Katarzis

Vendégváró sütemények az ünnepi asztalra

   A nagyobb ünnepek, a karácsony és a húsvét is, nálunk ritkán szólnak a magányos elvonulásról, passzív pihenésről, hiszen vannak barátaink, rokonaink, akik év közben a világot járják és csak ilyenkor van lehetőségünk találkozni, beszélgetni velük. Terített asztalnál mindig kellemesebb ünnepelni, ezért mindenkinél van ilyenkor hidegtál, saláták és finom, hagyományos sütemények, magukat kellető vendégváró falatok…. Tovább »

Mézes-citromos cukorka száraz köhögésre

 Hogy milyen pokoli érzés, amikor abbahagyhatatlan a kínzó száraz köhögés, azt csak az tudja, aki már a saját bőrén tapasztalta. Nincs a torokban semmi, nincs mit felköhögni, mégis be nem áll a száj, “ugatni” kell folyamatosan, éppen még nem fuldokolsz, így segítséget sem kérsz, inkább csak szenvedsz magadban. (Illetve szenved a környezeted is, mert ezt… Tovább »

Pikáns gyömbéres csillagok

Sehol nem olvastam törvénybe foglalva, hogy a mézes vagy gyömbéres sütiket (és a csillagformájúakat) csak adventi időszakban szabad készíteni. (Karácsony óta nálunk már kétszer sült mézeskalács!) Most gyömbéres csillagokat készítettem, ami leheletnyi csípőssége ellenére is felkerült a Kicsilány “kedvenc”-listájára és azt hiszem decemberig még néhányszor el lesz készítve, ha nem is épp ebben az alakzatban…. Tovább »

Így készül a tökéletes, puha mézeskalács

Mézeskalács -sütésben nincs többéves tapasztalatom, de miért is kellene számtalanszor próbálkozni, ha van egy TUTI RECEPT? Így készül a tökéletes mézeskalács és a tökéletes íróka! (Az “evős” változat, nem a dekorációnak való.) Nem kell pihentetni, nem kell puhítani!  Azonnal díszíthető! Az íróka 5 perc alatt elkészíthető, 15-20 perc alatt megszárad. Bátran ajánlom kezdőknek, időhiánnyal küszködőknek és tésztát gyúrni nemszeretőknek is. 🙂  … Tovább »

Zabkeksz mézzel és egyéb jóságokkal-kétféle egyszerre

Sütemény nélkül nagyon sivár az élet, nekem nem megy, nem vállalom be. De mivel szilárdan megfogadtam, hogy elég volt a rengeteg értéktelen és káros szénhidrátból, és ezentúl csak egészséges nasikat eszek, valami középutat kellett találnom, hogy a kecske is jóllakjon (én) és a káposzta (ígéret megtartása) se sérüljön. Ezért kísérletezgetni kezdtem a zabpelyhes kekszekkel. És… Tovább »

Müzliszelet nyersen, tele minden földi jóval

     Még valamikor nyáron érte el a családunkat a müzli-láz. Pontosabban csak engem és a gyerekeket és természetesen a házilag készíthető változat.   Akkor kezdtem el kísérletezni, hol ilyen, hol olyan hozzávalókból, készítettem nyersen is, sütve is, müzli-szeletet is, tejhez való keveréket is, hogy jobb legyen, egészségesebb legyen, mint a nagyüzemből származó készítmények, ami… Tovább »

Mézes krémes a Nagyi receptfüzetéből

  Bevallom, nem tudom, hogy melyik az eredeti mézes krémes, az, amelyiknek a közepén baracklekvár van, vagy az, amelyik csak a grízes krémet tartalmazza, de én a Nagyi receptes füzetében a lekvár nélkülit találtam meg, és általában ezt is sütöm.   Nyugi, nem kérem, hogy innen bogarásszátok ki a mennyiségeket, bár teljesen olvasható a megsárgult… Tovább »

Isteni finom bodzaszörp, cukor és tartósítószer nélkül

   A bodzaszörp készítése nyitja nálam minden évben a befőzési szezont. Évek óta ugyanazt a receptet készítem, a hagyományos cukros-citromos (citrompótlós) változatot. (Ide kattintva elolvashatod.) Idén viszont kaptam egy különleges leírást, amit mindenképp ki fogok próbálni, ennél egészségesebb receptet te sem találsz. 🙂     3 l forralt, kihűtött tisztított vízbe beáztatunk 30 darab bodzavirágot legalább… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!