Katarzis

Cézár saláta színesebben, gazdagabban

   Sokféle Cézár-salátát ettem már életemben, de mindig azok ízlettek a legjobban, amelyben az eredeti recepthez még valami pluszt is adott az elkészítője. A most következő Cézár-salátával (azért remélem, nevezhetem annak) igyekeztem hagyományőrző maradni, de a zöldségimádatom most is belecsempészett még ezt is, azt is.  😀  ... Tovább »

Édes-csípős szezámmagos csirkefalatok

   Csak úgy kacsintgatnak a nézelődőre a kínai büfében a mázas-szezámmagos csibefalatok. Megpróbálhatnánk valami hasonlót odahaza is összehozni. 😀 A legkülönlegesebb dolog, ami szükséges lenne hozzá (és nekem nincs), az a kínai só (mononátrium-glutamát), de azt hiszem, egyáltalán nem baj, ha ez most kimarad a receptből.   ... Tovább »

Dzsuvecs, a legfinomabb rakott lecsó

    A  lecsónak nagyon sokféle variációját ismerjük már, amit most szeretnék bemutatni az talán a legérdekesebb. Ez a dzsuvecs. Egyfajta szerb étel, de semmilyen különleges alapanyag vagy fűszer nem szükséges hozzá, az elkészítése pedig még annyira sem “bonyolult” mint az egyszerű magyar lecsóé.    Dobáljunk nyers rizst, hússzeleteket és zöldségeket egy hőálló tálba vagy cserépedénybe… Tovább »

Elkészül 50 perc alatt? Görög saláta omlós csirkemellel, desszertnek vaníliapuding

    Gyorsan (maximum 50 perc alatt) elkészíthető, legalább kétfogásos vacsorákat (vagy ebédeket) tesztelek, ha kedvetek van, tartsatok velem. 🙂     Most illatos csirkemell készül görög salátával, desszertnek pedig egyszerű vaníliapuding, amit egy nagy adag málnával koronázok meg. Az így készített csirkemellhez nálunk gyakran van házi puding, mivel az egyikhez 3 tojásfehérje, a másikba… Tovább »

Elkészül 50 perc alatt? Tökfőzelék csibefasírttal és sárgabarackos lepény

    Gyorsan (maximum 50 perc alatt) elkészíthető, legalább kétfogásos vacsorákat (vagy ebédeket) tesztelek, ha kedvetek van, tartsatok velem. 🙂    Ma tökfőzelék készült csibefasírttal, desszertnek pedig egy olcsó és pillanatok alatt bekavarható gyümölcsös lepény, ezúttal sárgabarackkal. Az 50 percre itt teljes egészében szükség volt és ebben nincs benne a bevásárlás (esetleg barackszedés), fagyasztott hús kiolvasztása,… Tovább »

Mexikói chilis bab, a gyerekbarát változat

  Ez most kicsit hasonlatos lesz anyósom kókuszkockájához (“a kihűlt tésztát felszeleteljük, a kockákat előbb csokiba, aztán darált dióba forgatjuk”), kókusz még csak említve sincs, csak a címében, és itt is épp a lelkétől, a chilitől fosztjuk meg ezt a népszerű ételt. Szerencsére a chili cseppet sem sértődékeny, a tányéron ízesítve is ugyanúgy megmutatja az… Tovább »

Tavaszi zöldségleves hamis májgombóccal

   Mint minden feleség és anyuka, igyekszek a családom számára a legfinomabb és legegészségesebb ételeket varázsolni a megterített asztalra. Nem használunk különleges alapanyagokat, de-hacsak lehet-kerüljük a feldolgozott készítményeket, töltelékárukat, fűszerpótlókat, tasakokban és kockákba besűrített ételalapokat. Mégis van időnként az a helyzet, amikor nem nagyon van más választás, vagy ilyet eszünk, vagy éhen maradunk.    A… Tovább »

Hamis gulyásleves csirkemellből

  Bár a hamisítás szinte minden értelemben egy negatív fogalom, receptet átvariálni, otthoni körülmények közt kipróbálni és még be is vallani, hogy “ez bizony nem az eredeti,” a legártatlanabb trükközés, igaz, néha ez is rejt izgalmakat. 😀 Egy dolog biztos: soha nem a rossz szándék vezet ilyenkor bennünket… hanem az idő- és kedvhiány…vagy a hozzávalók… Tovább »

Tejszínes csirkemell tésztakörettel

  A legfinomabb villámvacsora. Csak legyen otthon valami tésztaféle, tejszín, csirkemell.      Hozzávalók: kevés olaj 1 fej vöröshagyma 40 dkg csirkemellfilé só, bors petrezselyemzöld vagy fokhagyma vagy csipet oregánó (elhagyható akár mindegyik) 2,5 dl tejszín 0,5-1 dl tej 1 evőkanál liszt 30 dkg tészta, pl. penne, fusilli (nekem az enyhén spirál a kedvencem); az… Tovább »

Pelmenyi, a kedvenc húsos derelyénk

Az olasz ravioli és a magyar derelye is elkészíthető változatosan, tölthető különböző édes vagy sós finomságokkal, az oroszok pelmenyije viszont annyira egyedi a maga “kiegészítőivel”, hogy az a legjobb, ha meg sem próbáljuk lefordítani (pl. fülkenyérnek brr!) és a klasszikus ízesítésen sem változtatunk, akármilyen furcsa is első hallásra, hogy “legvégül ecettel locsoljuk meg a főtt tésztát”. Bár… Tovább »

Csebureki, ahogyan az oroszok készítik

 A csebureki, amit sokan orosz húsos fánknak hisznek, igazából se nem ősorosz, se nem fánk. Nem orosz, mert ha igaz, amit olvastam, akkor a krimi tatárok nemzeti eledele, fánknak pedig azért nem nevezhető, mert a tésztája még véletlenül sem látott élesztőt, egyszerű gyúrt tészta.  Az oroszok az eredetileg csak lisztből, sóból, vízből összeállított tésztát egy… Tovább »

Sajtos csirkemell szeletek őzgerincformában

   Egy egészen különleges, mégis nagyon egyszerű recept, melynek annyi a lényege, hogy a rántott csirkemellszeleteket zsemlemorzsa helyett reszelt sajtba mártjuk, és nem serpenyőben, olajban, hanem egymásra rakva őzgerincformában sütjük meg. Az alapreceptet adom most közre, ami így, ahogy van is nagyon finom, de lehet variálni kedvenc fűszerekkel vagy alapanyagokkal bővíteni (petrezselyemzöld, pritaminpaprika, bacon).   Hozzávalók:… Tovább »

Minden ízében igazi házi hamburger

 A hamburgert általában egy egészségtelen ételként tartják számon, holott 3-4-féle zöldséget és ideális esetben (hasznos tápanyagokban és B-vitaminokban gazdag) színhúst tartalmaz, szerintem már emiatt is jóval egészségesebb, mint például egy grízes tészta vagy sült krumpli virslivel.   A házi változatában pedig tényleg csak az van, amit beleteszünk, a zsömlét is megsüthetjük mi magunk, a húspogácsa… Tovább »

Szabolcsi töltött káposzta egy picit másképp

 A töltött káposzta felénk amolyan alapétel, nem csak az ünnepi asztalról, esküvői menüből nem hiányozhat, de -ott ahol szeretik-hetente kerül az asztalra, általában hétvégenként.      Szeretjük azért, mert ezzel általában két étkezést is le lehet tudni (melegítve még finomabb) és azért is, mert már előző nap elkészíthető, fazékba rakható és milyen jó már, ha… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!