Katarzis

Citromos joghurtfagyi

    Az igazi fagylaltok általában főzéssel készülnek, a friss tojás majdnem mindegyiknél elengedhetetlen hozzávaló, de a gyümölcsfagyi lazább kategória. A citromfagyinál például egyáltalán nem elvárás, hogy krémes legyen, gyakran minél vizesebb, annál jobb, merthogy a citromos ízt mindig inkább akkor kívánjuk, ha szomjasak vagyunk. Ha mégis valami tejesebbre vágyunk egyszerű granitánál, készítsünk citromos joghurtfagyit, ami… Tovább »

Két pofonegyszerű, de isteni tavaszi saláta

  Semmiféle fenséges savanyúságért, tartósított zöldségért nem adnám az igazi friss salátákat. Szinte visszaadja az életkedvemet a legelső hazai retekcsomók, újhagymák látványa, szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki ilyenkor úgy érzi, vígan eléldegélne mostantól zöldségeken és zsíros kenyéren. (A vajaskenyeret megutáltam a diákévek alatt.  😀 )   A legelső tavaszi salátánk a  Tejfölös retek… Tovább »

Krémes őszibarackleves főzés nélkül

Krémes gyümölcsleves főzés nélkül, vitamindúsan, liszt és mindenféle sűrítőanyag nélkül!      Hozzávalók: kb. 1 kg barack 1 db alma 8 dl tej 2 dl főzőtejszín vanília rumaroma 3–4 evőkanál cukor egy kisebb citrom felének a leve   Elkészítés:  a baracknak a 2/3–át  meghámozzuk, magvát kiszedjük  turmixgéppel homogén állagúvá keverjük, nekem ez tisztán 50 dkg… Tovább »

Tejszínes gyümölcsleves főzés nélkül

  Ha gyümölcsleves, az régen mindig a gyümölcs megfőzésével indult és lisztes tejjel behabarva, felforralva lett készen, aztán ettük néha hidegen, néha melegen. Szakács sógor 5 perc alatt elkészíthető, főzés nélküli gyümölcsleveséről először nem is akartam elhinni, hogy ez tényleg csak tej, tejszín, gyümölcs és egyszerű fűszerek isteni egyvelege és nincs benne semmilyen főzés nélküli… Tovább »

Így készül a joghurtos krémsajt

   Egy krémsajt recept, ami évek óta le van írva a füzetemben, csak annyiból áll, hogy csöpögtessük le a tejfölt. Egy régi szakácskönyv (Nagyanyáink receptjei) szerint előtte sót, cukrot kell belekeverni, egy éjszakát állni hagyni, lehetőleg szobahőmérsékleten, és csak másnak préselni ki belőle a felesleges savót. Magyar imperiálnak nevezik, ti hallottatok már róla? Amit viszont… Tovább »

Coleslaw, a kedvenc káposztasalátánk

 Amerikai káposztasalátának nevezik, de igazából holland eredetű, a holland bevándorlók által ismerhette meg Amerika. Egyesek szerint ez a népszerű gyorséttermi lánc (KFC)  “utánozhatatlan” salátája, mások szerint csak hasonló hozzá (mert abba kell még ez is meg az is, emez itt említett hozzávaló viszont egyáltalán nem kell bele), egy biztos: ez így nagyon finom, én képes… Tovább »

Mascarponés Raffaello golyók

 Ha valaki azt hallja, hogy Raffaello házilag, valószínű, hogy a tejporos vagy a szirupos-grízes változat ugrik be elsőre.  Ez, amit most mutatni szeretnék, kissé rendhagyó, mert egyiket sem tartalmazza, kell viszont hozzá mascarpone és 2-3 ostyalap (natúr, töltetlen, a formája nem számít, szerintem minden nagyobb élelmiszerüzletben kapható.) Főzést egyáltalán nem igényel, hacsak nem magunk készítjük… Tovább »

Ötgyümölcsös túrós pohárkrém

  Már most sok a nehéz és kalóriadús ünnepi finomság? Inkább valami könnyűt, gyümölcsöset, nem túl édes desszertet kívánnál? Vagy csak maradt egy marék túró és néhány gyümölcs is fonnyadozik a kosárban? Akkor készíts ötgyümölcsös túrós pohárkrémet!  Ehhez aztán nem kell nagy szakácstudomány, sem sok idő. 🙂     Hozzávalók:   20 dkg túró 2 evőkanál… Tovább »

Kekszes túrókrém-nem lehet nem szeretni

      Már kislánykoromban is nagyon szerettem mindenféle túrós édességet, volt hogy kértem anyut, hogy egyszerűen keverje ki nekem tejföllel és cukorral.   A rajongás később is megmaradt és kiegészült azzal, hogy a túró egy kedvenc alapanyaggá vált, amivel imádok kísérletezgetni.   A most következő túrókrém talán sokatok gyermekkorának ízvilágát varázsolja vissza, gazdagítva és… Tovább »

Paradicsom pikáns marinádban

Itt a paradicsom-szezon, azaz eljött az én időm. A kedvenc zöldségem, hónapokig elélnék rajta. Kenyérrel, sajttal, felvágottal.  🙂    Most egy istenien finom paradicsomsaláta receptjét szeretném megosztani veletek. Hozzávalók:    kb. 5 db közepes nagyságú érett paradicsom  2 gerezd zúzott fokhagyma  1 evőkanál apróra vágott friss fűszernövény (petrezselyemzöld, kapor vagy ki mit szeret: bazsalikom, oregánó… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!