Katarzis

Cézár saláta színesebben, gazdagabban

   Sokféle Cézár-salátát ettem már életemben, de mindig azok ízlettek a legjobban, amelyben az eredeti recepthez még valami pluszt is adott az elkészítője. A most következő Cézár-salátával (azért remélem, nevezhetem annak) igyekeztem hagyományőrző maradni, de a zöldségimádatom most is belecsempészett még ezt is, azt is.  😀  ... Tovább »

Dzsuvecs, a legfinomabb rakott lecsó

    A  lecsónak nagyon sokféle variációját ismerjük már, amit most szeretnék bemutatni az talán a legérdekesebb. Ez a dzsuvecs. Egyfajta szerb étel, de semmilyen különleges alapanyag vagy fűszer nem szükséges hozzá, az elkészítése pedig még annyira sem “bonyolult” mint az egyszerű magyar lecsóé.    Dobáljunk nyers rizst, hússzeleteket és zöldségeket egy hőálló tálba vagy cserépedénybe… Tovább »

Elkészül 50 perc alatt? Görög saláta omlós csirkemellel, desszertnek vaníliapuding

    Gyorsan (maximum 50 perc alatt) elkészíthető, legalább kétfogásos vacsorákat (vagy ebédeket) tesztelek, ha kedvetek van, tartsatok velem. 🙂     Most illatos csirkemell készül görög salátával, desszertnek pedig egyszerű vaníliapuding, amit egy nagy adag málnával koronázok meg. Az így készített csirkemellhez nálunk gyakran van házi puding, mivel az egyikhez 3 tojásfehérje, a másikba… Tovább »

Szuhariki-saláta paradicsommal, bazsalikomos öntettel

  A szuharikivel készült salátáknak igazából Ukrajnában van nagy keletje. Maga a szuhariki (pirított kenyérkocka vagy kruton, ez mind ugyanaz) olyannyira közkedvelt ropogtatnivaló és saláta-alapanyag arrafelé, hogy még a legkisebb élelmiszerbolt polcán is megtalálható a chips és egyéb agyonízesített sörkorcsolyák mellett.   Még nagyobb “jaj!” a házi változat! Olívaolajban megpirított omlósan ropogós (tényleg mindkettő egyszerre!) kenyérkockák…nem ajánlom senkinek,… Tovább »

A leggyorsabb nyári ebéd, a lecsó, tejfölösen

 Ahogyan Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján készítik a lecsót, úgy sehol a világon. És most nem valami különleges receptre vagy titkos hozzávalóra kell gondolni, ez a lecsó nem egyéb, mint a megpárolódott zöldségek tejfölös habarással besűrítve.    Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de egyszer, legalább egyszer mindenki készítse el vagy valahol kóstolja meg így is, mert egészen… Tovább »

Saláták csirkemellből

Legyen ünnep vagy hétköznap, a csirkemellből készült ételekkel nem igazán lehet melléfogni. Nekem a kedvenceim az ebből készült tekercsek, de a saláták is jöhetnek minden mennyiségben. Különösen ha van maradék hús, legyen az levesből vagy grillcsirkéből, salátákhoz a legegyszerűbb felhasználni. Ha nem maradékból készítjük (és nagyobb mennyiséget) érdemes a csirkemellet sütés előtt bepácolni, olajjal elkevert… Tovább »

Színes nyári tésztasaláta

    Szeretjük az olyan ételeket, melyek egészségesek, ugyanakkor táplálók is; ilyen észbontó melegben pedig az is jól jön, ha gyorsan kész van, előre is elkészíthető és hidegen fogyasztható. Itt most ismét egy pofonegyszerű recept jön, minden szempontból a nyári meleghez és alapanyag-kínálathoz igazítva.   Színes nyári tésztasaláta     Hozzávalók:   20 dkg száraztészta… Tovább »

Paradicsom pikáns marinádban

  Itt a paradicsom-szezon, azaz eljött az én időm. A kedvenc zöldségem, hónapokig elélnék rajta. Kenyérrel, sajttal, felvágottal.  🙂   Most egy istenien finom paradicsomsaláta receptjét szeretném megosztani veletek. Hozzávalók:    kb. 5 db közepes nagyságú érett paradicsom  2 gerezd zúzott fokhagyma  1 evőkanál apróra vágott friss fűszernövény (petrezselyemzöld, kapor vagy ki mit szeret: bazsalikom,… Tovább »

A megunhatatlan gyros-tál

Tényleg megunhatatlan. Ekkora népszerűségnek még a pizza sem örvend nálunk. Gyerekek imádják, mert mindig sül hozzá krumpli. Én imádom a sok zöldség és a sajt miatt. Különben is minden egyes alkotórésze önmagában is egy finomság.   A gyros- készítés kissé összetettnek tűnhet, de igazából pofonegyszerű. Ahány ház, annyi szokás, s most sem a legeredetibb változatot… Tovább »

“Ami volt itthon” saláta

   Ha azt mondod, hogy ilyen salátát még soha nem készítettél, én úgysem hiszem el. Persze a tied teljesen más összetevőkből állt össze, mint az enyém, de nem ez számít, hanem az, hogy a nevéhez hű legyen.  Nálam az egész most úgy kezdődött, hogy szemrehányóan néztem a konyhakertben az egész sor fejes salátára: “Hát téged… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!