Katarzis

Klasszikus brownie málnaszósszal

   A brownie és a clafoutis is bizonyos szempontból ugyanaz a sütikategória számomra: nagymamám egyikre is, másikra is azt mondaná: “kedves jányom, tedd ezt vissza a sütőbe, mert még nyers a belseje!”  😀

  Hát igen, 🙂  bizony nem egy ősmagyar ételről van szó, hanem egy igazi amerikairól, hogy mégis annyira népszerű lett nálunk, az finomságával és egyszerű elkészítésével magyarázható. A tökéletes brownie kívül ropogós, belül ragadós, édességben nincs benne hiány. A minőséges étcsokoládé illetve kakaópor az alaprecept hozzávalója, (hiszen azért brownie a brownie mert barna, tehát jó csokis), de ezen felül mindenféle földi jóval ízesíthető még az alaptészta. Az aszalt gyümölcsöket, csonthéjas- és triplacsokis variációkat hagyjuk meg télire, most kóstoljuk meg inkább isteni málnaszósszal.

 

 

Az alaprecept hozzávalói:

20×30 cm-es tepsihez 

  • 6 közepes tojás
  • 22 dkg vaj
  • 25 dkg kristálycukor
  • 20 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú) 
  • 2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg liszt
  • kevés vaníliakivonat

 

Elkészítés:

  • vízgőz felett vagy mikróban (ilyenkor leveszem 450 wattra) olvasszuk meg a csokit és a vajat, keverjük össze őket
  • egy tálba üssük az egész tojásokat, adjuk hozzá a cukrot és legalább 5-7 percig verjük folyamatosan kézi mixerrel magas fokozaton
  • a kihűlt csokis vajhoz adjuk hozzá a vaníliát és a kakaót is, keverjük el benne csomómentesen, majd az egészet dolgozzuk jól össze a felvert tojással
  • a lisztet már csak keverjük lazán a masszához (nem kell annyira óvatosan, mint mikor piskótát sütünk)
  • előmelegített sütőben, papírral kibélelt tepsiben süssük 20-25 percig
  • ha a teteje már megsült, de belül még kicsit ragadós, akkor van készen
  • ahogy hűl, a teteje megkérgesedik, ha vágáskor még repedezik is, akkor tökéletesre sikerült 😀

 

Málnaszósz 

  • 40 dkg málna
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 kávéskanál kukoricakeményítő vagy 1 teáskanál zselatin

 

    A tisztított, megmosott málnából néhány szemet kiveszünk díszítéshez, a többit a cukorral feltesszük főni, de csak addig, amíg a cukor elolvad, közben a málnaszemek is összeesnek. (Akit zavarnak a magok, ekkor szűrje vagy törje át a szószt.) A legvégén keverjük bele a keményítőt, éppen csak egyet forr, ki is kapcsoljuk. Zselatinnal is sűríthetjük (talán még jobb is, mert a keményítőtől kissé “poros”), ebben az esetben a zselatint 4 teáskanál vízben megduzzasztjuk, felmelegítjük, aztán hozzáadjuk a kész szószhoz. Hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat!

 

 

     Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.

    Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldaláhozAz oldalsávban hírlevélre is feliratkozhatsz, ekkor egyetlen levelet kapsz tőlünk minden héten a legújabb blogbejegyzésekről.

  Ide kattintva visszajutsz a főoldalra, itt pedig blogom előszavát olvashatod.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!