Katarzis

A klasszikus kókuszkocka

kokuszkocka    Nálunk ez a sütemény mindig akkor kerül fókuszba, amikor “semmi nincs itthon”.  (Mármint hozzávalók, amiből süti készülhetne. Se gyümölcs, se habtejszín, se túró, se mák, diót meg törni kellene, a befőtt meggy meg rég elfogyott.)  😀   Tudom, tudom, hogy a kókuszreszelék sem egy alapvető élelmiszer, de az szinte mindig található a kamrapolcon, csokis… Tovább »

Forralt bor, ahogyan a profik készítik

bor-forralt    Évek óta páratlan forralt bort készítünk, mivel az ideális folyamat (különösen a forralás időtartama) örök vitatéma volt nálunk. (Páratlan, mert soha nem készült még két egyforma. 😀 ) Viszont mostanra úgy érzem, sikerült (innen is, onnan is lopva ötleteket) egy igazán finom változatra rátalálni, amiben a fűszerek is kellően érezhetőek, de a bor alkoholtartalma… Tovább »

Gyümölcsös lepény a rohanós napokra

lepeny   Hiába googliztam rá, a net nem ismeri azt a süteményt, amit már a nagyanyám nagyanyja is Tarka tortaként írt be gyöngybetűkkel a receptfüzetébe. Pedig ez a világ legegyszerűbb süteménye; igaz, ahhoz, amiket én tortának nevezek, semmi köze nincs, mert számomra azok krémes-habos alkotások, de a piskótának közeli rokona, még így is, hogy ez csak… Tovább »

Gasztroajándék-granola nyomtatható recepttel

Granola mint gasztroajándék   Régebben azt hittem, hogy zabpelyhet csak azok esznek, akiknek valami diéta miatt nagyon muszáj… illetve azok, akik önszántukból extra egészségesen akarnak táplálkozni és emiatt bevállalják a kevésbé ízletes fogásokat is. Kíváncsiskodva a változatosabb ételek felé, rájöttem, hogy a zabpehely igenis lehet finom, csak tovább kell lépni a “natúr zabpehely joghurttal vagy tejjel” kombóknál. A… Tovább »

Hókifli, a legomlósabb aprósüti

hokifli     Van egy sütemény, amit a mai napig az ősrégi receptünk alapján sütök, ez pedig a hókifli. Próbáltam ugyan megreformálni, de olyan omlós, porhanyós, mint ahogyan először kóstoltam (és megszerettem) nem lett sem az egészségesebb (margarinnal gyúrt), sem az élesztős változat.  Nem szépítem: én így érzem kicsit benne a zsír ízét, de talán csak… Tovább »

Tejszínes csirkemell tésztakörettel

Tejszínes csirkemell   A legfinomabb villámvacsora. Csak legyen otthon valami tésztaféle, tejszín, csirkemell.      Hozzávalók: kevés olaj 1 fej vöröshagyma 40 dkg csirkemellfilé só, bors petrezselyemzöld vagy fokhagyma vagy csipet oregánó (elhagyható akár mindegyik) 2,5 dl tejszín 0,5-1 dl tej 1 evőkanál liszt 30 dkg tészta, pl. penne, fusilli (nekem az enyhén spirál a kedvencem); az… Tovább »

Szuhariki-saláta paradicsommal, bazsalikomos öntettel

Szuhariki-saláta   A szuharikivel készült salátáknak igazából Ukrajnában van nagy keletje. Maga a szuhariki (pirított kenyérkocka vagy kruton, ez mind ugyanaz) olyannyira közkedvelt ropogtatnivaló és saláta-alapanyag arrafelé, hogy még a legkisebb élelmiszerbolt polcán is megtalálható a chips és egyéb agyonízesített sörkorcsolyák mellett.   Még nagyobb “jaj!” a házi változat! Olívaolajban megpirított omlósan ropogós (tényleg mindkettő egyszerre!) kenyérkockák…nem ajánlom senkinek,… Tovább »

Karamellás pattogatott kukorica

Karamellás popcorn  Nem vagyok egy nagy popcorn-rajongó, ha választanom kell, inkább egy szeletke csoki, mint egy nagy vödör pattogatott kukorica (a sajtossal például ki tudnak kergetni a világból).  A karamellás pattogatott kukorica esetén egész más a helyzet, annak van íze, persze tudom, hogy ez a kis plusz egészségesebbé nem teszi az amúgy antioxidánsokban egészen gazdag rágcsát, de… Tovább »

Suba– halszeletek zöldségtakaró alatt

suba recept   Nem hittem, hogy valaha megkóstolom a subát, azt még inkább nem, hogy magam is készíteni fogok. Nem az alapanyagok miatt voltak kétségeim, mert abban semmi bizarr nincs (burgonya, sárgarépa, cékla, majonéz, heringfilé), csak ahogyan a reszelt zöldségeket egymásra halmozzák és pár óra alatt a cékla foltosan beszínezi az egészet– az alatta lévő többi zöldséget… Tovább »

Krémes őszibarackleves főzés nélkül

Őszibarack krémleves Krémes gyümölcsleves főzés nélkül, vitamindúsan, liszt és mindenféle sűrítőanyag nélkül!      Hozzávalók: kb. 1 kg barack 1 db alma 8 dl tej 2 dl főzőtejszín vanília rumaroma 3–4 evőkanál cukor egy kisebb citrom felének a leve   Elkészítés:  a baracknak a 2/3–át  meghámozzuk, magvát kiszedjük  turmixgéppel homogén állagúvá keverjük, nekem ez tisztán 50 dkg… Tovább »

Pelmenyi, a kedvenc húsos derelyénk

pelmenyi kész Az olasz ravioli és a magyar derelye is elkészíthető változatosan, tölthető különböző édes vagy sós finomságokkal, az oroszok pelmenyije viszont annyira egyedi a maga “kiegészítőivel”, hogy az a legjobb, ha meg sem próbáljuk lefordítani (pl. fülkenyérnek brr!) és a klasszikus ízesítésen sem változtatunk, akármilyen furcsa is első hallásra, hogy “legvégül ecettel locsoljuk meg a főtt tésztát”. Bár… Tovább »

A leggyorsabb nyári ebéd, a lecsó, tejfölösen

Lecsó tejfölösen  Ahogyan Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján készítik a lecsót, úgy sehol a világon. És most nem valami különleges receptre vagy titkos hozzávalóra kell gondolni, ez a lecsó nem egyéb, mint a megpárolódott zöldségek tejfölös habarással besűrítve.    Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de egyszer, legalább egyszer mindenki készítse el vagy valahol kóstolja meg így is, mert egészen… Tovább »

Csebureki, ahogyan az oroszok készítik

Csebureki  A csebureki, amit sokan orosz húsos fánknak hisznek, igazából se nem ősorosz, se nem fánk. Nem orosz, mert ha igaz, amit olvastam, akkor a krimi tatárok nemzeti eledele, fánknak pedig azért nem nevezhető, mert a tésztája még véletlenül sem látott élesztőt, egyszerű gyúrt tészta.  Az oroszok az eredetileg csak lisztből, sóból, vízből összeállított tésztát egy… Tovább »

Málnás boszorkányhab

málnás boszorkányhab  Volt odahaza (otthon, nem itthon 😀 ) többek között egy olyan receptes könyvünk hogy Nyers ételek. (Ezen az egy helyen találtam meg a neten, csak hogy lássátok, talán nektek is megvan.) Tényleg csak zöldségből, gyümölcsből, magvakból, csírákból meg hasonlókból készíthető ételek voltak benne. Én gyerekként is imádtam olvasni mindent és már akkor kifigyeltem ezt a “nagyon bonyolult… Tovább »

Tejszínes gyümölcsleves főzés nélkül

gyumölcsleves főzés nélkul   Ha gyümölcsleves, az régen mindig a gyümölcs megfőzésével indult és lisztes tejjel behabarva, felforralva lett készen, aztán ettük néha hidegen, néha melegen. Szakács sógor 5 perc alatt elkészíthető, főzés nélküli gyümölcsleveséről először nem is akartam elhinni, hogy ez tényleg csak tej, tejszín, gyümölcs és egyszerű fűszerek isteni egyvelege és nincs benne semmilyen főzés nélküli… Tovább »

Sajtos csirkemell szeletek őzgerincformában

Sajtos csirkemellszeletek őzgerincformában    Egy egészen különleges, mégis nagyon egyszerű recept, melynek annyi a lényege, hogy a rántott csirkemellszeleteket zsemlemorzsa helyett reszelt sajtba mártjuk, és nem serpenyőben, olajban, hanem egymásra rakva őzgerincformában sütjük meg. Az alapreceptet adom most közre, ami így, ahogy van is nagyon finom, de lehet variálni kedvenc fűszerekkel vagy alapanyagokkal bővíteni (petrezselyemzöld, pritaminpaprika, bacon).   Hozzávalók:… Tovább »

Omlós habos pite eperrel, vaníliás tejfölkrémmel

habos epres pite  Eredetileg banánnal készítettem, de már akkor tudtam, hogy ez a sütemény eperrel talán még fenségesebb lesz. Valami hihetetlenül omlós tészta-alap, eperdarabok vaníliás tejföllel (amire azt a visszajelzést kaptam: “anyu, ennek nagyon finom a krémje”), végül édes tojáshab; a négy finomság egyvelege nálam lekörözte még a hagyományos gyümölcstortát is.      Hozzávalók (24 cm átmérőjű formába)… Tovább »

Epres smoothie-a tápláló frissítő

epres smoothie Epres smoothie-t télen-nyáron!  Nem csak friss eperből az igazi, fagyasztottal is ugyanolyan finom. És egészséges. És tápláló is. (Tudjátok már, hogy ez a két dolog nálam nem zárja ki egymást. 🙂 ) Gyümölcsös tejturmix-rajongóvá nem nehéz válni. Kipróbáltam néhány receptet, és az idáig a kamra felső polcán pihengető turmixgépem mostanában egyre gyakrabban ottmarad a konyhapulton. … Tovább »

Epres-tejszínes házi fagylalt

Krémes eperfagyi házilag  Soha nem készítettem idehaza fagylaltot. “Fagyigép nélkül úgysem lesz az igazi”-olvastam valahol, és emlékszek is egy jégdarabos-nem túl ízletes házi fagyi-élményre még gyerekkorból.  De ezt az eperfagyit nem tudtam kiverni a fejemből. A hozzáértők inkább parfénak neveznék, ami legalább annyira fenséges dolog, mint a jégkrém, sőt épp ez az elnevezés a garancia arra, hogy nem egy… Tovább »

Hogyan lesz a spárgatökből citromdzsem?

Citromlekvár    Különleges, pikáns lekvár, intenzív, 100%-os citromíz. Elsőre talán furcsán hangzik, hogy spárgatök alkotja a nagy részét, de ennek a zöldségnek annyira jellegtelen az íze, hogy aki nem ismeri ezt a receptet talán még gyanakodni sem fog, hogy citromon és cukron kívül más is van benne.  😉       Egy kicsit citrom mániás vagyok, ezért… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!