Katarzis

Szuhariki-saláta paradicsommal, bazsalikomos öntettel

  A szuharikivel készült salátáknak igazából Ukrajnában van nagy keletje. Maga a szuhariki (pirított kenyérkocka vagy kruton, ez mind ugyanaz) olyannyira közkedvelt ropogtatnivaló és saláta-alapanyag arrafelé, hogy még a legkisebb élelmiszerbolt polcán is megtalálható a chips és egyéb agyonízesített sörkorcsolyák mellett.   Még nagyobb “jaj!” a házi változat! Olívaolajban megpirított omlósan ropogós (tényleg mindkettő egyszerre!) kenyérkockák…nem ajánlom senkinek,… Tovább »

A leggyorsabb nyári ebéd, a lecsó, tejfölösen

 Ahogyan Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján készítik a lecsót, úgy sehol a világon. És most nem valami különleges receptre vagy titkos hozzávalóra kell gondolni, ez a lecsó nem egyéb, mint a megpárolódott zöldségek tejfölös habarással besűrítve.    Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de egyszer, legalább egyszer mindenki készítse el vagy valahol kóstolja meg így is, mert egészen… Tovább »

Saláták csirkemellből

Legyen ünnep vagy hétköznap, a csirkemellből készült ételekkel nem igazán lehet melléfogni. Nekem a kedvenceim az ebből készült tekercsek, de a saláták is jöhetnek minden mennyiségben. Különösen ha van maradék hús, legyen az levesből vagy grillcsirkéből, salátákhoz a legegyszerűbb felhasználni. Ha nem maradékból készítjük (és nagyobb mennyiséget) érdemes a csirkemellet sütés előtt bepácolni, olajjal elkevert… Tovább »

Színes nyári tésztasaláta

    Szeretjük az olyan ételeket, melyek egészségesek, ugyanakkor táplálók is; ilyen észbontó melegben pedig az is jól jön, ha gyorsan kész van, előre is elkészíthető és hidegen fogyasztható. Itt most ismét egy pofonegyszerű recept jön, minden szempontból a nyári meleghez és alapanyag-kínálathoz igazítva.   Színes nyári tésztasaláta     Hozzávalók:   20 dkg száraztészta… Tovább »

Paradicsom pikáns marinádban

Itt a paradicsom-szezon, azaz eljött az én időm. A kedvenc zöldségem, hónapokig elélnék rajta. Kenyérrel, sajttal, felvágottal.  🙂    Most egy istenien finom paradicsomsaláta receptjét szeretném megosztani veletek. Hozzávalók:    kb. 5 db közepes nagyságú érett paradicsom  2 gerezd zúzott fokhagyma  1 evőkanál apróra vágott friss fűszernövény (petrezselyemzöld, kapor vagy ki mit szeret: bazsalikom, oregánó… Tovább »

A megunhatatlan gyros-tál

Tényleg megunhatatlan. Ekkora népszerűségnek még a pizza sem örvend nálunk. Gyerekek imádják, mert mindig sül hozzá krumpli. Én imádom a sok zöldség és a sajt miatt. Különben is minden egyes alkotórésze önmagában is egy finomság.   A gyros- készítés kissé összetettnek tűnhet, de igazából pofonegyszerű. Ahány ház, annyi szokás, s most sem a legeredetibb változatot… Tovább »

“Ami volt itthon” saláta

   Ha azt mondod, hogy ilyen salátát még soha nem készítettél, én úgysem hiszem el. Persze a tied teljesen más összetevőkből állt össze, mint az enyém, de nem ez számít, hanem az, hogy a nevéhez hű legyen.  Nálam az egész most úgy kezdődött, hogy szemrehányóan néztem a konyhakertben az egész sor fejes salátára: “Hát téged… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!