb blogbejegyzésekről.

  Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!