Katarzis

A klasszikus kókuszkocka

kokuszkocka    Nálunk ez a sütemény mindig akkor kerül fókuszba, amikor “semmi nincs itthon”.  (Mármint hozzávalók, amiből süti készülhetne. Se gyümölcs, se habtejszín, se túró, se mák, diót meg törni kellene, a befőtt meggy meg rég elfogyott.)  😀   Tudom, tudom, hogy a kókuszreszelék sem egy alapvető élelmiszer, de az szinte mindig található a kamrapolcon, csokis… Tovább »

Gyümölcsös lepény a rohanós napokra

lepeny   Hiába googliztam rá, a net nem ismeri azt a süteményt, amit már a nagyanyám nagyanyja is Tarka tortaként írt be gyöngybetűkkel a receptfüzetébe. Pedig ez a világ legegyszerűbb süteménye; igaz, ahhoz, amiket én tortának nevezek, semmi köze nincs, mert számomra azok krémes-habos alkotások, de a piskótának közeli rokona, még így is, hogy ez csak… Tovább »

Hókifli, a legomlósabb aprósüti

hokifli     Van egy sütemény, amit a mai napig az ősrégi receptünk alapján sütök, ez pedig a hókifli. Próbáltam ugyan megreformálni, de olyan omlós, porhanyós, mint ahogyan először kóstoltam (és megszerettem) nem lett sem az egészségesebb (margarinnal gyúrt), sem az élesztős változat.  Nem szépítem: én így érzem kicsit benne a zsír ízét, de talán csak… Tovább »

Omlós habos pite eperrel, vaníliás tejfölkrémmel

habos epres pite  Eredetileg banánnal készítettem, de már akkor tudtam, hogy ez a sütemény eperrel talán még fenségesebb lesz. Valami hihetetlenül omlós tészta-alap, eperdarabok vaníliás tejföllel (amire azt a visszajelzést kaptam: “anyu, ennek nagyon finom a krémje”), végül édes tojáshab; a négy finomság egyvelege nálam lekörözte még a hagyományos gyümölcstortát is.      Hozzávalók (24 cm átmérőjű formába)… Tovább »

Ilyen a Twix és a Snickers, ha itthon készül

snickers  Amikor elkészítettem és megkóstoltam a házi Twixet, az volt az első gondolatom, hogy ebből aztán mindenkinek elég lesz egyetlen darab, az tuti. Hihetetlenül tömény: édes és csokis egyszerre és akkor már nem is bántam, hogy a keksz-részébe nem tettem több cukrot, mert az az első kóstolásra csak úgy önmagában elég íztelennek tűnt. A Snickers jobban bejött… Tovább »

Kekszes finomság a tiramisu ízeivel

Kekszes finomság a tiramisu  ízeivel Jól esne valami krémes nyalánkság, de nincs otthon mascarpone, se habtejszín? Babapiskóta se? Csak keksz, tej, tejföl. Bizony ezekből is ki lehet hozni valamit, amit bár még hamis tiramisunak is merészség nevezni, hiszen csak abban hasonlítanak, hogy ezt is rétegezzük, azt is, de a kis kávé, kis kakaó, selymes vaníliás krém gondoskodik arról, hogy ez is… Tovább »

Pehelykönnyű túrós pite

pehelykönnnyű túros pite   Én igazából elfogult vagyok ezzel a süteménnyel. A legelső találkozásunk a legbarátibb barátaim, 1-2 pohár bor és egy nagy tányér bográcsgulyás társaságában történt. 100%-os katarzis volt, feltette a koronát arra a délutánra.  De miért pehelykönnyű, és miért nem egyszerűen túrós pite vagy túrós lepény? Nagyon egyszerű: teljesen grízmentes a túrótöltelék, és a lapja is… Tovább »

Bakacsók, a kávéimádók kedvenc sütije

Bakacsok recept  Kávés. Diós. Krémes. Gyerekkorom óta ismerem és szeretem. És kritizálom. Folyamatosan tökéletesítem. A BAKACSÓK egész biztos, hogy a 70-es évek előtt “született”, sokkal hamarabb, mint én, emiatt talán illene ragaszkodnom az eredeti recepthez az utolsó pontig-vesszőig, de mivel voltak benne nem-szeretem részletek, itt is, ott is változtattam rajta. Mindezt bűntudat nélkül, hiszen mégiscsak egy intim dologról van… Tovább »

Mascarponés Raffaello golyók

Raffaello házilag  Ha valaki azt hallja, hogy Raffaello házilag, valószínű, hogy a tejporos vagy a szirupos-grízes változat ugrik be elsőre.  Ez, amit most mutatni szeretnék, kissé rendhagyó, mert egyiket sem tartalmazza, kell viszont hozzá mascarpone és 2-3 ostyalap (natúr, töltetlen, a formája nem számít, szerintem minden nagyobb élelmiszerüzletben kapható.) Főzést egyáltalán nem igényel, hacsak nem magunk készítjük… Tovább »

Az ellenállhatatlan Kinder tejszelet

Kinder tejszelet Ma egy olyan édesség receptjét szeretném megosztani veletek, amely meglepően hasonlít a Kinder Tejszelethez. Pihe-puha mézes-kakaós piskóta lágy tejkrémmel, a gyerekek imádni fogják! A recept érdekessége, hogy se puding, se mascarpone nem kell bele és a krémje tényleg szinte csak tejből készül.     Hozzávalók   A piskótához: (egyetlen nagy, 30×40 cm-es  tepsihez, a lap… Tovább »

Narancsos oroszkrém szelet

Narancsos oroszkrém torta  Azt hiszem, ez a legkrémesebb, leghabosabb sütemény, amit valaha ismertem. Narancsos, mazsolás, kissé rumos ízvilág, ha ezek bejönnek neked egy tortában, akkor érdemes kipróbálni ezt a szeletes változatot is, mert nincs vele annyi munka, mint egy kerek torta kidíszítésével, és ha van egy nagyobb tepsink, elég egyetlen lapot megsütni, középen elvágni és máris lesz egy… Tovább »

Pikáns gyömbéres csillagok

Pikáns gyömbéres csillagok Sehol nem olvastam törvénybe foglalva, hogy a mézes vagy gyömbéres sütiket (és a csillagformájúakat) csak adventi időszakban szabad készíteni. (Karácsony óta nálunk már kétszer sült mézeskalács!) Most gyömbéres csillagokat készítettem, ami leheletnyi csípőssége ellenére is felkerült a Kicsilány “kedvenc”-listájára és azt hiszem decemberig még néhányszor el lesz készítve, ha nem is épp ebben az alakzatban…. Tovább »

Krémes, az a bizonyos leveles

Krémes lepény  Felénk úgy hívják: Leveles krémes. Horváth Ilona Krémes lepénynek nevezi, a cukrászdák pedig egyszerűen Krémesnek.   Szinte mindenki szereti.   Szinte mindenkit előbb-utóbb felvilágosít egy jóakaró, hogy ez az imádott sütemény (aminek köszönhetően még csóró diákként is volt lehetőségem, hogy időnként beüljek a cukrászdába), mennyire műanyag és vizes, zselatinból, cukrászhabból meg hasonlókból épül fel. (Igaz… Tovább »

Karamellás lepény-az egyszerre édes és sós sütemény

Karamell lepény Amikor évekkel ezelőtt recepteket másoltam át anyu sütisfüzetéből, jól lefitymáltam ezt a karamellás lepényt.     –Miféle süti ez? Még cukor sem kell a lapjába!  (Nagyon úgy nézett ki, hogy én ezt bizony nem fogom “menteni.”) –Pedig ez egy igazán finom sütemény!–védte meg anyu–A krémje nagyon édes és különleges, nem is illene hozzá másmilyen tészta…. Tovább »

Amerikai csokis keksz

Amerikai csokis keksz Létezhet blog-különösen olyan, amely az élet jó dolgairól ír-az amerikai csokis keksz receptje nélkül?       Hát persze, hogy NEM! Ezért gyorsan le is írom, mint amilyen gyorsan fotózni is igyekeztem. (Majdnem elfogyott hamarabb, mint terveztem, mint a ráérősen kötögető nagymama fonalja, mielőtt még kész lett volna a pulóver.)   Hozzávalók:   15 dkg… Tovább »

Hagyományos szalagos fánk

Hagyományos szalagos fánk Eddig mindig a régies pillefánkot sütöttem, az igazi farsangi, szalagos fánk elkészítésétől visszatartott az, hogy a tojásoknak csak a sárgáját kell hozzá felhasználni, én pedig se kidobni, se rakosgatni nem akartam a kimaradó tojásfehérjéket. Most viszont úgy gondoltam, elkészítem az igazit, és kicsit kíváncsi is voltam, mi a különbség, mennyire finomabb ez a változat. Szalagos… Tovább »

Boldogi nagyrózsa pillangó-formában

Boldogi nagyrózsa  Ha nem éppen mostanában írom a Kis retro és nosztalgia a konyhában  című bejegyzésemet, valószínűleg fel sem tűnik nekem, hogy az egyik gasztrós facebook csoportban valaki egy hasonló sütőformához való receptet keres. Nem követtem nyomon a továbbiakban a bejegyzést, mert már voltak is válaszok, azonnal megtudtam, amit akartam: a boldogi nagyrózsa receptjének kell utánanéznem (nekem… Tovább »

Cappuccinó szelet

Cappuccinó szelet Kapucíner szelet, Cappuccino szelet, Kávékrémes, mindegy, ki hogyan nevezi, ez az én kedvenc süteményem.   Kedvenc, mert nagyon finom, imádok mindent, ami kávés, de azért is, mert mutatós, és nem utolsósorban azért, mert mindig sikerül, nem esik össze a lapja, az ehhez hozzárendelt kakaós piskóta receptjét érdemes megtanulni, mert más süteményeknél is fel lehet használni,… Tovább »

Hideg kőttes, alias bejgli karácsonyra

diós és mákos bejgli Soha nem készült nálunk karácsonykor bejgli. Amíg nagymamám élt, sütött diós és mákos kalácsot, amit én a bejglinek hittem, és egyáltalán nem szerettem. Nem is értettem (a magazinokban, később pedig az interneten láttam a rajongást), hogy mit szeretnek az emberek ebben a nem is finom süteményben. Aztán egy vendégségben mégis rábeszéltek, hogy kóstoljam meg. “Ez… Tovább »

Így készül a tökéletes, puha mézeskalács

Tökéletes mézeskalács receptje Mézeskalács -sütésben nincs többéves tapasztalatom, de miért is kellene számtalanszor próbálkozni, ha van egy TUTI RECEPT? Így készül a tökéletes mézeskalács és a tökéletes íróka! (Az “evős” változat, nem a dekorációnak való.) Nem kell pihentetni, nem kell puhítani!  Azonnal díszíthető! Az íróka 5 perc alatt elkészíthető, 15-20 perc alatt megszárad. Bátran ajánlom kezdőknek, időhiánnyal küszködőknek és tésztát gyúrni nemszeretőknek is. 🙂  … Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!