Katarzis

Így készíts görög joghurtot odahaza!

    Szeretném nektek bemutatni a legnagyszerűbb konyhai alkotótevékenységet: a joghurt illetve görög joghurt készítését. Egyszerűsége hihetetlen, de mindenképp szükség van hozzá egy csinos görögre sok hagyományos joghurtra …vagy csak egészen kevésre, de akkor annál több házi tejre. Igazából fogalmam sincs, miért kapta ez a fajta joghurt a görög nevet, hiszen annyi csak a lényege, hogy az… Tovább »

Sajtos csirkemell szeletek őzgerincformában

   Egy egészen különleges, mégis nagyon egyszerű recept, melynek annyi a lényege, hogy a rántott csirkemellszeleteket zsemlemorzsa helyett reszelt sajtba mártjuk, és nem serpenyőben, olajban, hanem egymásra rakva őzgerincformában sütjük meg. Az alapreceptet adom most közre, ami így, ahogy van is nagyon finom, de lehet variálni kedvenc fűszerekkel vagy alapanyagokkal bővíteni (petrezselyemzöld, pritaminpaprika, bacon).   Hozzávalók:… Tovább »

Így készül a joghurtos krémsajt

   Egy krémsajt recept, ami évek óta le van írva a füzetemben, csak annyiból áll, hogy csöpögtessük le a tejfölt. Egy régi szakácskönyv (Nagyanyáink receptjei) szerint előtte sót, cukrot kell belekeverni, egy éjszakát állni hagyni, lehetőleg szobahőmérsékleten, és csak másnak préselni ki belőle a felesleges savót. Magyar imperiálnak nevezik, ti hallottatok már róla? Amit viszont… Tovább »

Kijevi csirkemell

Fűszeres vajjal töltött omlós csirkemell, ropogós panírba forgatva-ez a kijevi csirkemell.  Szándékosan hagytam ki a meghatározásból a sajtot, mert nagyon sok helyen anélkül készítik, s igazából így áll közelebb az eredeti recepthez. Én személy szerint sajtosan jobban szeretem, de ha nincs odahaza, nem fontos rohanni érte a boltba, mert anélkül is tökéletes, ebben a sültben elsősorban a fűszerek dominálnak…. Tovább »

10 perces sajtos lángos

Nagyon egyszerű, gyors, könnyű, olcsó! Mindössze 3 alapanyag és 3 csipet ezmegaz szükséges hozzá, s aki egyszer kipróbálja, soha többé nem süti a hagyományos, élesztős-kelesztős változatot.      Hozzávalók   1 bögre liszt fél bögre kefir fél bögre reszelt sajt kávéskanál só csapott kávéskanál cukor csapott kávéskanál szódabikarbóna  A kefirbe belekeverjük a cukrot, sót, szódabikarbonát… Tovább »

Fűszeres sajtgolyók maradék tojásfehérjéből

Tegnap fánkot sütöttem, így maradt néhány tojásfehérjém, amit semmiképp sem szerettem volna lefagyasztani, ezért ma reggelig hűtőbe tettem (tálkában, folpackkal letakarva), most pedig sajtgolyó készült belőle.   Nagyon egyszerű, pár perc alatt kész van, és körülbelül ennyi idő alatt el is fogy, pedig nem kell ragaszkodni a meleg tálaláshoz, hidegen is finom, mehet akár hidegtálakra… Tovább »

Szezámmmagos-sajtos pogácsa

Mit lehet tenni, ha valaki, akit nagyon szeretünk világgá akar menni?  🙁 Hát ha már marasztalni nem tudjuk, az a legkevesebb, hogy sütünk neki pogácsát az útra, nem? Pontosan emiatt készült most az én pogácsám is, igaz nem hamuban, mert a mesében én már nem hiszek, kárpótlásul viszont sajtos és szezámmmagos, így legalább nem hangzik… Tovább »

Cukkini sajtos bundában, hajdina körettel

  A tökből, cukkiniből készült ételeket nálunk a gyerekek nem igazán szeretik. Egyetlen formában hajlandók megenni, ha sajtos bundában kisütöm a cukkini-karikákat. (A spárgatököt megették a citromlekvárban is, persze senki nem árulta el nekik, hogy az is van benne, pontosabban abból áll szinte.)   Ma, kertem legelső, extra zsenge cukkinije bundában lett tehát elkészítve, hajdina… Tovább »

“Ami volt itthon” saláta

   Ha azt mondod, hogy ilyen salátát még soha nem készítettél, én úgysem hiszem el. Persze a tied teljesen más összetevőkből állt össze, mint az enyém, de nem ez számít, hanem az, hogy a nevéhez hű legyen.  Nálam az egész most úgy kezdődött, hogy szemrehányóan néztem a konyhakertben az egész sor fejes salátára: “Hát téged… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!