Katarzis

Hogyan lesz a spárgatökből citromdzsem?

   Különleges, pikáns lekvár, intenzív, 100%-os citromíz. Elsőre talán furcsán hangzik, hogy spárgatök alkotja a nagy részét, de ennek a zöldségnek annyira jellegtelen az íze, hogy aki nem ismeri ezt a receptet talán még gyanakodni sem fog, hogy citromon és cukron kívül más is van benne.  😉       Egy kicsit citrom mániás vagyok, ezért… Tovább »

Így készíts szörpöt citromfűből!

Ha van a kertetekben citromfű, és nem nagyon nézegettétek az elmúlt napokban, érdemes vetni rá egy pillantást, mert az enyém idén különösen hamar elérte azt a nagyságot, amikor már nem vétek leszedni és szörpöt készíteni belőle. Nagyon egyszerű receptje van, az egyetlen gond vele, hogy nem “egy gondolat és már a pohárban van”, mert úgy… Tovább »

Petrezselyemzöld télire

Szeretjük, ha mindenféle fűszernövényből van odahaza friss, de amíg 1-2 cserép rozmaring vagy bazsalikom nagyon sok időre elég, addig a téli petrezselyem-igényünket ennyi valószínűleg nem fogja kielégíteni. A petrezselyem egy univerzális fűszer, néném szerint “amibe nem kell cukor, abba majdnem biztos, hogy kell petrezselyem”, én ráadásul spórolni sem szoktam vele, egy levesbe beleteszek annyit, amennyi… Tovább »

Szederbefőtt mindenféle macera nélkül

 Ez a szederbefőtt a lusta asszonyok szederszörpje. Nem kell pépesíteni, se szitán áttörni, csak a nyers gyümölcsöt sziruppal leforrázni és kész.   A szedrem csak érik és érik. Nem foglalkozik olyanokkal, hogy nyaralás meg hosszú hétvége, csak ontja a bokor a hüvelykujjnyi szemeket, 2-3 naponta van róla mit szedni.  Eddig csak annyit tettem vele, hogy lekapkodtam,… Tovább »

Bodza- és citromfű-szörp, a szezonnyitók

  Azt írtam nemrég, hogy a bodzaszörp készítésével kezdem minden évben a befőzési szezont. Aztán tegnap a kertben esett le, hogy nem is mondtam igazat, hiszen néhány éve már citromfűből is készítek szörpöt, az pedig idén is hamarabb megnőtt, mint ahogy a bodza kinyitott volna.     Két csokorral szedtem most, ez 2 adag szörphöz… Tovább »

Isteni finom bodzaszörp, cukor és tartósítószer nélkül

   A bodzaszörp készítése nyitja nálam minden évben a befőzési szezont. Évek óta ugyanazt a receptet készítem, a hagyományos cukros-citromos (citrompótlós) változatot. (Ide kattintva elolvashatod.) Idén viszont kaptam egy különleges leírást, amit mindenképp ki fogok próbálni, ennél egészségesebb receptet te sem találsz. 🙂     3 l forralt, kihűtött tisztított vízbe beáztatunk 30 darab bodzavirágot legalább… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!