Katarzis

Málnahabos képviselőfánk

  Ez a sütemény valami isteni, de őszinte leszek veletek, ez most nem egy villámgyors kategóriás. Illetve… kész van ez hamar, ha tudjuk, melyik műveletet melyik után érdemes csinálni, de üresjárat nincs közben, legalább 40 percre be kell költözni a konyhába!   Szerintem megéri. 🙂       ... Tovább »

Kvíz! Mennyire vagy otthon a desszertek világában?

  Nemrég a kávék világába kalandoztunk, most pedig az édességek kerülnek sorra. Lesz itt minden, A-Z-ig, azaz alapanyagoktól a kész ételig, tészták, sütik, desszertek. A képek csak illusztrációk a kérdések mellett, sok segítséget nem adnak, de kötelességemnek tartom megemlíteni, hogy egyes esetekben a nyugalom megzavarására igencsak alkalmasak. 😀      ... Tovább »

Kapros-túrós lepény

   A kapros túrós lepény bizony nem az a sütemény, amit mindenki feltétel nélkül imád. Nálunk a kaporral önmagában is ki lehet kergetni a világból a gyerekeket és a férjet is, az pedig, hogy egy általában édesre ízesített alapanyaghoz adjuk hozzá, teljességgel nonszensz számukra. Így ezt a pitét egyes-egyedül én szeretem a családban, de annyira elvetemülten,… Tovább »

Hamis tiramisu mascarpone és tojás nélkül

      A tiramisut sokan a desszertek királynőjének tartjuk, mégis van vele 2 aprócska problémánk: legfontosabb hozzávalója, az igazi mascarpone… finom és könnyű, csak épp nem egy olcsóság;  a másik “nemszeretjük” része pedig a nyers tojás, amit sokan próbálnak is– nagyon ügyesen–tejszínhabbal helyettesíteni. De ha valamiért az sincs kéznél, van egy ennél is egyszerűbb és olcsóbb… Tovább »

Karamellkrémes képviselőfánk

    Évekig próbálkoztam, de soha nem sikerült szép képviselőfánkot sütnöm. (Próbáltam ezerféleképpen: vajjal is, zsírral is; csak kicsit belesve a sütőajtón, máskor szenesedésig ki sem nyitva; a halmokat 1-2 órát a tepsiben pihentetve és azonnal is sütve; kanállal, kézzel, habzsákkal formázva; Horváth Rozi szakácskönyvéből, ükanyám ezeréves füzetéből, és természetesen az internet legtutibb receptjét is… Tovább »

Whoopie pie, a legfinomabb szendvicssüti

  Egyetlen sütivel sem bajlódtam még annyit, mint a whoopie pie-vel. Annyira egyszerű és elronthatatlan, mégis sikerült sorozatosan bénáznom, például egyszer kihagytam a szódabikarbónát, másszor meg kétszer annyi vajat tettem bele, mint amennyi szükséges.     Megérte nem feladni! 😀 Ez a süti ízre sem okozott csalódást (mint sok látványédesség), sőt, sokkal de sokkal finomabb,… Tovább »

Gőzön főtt lekváros gombóc

  A gőzgombóc vagy gőzönfőtt bukta számomra olyan nagymamis finomság. Ennek kicsit ellentmond, hogy én is el tudom készíteni, de ez már csak amolyan lázadás, “csakazértis!”. (Ha nekem már nincs, akit megkérjek…akkor majd csinálok én!) Persze féltem, mint minden kelt tésztától meg aztán itt a kacifántosnak hitt főzése is, de igazából nem is bonyolult, csak… Tovább »

A klasszikus kókuszkocka

   Nálunk ez a sütemény mindig akkor kerül fókuszba, amikor “semmi nincs itthon”.  (Mármint hozzávalók, amiből süti készülhetne. Se gyümölcs, se habtejszín, se túró, se mák, diót meg törni kellene, a befőtt meggy meg rég elfogyott.)  😀   Tudom, tudom, hogy a kókuszreszelék sem egy alapvető élelmiszer, de az szinte mindig található a kamrapolcon, csokis… Tovább »

Gyümölcsös lepény a rohanós napokra

  Hiába googliztam rá, a net nem ismeri azt a süteményt, amit már a nagyanyám nagyanyja is Tarka tortaként írt be gyöngybetűkkel a receptfüzetébe. Pedig ez a világ legegyszerűbb süteménye; igaz, ahhoz, amiket én tortának nevezek, semmi köze nincs, mert számomra azok krémes-habos alkotások, de a piskótának közeli rokona, még így is, hogy ez csak… Tovább »

Hókifli, a legomlósabb aprósüti

    Van egy sütemény, amit a mai napig az ősrégi receptünk alapján sütök, ez pedig a hókifli. Próbáltam ugyan megreformálni, de olyan omlós, porhanyós, mint ahogyan először kóstoltam (és megszerettem) nem lett sem az egészségesebb (margarinnal gyúrt), sem az élesztős változat.  Nem szépítem: én így érzem kicsit benne a zsír ízét, de talán csak… Tovább »

Omlós habos pite eperrel, vaníliás tejfölkrémmel

 Eredetileg banánnal készítettem, de már akkor tudtam, hogy ez a sütemény eperrel talán még fenségesebb lesz. Valami hihetetlenül omlós tészta-alap, eperdarabok vaníliás tejföllel (amire azt a visszajelzést kaptam: “anyu, ennek nagyon finom a krémje”), végül édes tojáshab; a négy finomság egyvelege nálam lekörözte még a hagyományos gyümölcstortát is.      Hozzávalók (24 cm átmérőjű formába)… Tovább »

Ilyen a Twix és a Snickers, ha itthon készül

 Amikor elkészítettem és megkóstoltam a házi Twixet, az volt az első gondolatom, hogy ebből aztán mindenkinek elég lesz egyetlen darab, az tuti. Hihetetlenül tömény: édes és csokis egyszerre és akkor már nem is bántam, hogy a keksz-részébe nem tettem több cukrot, mert az az első kóstolásra csak úgy önmagában elég íztelennek tűnt. A Snickers jobban bejött… Tovább »

Kekszes finomság a tiramisu ízeivel

Jól esne valami krémes nyalánkság, de nincs otthon mascarpone, se habtejszín? Babapiskóta se? Csak keksz, tej, tejföl. Bizony ezekből is ki lehet hozni valamit, amit bár még hamis tiramisunak is merészség nevezni, hiszen csak abban hasonlítanak, hogy ezt is rétegezzük, azt is, de a kis kávé, kis kakaó, selymes vaníliás krém gondoskodik arról, hogy ez is… Tovább »

Pehelykönnyű túrós pite

  Én igazából elfogult vagyok ezzel a süteménnyel. A legelső találkozásunk a legbarátibb barátaim, 1-2 pohár bor és egy nagy tányér bográcsgulyás társaságában történt. 100%-os katarzis volt, feltette a koronát arra a délutánra.  De miért pehelykönnyű, és miért nem egyszerűen túrós pite vagy túrós lepény? Nagyon egyszerű: teljesen grízmentes a túrótöltelék, és a lapja is… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!