Katarzis

Cézár saláta színesebben, gazdagabban

   Sokféle Cézár-salátát ettem már életemben, de mindig azok ízlettek a legjobban, amelyben az eredeti recepthez még valami pluszt is adott az elkészítője. A most következő Cézár-salátával (azért remélem, nevezhetem annak) igyekeztem hagyományőrző maradni, de a zöldségimádatom most is belecsempészett még ezt is, azt is.  😀

 

Hozzávalók:

  • 1 fej jégsaláta (ha van helyette római saláta, az már több, mint tökéletes)
  • 1 csirkemellfilé (kb. 50 dkg)
  • kevés étolaj, só, őrölt fekete bors
  • 1-2 paradicsom
  • 1-2 uborka
  • 10 dkg reszelt sajt

A krutonhoz:

  • 20 dkg kenyér héj nélkül (4-5 szelet héjastul)
  •  kb. 0,5 dl olaj (olívával az igazi, de napraforgó is mehet)
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 ágacska rozmaring
  • só, őrölt fekete bors

Az öntethez:

  • 3 tojássárgája
  • 1 teáskanál mustár
  • 0,5 dl olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál fehér bors
  • 1 teáskanál Worchestershire-szósz
  • fél citrom leve
  • 1-2 dl joghurt vagy tejszín (érdemes mindkettővel megkóstolni, nekem a tejszínes jött be, férjem inkább a  savanyú-kedvelő, neki a joghurtos)-az eredeti receptben ez nincs, de enélkül nekem nagyon sűrű az öntet

 

Elkészítés

  • a salátaleveleket jól megmossuk, legyen ideje lecsepegni, megszáradni
  •  a felszeletelt, héj nélküli kenyeret felkockázzuk és serpenyőben folyamatos mozgatás mellett megpirítjuk egy szál rozmaring társaságában
  • amikor már majdnem kész, rányomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, még 1-2 percig kevergetjük, majd átöntjük egy tálkába (itt kell egy kis önuralom, hogy ne kapdossuk be az isteni illatú, ropogós falatkákat 😀 )
  •  a serpenyőben ismét olajat hevítünk, a sózott, borsozott csirkemellet átsütjük, felkockázzuk (maradék sültek, pl. grillcsirke is tökéletes a célra)
  • a tojások sárgáját a mustárral jól összekeverjük, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá kiskanalanként az étolajat, majd a többi hozzávalót
  • legvégül annyi joghurtot vagy tejszínt keverünk bele, hogy krémesen csurgós maradjon (tapasztalatom szerint szósz és tejszín (vagy joghurt) aránya 1:1 megfelelő)
  •  a salátaleveleket kisebbekre tépkedjük vagy hosszában 2-3 felé vágjuk, aztán felcsíkozzuk
  • a paradicsomot, uborkát szeleteljük, karikázzuk

    Tálalásnál a tányérra halmozzuk a zöldségeket, az öntettel meglocsoljuk, a csirkemellel és krutonnal bőségesen megrakjuk, végül a mindenséget a reszelt sajttal megszórjuk.

Jó étvágyat!

 

   Ha pedig a maradék tojásfehérjének is  szeretnénk valami nemes feladatot, süssünk belőle sajtgolyót, nagyszerűen illik akár ehhez a salátához is.

Fűszeres sajtgolyók maradék tojásfehérjéből

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!