Katarzis

Citromos joghurtfagyi

    Az igazi fagylaltok általában főzéssel készülnek, a friss tojás majdnem mindegyiknél elengedhetetlen hozzávaló, de a gyümölcsfagyi lazább kategória. A citromfagyinál például egyáltalán nem elvárás, hogy krémes legyen, gyakran minél vizesebb, annál jobb, merthogy a citromos ízt mindig inkább akkor kívánjuk, ha szomjasak vagyunk. Ha mégis valami tejesebbre vágyunk egyszerű granitánál, készítsünk citromos joghurtfagyit, ami… Tovább »

Kvíz! Mennyire vagy otthon a desszertek világában?

  Nemrég a kávék világába kalandoztunk, most pedig az édességek kerülnek sorra. Lesz itt minden, A-Z-ig, azaz alapanyagoktól a kész ételig, tészták, sütik, desszertek. A képek csak illusztrációk a kérdések mellett, sok segítséget nem adnak, de kötelességemnek tartom megemlíteni, hogy egyes esetekben a nyugalom megzavarására igencsak alkalmasak. 😀      ... Tovább »

Hamis tiramisu mascarpone és tojás nélkül

      A tiramisut sokan a desszertek királynőjének tartjuk, mégis van vele 2 aprócska problémánk: legfontosabb hozzávalója, az igazi mascarpone… finom és könnyű, csak épp nem egy olcsóság;  a másik “nemszeretjük” része pedig a nyers tojás, amit sokan próbálnak is– nagyon ügyesen–tejszínhabbal helyettesíteni. De ha valamiért az sincs kéznél, van egy ennél is egyszerűbb és olcsóbb… Tovább »

Házi karamellpuding sós krékerrel, mogyoróval

  Szerintem sokan tudjátok a nagy titkot, (de lehet, hogy még mindig van, aki nem), hogy kukoricakeményítőből ugyanolyan pudingot lehet készíteni, mint a főzős pudingporokból. Sőt, szerintem így még finomabb is, krémes, selymes és vitathatatlanul táplálóbb, hiszen 2-3 tojássárgájával készül egy adag, abban azért már van némi kakaó tápanyag és vitamin.  ... Tovább »

Karamellkrémes képviselőfánk

    Évekig próbálkoztam, de soha nem sikerült szép képviselőfánkot sütnöm. (Próbáltam ezerféleképpen: vajjal is, zsírral is; csak kicsit belesve a sütőajtón, máskor szenesedésig ki sem nyitva; a halmokat 1-2 órát a tepsiben pihentetve és azonnal is sütve; kanállal, kézzel, habzsákkal formázva; Horváth Rozi szakácskönyvéből, ükanyám ezeréves füzetéből, és természetesen az internet legtutibb receptjét is… Tovább »

Whoopie pie, a legfinomabb szendvicssüti

  Egyetlen sütivel sem bajlódtam még annyit, mint a whoopie pie-vel. Annyira egyszerű és elronthatatlan, mégis sikerült sorozatosan bénáznom, például egyszer kihagytam a szódabikarbónát, másszor meg kétszer annyi vajat tettem bele, mint amennyi szükséges.     Megérte nem feladni! 😀 Ez a süti ízre sem okozott csalódást (mint sok látványédesség), sőt, sokkal de sokkal finomabb,… Tovább »

Gőzön főtt lekváros gombóc

  A gőzgombóc vagy gőzönfőtt bukta számomra olyan nagymamis finomság. Ennek kicsit ellentmond, hogy én is el tudom készíteni, de ez már csak amolyan lázadás, “csakazértis!”. (Ha nekem már nincs, akit megkérjek…akkor majd csinálok én!) Persze féltem, mint minden kelt tésztától meg aztán itt a kacifántosnak hitt főzése is, de igazából nem is bonyolult, csak… Tovább »

A klasszikus kókuszkocka

   Nálunk ez a sütemény mindig akkor kerül fókuszba, amikor “semmi nincs itthon”.  (Mármint hozzávalók, amiből süti készülhetne. Se gyümölcs, se habtejszín, se túró, se mák, diót meg törni kellene, a befőtt meggy meg rég elfogyott.)  😀   Tudom, tudom, hogy a kókuszreszelék sem egy alapvető élelmiszer, de az szinte mindig található a kamrapolcon, csokis… Tovább »

Gyümölcsös lepény a rohanós napokra

  Hiába googliztam rá, a net nem ismeri azt a süteményt, amit már a nagyanyám nagyanyja is Tarka tortaként írt be gyöngybetűkkel a receptfüzetébe. Pedig ez a világ legegyszerűbb süteménye; igaz, ahhoz, amiket én tortának nevezek, semmi köze nincs, mert számomra azok krémes-habos alkotások, de a piskótának közeli rokona, még így is, hogy ez csak… Tovább »

Gasztroajándék-granola nyomtatható recepttel

  Régebben azt hittem, hogy zabpelyhet csak azok esznek, akiknek valami diéta miatt nagyon muszáj… illetve azok, akik önszántukból extra egészségesen akarnak táplálkozni és emiatt bevállalják a kevésbé ízletes fogásokat is. Kíváncsiskodva a változatosabb ételek felé, rájöttem, hogy a zabpehely igenis lehet finom, csak tovább kell lépni a “natúr zabpehely joghurttal vagy tejjel” kombóknál. A… Tovább »

Hókifli, a legomlósabb aprósüti

    Van egy sütemény, amit a mai napig az ősrégi receptünk alapján sütök, ez pedig a hókifli. Próbáltam ugyan megreformálni, de olyan omlós, porhanyós, mint ahogyan először kóstoltam (és megszerettem) nem lett sem az egészségesebb (margarinnal gyúrt), sem az élesztős változat.  Nem szépítem: én így érzem kicsit benne a zsír ízét, de talán csak… Tovább »

Karamellás pattogatott kukorica

 Nem vagyok egy nagy popcorn-rajongó, ha választanom kell, inkább egy szeletke csoki, mint egy nagy vödör pattogatott kukorica (a sajtossal például ki tudnak kergetni a világból).  A karamellás pattogatott kukorica esetén egész más a helyzet, annak van íze, persze tudom, hogy ez a kis plusz egészségesebbé nem teszi az amúgy antioxidánsokban egészen gazdag rágcsát, de… Tovább »

Krémes őszibarackleves főzés nélkül

Krémes gyümölcsleves főzés nélkül, vitamindúsan, liszt és mindenféle sűrítőanyag nélkül!      Hozzávalók: kb. 1 kg barack 1 db alma 8 dl tej 2 dl főzőtejszín vanília rumaroma 3–4 evőkanál cukor egy kisebb citrom felének a leve   Elkészítés:  a baracknak a 2/3–át  meghámozzuk, magvát kiszedjük  turmixgéppel homogén állagúvá keverjük, nekem ez tisztán 50 dkg… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!