Katarzis

Körtés crumble azaz morzsasüti

   Jól megérett körték árválkodtak a gyümölcskosárban és mint derült égből a villám jött az elhatározás: én ebből crumble-t fogok készíteni. Régebben azt hittem, hogy a morzsasütiknél az alaposan meggyúrt tésztát kell ráreszelni a gyümölcsre, holott itt szó sincs se gyúrásról, se reszelésről, tényleg csak morzsolunk pár mozdulattal. Gyümölcs a tepsibe, rá a vajas morzsa,… Tovább »

Kecskeméti barackleves felnőtteknek

     Mégis mit lehet rakni egy gyümölcslevesbe, hogy csak a felnőttek fogyaszthatják?! Hát természetesen azt, ami készül magából a gyümölcsből is, ha valamiért mégsem lesz belőle befőtt, szörp vagy lekvár. Bizony, bizony pálinkát!  De mivel ez a pikáns hozzávaló csak a legvégén, tálaláskor kerül bele, a mellőzésével ez a gyümölcsleves is gyerekbarát marad. És… Tovább »

Dinnyés granita, a leggyümölcsösebb jégkása

   Jéghideg és szinte 100% gyümölcs. Üdít, hűsít, szomjat olt. Nem is ismerek olyat, aki ellen tudna állni a granitának ebben a kánikulában, kicsik-nagyok imádják.   Az elkészítése is pofonegyszerű, miért adnánk akkor sok pénzt mesterséges aromákkal és színezékekkel teli jégkásákért, ha otthon színtiszta gyümölcsből készíthetünk azoknál még finomabbat is. ... Tovább »

Joghurtos panna cotta őszibarackkal

   A panna cotta, ez az Észak-Olaszországból származó liszt- és tojásmentes pudingféleség szó szerinti fordításban főtt tejszínt jelent.  Gyakorlatilag csak zsíros tejből és habtejszínből készül, ezért igencsak kalóriadús, még akkor is, ha az édes öntetek helyet csak friss gyümölccsel tálaljuk. Nemrég kicsit megvariáltam, feláldoztam az eredeti receptet a kalóriacsökkentés oltárán és a tejszín felét kicseréltem… Tovább »

Klasszikus brownie málnaszósszal

   A brownie és a clafoutis is bizonyos szempontból ugyanaz a sütikategória számomra: nagymamám egyikre is, másikra is azt mondaná: “kedves jányom, tedd ezt vissza a sütőbe, mert még nyers a belseje!”  😀   Hát igen, 🙂  bizony nem egy ősmagyar ételről van szó, hanem egy igazi amerikairól, hogy mégis annyira népszerű lett nálunk, az… Tovább »

Elkészül 50 perc alatt? Görög saláta omlós csirkemellel, desszertnek vaníliapuding

    Gyorsan (maximum 50 perc alatt) elkészíthető, legalább kétfogásos vacsorákat (vagy ebédeket) tesztelek, ha kedvetek van, tartsatok velem. 🙂     Most illatos csirkemell készül görög salátával, desszertnek pedig egyszerű vaníliapuding, amit egy nagy adag málnával koronázok meg. Az így készített csirkemellhez nálunk gyakran van házi puding, mivel az egyikhez 3 tojásfehérje, a másikba… Tovább »

Elkészül 50 perc alatt? Tökfőzelék csibefasírttal és sárgabarackos lepény

    Gyorsan (maximum 50 perc alatt) elkészíthető, legalább kétfogásos vacsorákat (vagy ebédeket) tesztelek, ha kedvetek van, tartsatok velem. 🙂    Ma tökfőzelék készült csibefasírttal, desszertnek pedig egy olcsó és pillanatok alatt bekavarható gyümölcsös lepény, ezúttal sárgabarackkal. Az 50 percre itt teljes egészében szükség volt és ebben nincs benne a bevásárlás (esetleg barackszedés), fagyasztott hús kiolvasztása,… Tovább »

Ribizlileves hagyományosan, habarással

   Van már a blogban néhány gyümölcsleves, de közülük egyik sem olyan, ami hagyományos módon, nagymama-féle lisztes habarással készült volna. A gyümölcsleveseket én is inkább már csak főzés nélkül, tejszínnel, a gyümölcs egy részét beleturmixolva, hidegen szeretem. Régen viszont főzéssel, habarással készítették, én is még így tanultam, és ribizlihez, köszmétéhez, befőtt meggyhez, somhoz, birsalmához ez… Tovább »

Málnahabos képviselőfánk

  Ez a sütemény valami isteni, de őszinte leszek veletek, ez most nem egy villámgyors kategóriás. Illetve… kész van ez hamar, ha tudjuk, melyik műveletet melyik után érdemes csinálni, de üresjárat nincs közben, legalább 40 percre be kell költözni a konyhába!   Szerintem megéri. 🙂       ... Tovább »

Fűszeres cseresznyeleves

    Sokan azt hiszik, cseresznyéből nem lehet finom levest főzni, mert íztelen kissé és a leve is olyan semmilyen színű. Ezt most cáfolni szeretném ezzel a könnyű fűszeres cseresznyelevessel, amiben- kis trükkel -még a gyümölcs színét is kicsalogatjuk. Főzéssel készül, fogyasztható hidegen, melegen egyaránt.  ... Tovább »

Citromos joghurtfagyi

    Az igazi fagylaltok általában főzéssel készülnek, a friss tojás majdnem mindegyiknél elengedhetetlen hozzávaló, de a gyümölcsfagyi lazább kategória. A citromfagyinál például egyáltalán nem elvárás, hogy krémes legyen, gyakran minél vizesebb, annál jobb, merthogy a citromos ízt mindig inkább akkor kívánjuk, ha szomjasak vagyunk. Ha mégis valami tejesebbre vágyunk egyszerű granitánál, készítsünk citromos joghurtfagyit, ami… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!