Katarzis

Kukkolj legálisan azaz miért jó nekünk a gigapixel?

   Emlékszem, amikor az egyik barátom azt mondta, hogy a műholdakkal el tudják olvasni a betűket például egy parkban olvasgató személy újságjában, hittem is meg nem is, de azonnal továbbgondoltam, hogy ha így halad a technika fejlődése, eljön az idő, hogy nem kell már orvoshoz menni, például a vesekővel, egy űrből indított lézernyalábbal alvás közben… Tovább »

Tényleg muszáj ezt tennünk a kölcsönkapott Földdel?

     Kölcsönkapott, hiszen csak ideig-óráig a mienk. De ide érkezünk mindannyian, erre a gyönyörű bolygóra, s korlátlan hatalmat kaptunk, hogy a nekünk tetsző módon kihasználjunk minden benne rejlő lehetőséget. Ajándék a napsütés, a friss levegő, az évszakok váltakozása, a folyamatosan megújuló növényzet, a föld művelhetősége, az állatokkal szembeni feljebbvalóságunk. Nem érjük be ennyivel, sajnos… Tovább »

“Városi szerelem”- egy fotósorozat, amit a szenvedély színesít meg

  A fényképészek a megfelelő hatás érdekében gyakran kénytelenek nagyobb jelentőséget tulajdonítani a háttérnek, a körítésnek, mint magának a fotózandó személynek vagy tárgynak. Mégis vannak témák, melyek önmagukban is hordoznak akkora érzelmi töltetet, hogy hiba lenne bármivel elterelni  a figyelmet a fő mondanivalóról. Natalia Mindru Photomicona, bukaresti fotós, a természetesség elkötelezettje. Fotóin a maga egyszerű… Tovább »

Ez nem mesevilág, csak Giethoorn, Hollandia picike csodája

 Azt hiszem megtaláltam azt a helyet, ahol el tudnám képzelni a további életemet. A következő képek láttán azt hihetitek, hogy időutazásra vagy valami mesevilágba akarlak csábítani benneteket, de nem!, amit most láttok, az a valóság és a jelen Giethoornban, egy kis faluban Hollandia észak-keleti részén, Amszterdamtól 90 km-re. A holland Velencének is nevezik ezt a 1230-ban létrejött, jelenleg… Tovább »

Régi fényképek boldog békeidőkből

A 15 évnél régebbi fényképek kiposztolása a facebookra egyeseket fellelkesített, mások a pokolba kívánták az egész játékot. Sokan szeretünk nosztalgiázni, de van aki a múltban csak egy sötét korszakot lát és elképzelni sem tudja, hogy a fekete-fehér fotók igazából egy izgalmas, színes, sőt akár a mienknél jobb világ képi emlékei is lehetnek.  Én szeretek régi… Tovább »

13 szatirikus rajz a napjainkig is tartó evolúcióról

  A Nemzetközi Darwin Nap alkalmából- ami február 12-én volt- a BoredPanda olvasói összegyűjtötték az interneten található legjobb szatirikus illusztrációkat. A képek egészen napjainkig mutatják be az ember fejlődését, (némely esetekben visszafejlődését illetve a modern kori civilizáció hátulütőit), első látásra talán viccesen, de ha jobban belegondolunk, kétségbeejtően valósághű mindegyik ábrázolás.            … Tovább »

Ne higgy el mindent, amit látsz!

  Amikor végre nekünk is lett internetünk, sokáig eszembe sem jutott, hogy kételkedjek azoknak a dolgoknak a hitelességében, melyeket ott látok, olvasok. Hittem minden írást, valósnak tartottam minden képet, azt jelentette nekem az internet, mint annak idején nagyapámnak a Népszabadság. Értelmes (és főleg csak személyes) tartalmak kerültek fel -eleinte- az iWiWre is, és ha voltak is… Tovább »

18 fotó, melyre szeretnénk a magyarázatot

Mostanában-amíg meg nem láttam ezeket a képeket- az volt a legnagyobb rejtély számomra, hogy hogyan került be egy veréb a lakásunkba zárt ablakokon keresztül. Kora reggel elmentünk otthonról, semmi nem maradt nyitva, és amikor délután hazaértem, ott cikázott és már oda is piszkított nekem az íróasztalra. A kismadár akkor délelőtt sehol nem jöhetett be, kémény… Tovább »

16 gif, amely még a felnőtteknek is mutathat “újat”

Rengeteg tudást elsajátítunk már az általános iskolában is, mégis vannak alapvető dolgok a mindennapi életben, melyeknek a működését gyakran az egyetemet végzett többdiplomások sem tudnák elmagyarázni, még csak nem is ismerik. Ha szereted a Hogyan készül? vagy Hogyan működik?  sorozatokat, egész biztos, hogy a következő gifeket is érdekesnek fogod találni.     1. Ilyen technikával… Tovább »

Reklámok, melyek nem vásárlásra ösztönöznek

    “Hagyd abba a dohányzást!”   “Védd jobban a környezetedet!”   “Ne telefonálj vezetés közben!”   “Ne engedd, hogy az okostelefonok tönkretegyék valódi emberi kapcsolataidat!”   Biztosan már számtalanszor hallottátok ezeket (és az ezekhez hasonló) nagyon is a helyén való bölcs tanácsokat. Talán olvastatok bővebben is egyik-másik veszélyről, láttatok statisztikákat, de biztos vagyok benne,… Tovább »

Így változtatja meg városainkat a globális felmelegedés

 A globális felmelegedés problémája nagyobb, mint elsőre gondolnánk.  Idén januártól szeptemberig mért adatok szerint a hőmérséklet már 1,02 Celsius-fokkal magasabb az 1850 és 1900 közötti időszak átlagánál. Már valószínű, hogy 2015 lesz az első év, amely meghaladja az 1 Celsius-fokos növekedés kulcsfontosságú küszöbét – írja a BBC News. A 2°C-os hőmérséklet-emelkedést tartják a veszélyes felmelegedés… Tovább »

Ritkán látott fotók a 20. századból

Kinek nem indul be a képzelete, ha egy régi eseményről hall vagy olvas? A történelmet csak akkor tudjuk értelmezni, ha képileg is elképzeljük, hogyan zajlott le egy bizonyos esemény, hogyan néztek ki a múlt szereplői, milyen ruhában jártak, hogyan közlekedtek. Ha csak a magunk fantáziájára vagyunk bízva, ritkán lesz az elképzeléseknek köze a valósághoz.  Ezért… Tovább »

Ők így tudnak szeretni (fotósorozat az ember-állat barátságról)

    Ha valaki csak egyetlen dolgot tud Assisi Szent Ferencről, az egész biztosan az, hogy ő az állatok védőszentje. (És Itáliáé, a kereskedőké, és a természeté is.) Számos legenda terjedt el arról, hogy az állatoknak is prédikált és sok ábrázoláson állatokkal, elsősorban madarakkal körülvéve látható. 1931 óta Szent Ferenc napja, október 4-e az állatok… Tovább »

Egy kis történelem, szigorúan csak képekben!

“A történelem olyan, mint a tökfőzelék. Már gyermekkorodban megpróbálták megetetni veled, de csak felnőttként éreztél rá az igazi ízére.”              /Katarzis blog-bölcsesség/   A történelem mint tantárgy soha nem volt a kedvencem. Bár megtanultam mindig a leckét, de egy hangyányit nem érdekelt, bármilyen korról, bármelyik eseményről tanultunk. Mostanában mégis kutakodok a múltban. Szeretek valós, megtörtént… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!