Katarzis

Fűszeres cseresznyeleves

    Sokan azt hiszik, cseresznyéből nem lehet finom levest főzni, mert íztelen kissé és a leve is olyan semmilyen színű. Ezt most cáfolni szeretném ezzel a könnyű fűszeres cseresznyelevessel, kóstold meg te is, meglátod mennyire finom és egy kis trükkel a gyümölcs színét is kicsalogatjuk. Főzéssel készül, fogyasztható hidegen és melegen is.  ... Tovább »

Citromos joghurtfagyi

    Az igazi fagylaltok általában főzéssel készülnek, a friss tojás majdnem mindegyiknél elengedhetetlen hozzávaló, de a gyümölcsfagyi lazább kategória. A citromfagyinál például egyáltalán nem elvárás, hogy krémes legyen, gyakran minél vizesebb, annál jobb, merthogy a citromos ízt mindig inkább akkor kívánjuk, ha szomjasak vagyunk. Ha mégis valami tejesebbre vágyunk egyszerű granitánál, készítsünk citromos joghurtfagyit, ami… Tovább »

Így készíts görög joghurtot odahaza!

    Szeretném nektek bemutatni a legnagyszerűbb konyhai alkotótevékenységet: a joghurt illetve görög joghurt készítését. Egyszerűsége hihetetlen, de mindenképp szükség van hozzá egy csinos görögre sok hagyományos joghurtra …vagy csak egészen kevésre, de akkor annál több házi tejre. Igazából fogalmam sincs, miért kapta ez a fajta joghurt a görög nevet, hiszen annyi csak a lényege, hogy az… Tovább »

Tejszínes karfiolleves vajgaluskával

   Máskor marad vagy nem húsleves a vasárnapi ebédből, de nyáron egész biztosan. Mert húslevesből keveset nem érdemes főzni (3 óra főzés 1 liter levesért, na ne már!), a kánikulában viszont mindenki “inkább valami mást” enne (és ez általában az elkészülte után derül ki), így nagyon gyakran éppen csak beleütjük a kanalat, a többi feleslegessé… Tovább »

Tejszínes csirkemell tésztakörettel

  A legfinomabb villámvacsora. Csak legyen otthon valami tésztaféle, tejszín, csirkemell.      Hozzávalók: kevés olaj 1 fej vöröshagyma 40 dkg csirkemellfilé só, bors petrezselyemzöld vagy fokhagyma vagy csipet oregánó (elhagyható akár mindegyik) 2,5 dl tejszín 0,5-1 dl tej 1 evőkanál liszt 30 dkg tészta, pl. penne, fusilli (nekem az enyhén spirál a kedvencem); az… Tovább »

Krémes őszibarackleves főzés nélkül

Krémes gyümölcsleves főzés nélkül, vitamindúsan, liszt és mindenféle sűrítőanyag nélkül!      Hozzávalók: kb. 1 kg barack 1 db alma 8 dl tej 2 dl főzőtejszín vanília rumaroma 3–4 evőkanál cukor egy kisebb citrom felének a leve   Elkészítés:  a baracknak a 2/3–át  meghámozzuk, magvát kiszedjük  turmixgéppel homogén állagúvá keverjük, nekem ez tisztán 50 dkg… Tovább »

Tejszínes gyümölcsleves főzés nélkül

  Ha gyümölcsleves, az régen mindig a gyümölcs megfőzésével indult és lisztes tejjel behabarva, felforralva lett készen, aztán ettük néha hidegen, néha melegen. Szakács sógor 5 perc alatt elkészíthető, főzés nélküli gyümölcsleveséről először nem is akartam elhinni, hogy ez tényleg csak tej, tejszín, gyümölcs és egyszerű fűszerek isteni egyvelege és nincs benne semmilyen főzés nélküli… Tovább »

Epres-tejszínes házi fagylalt

 Soha nem készítettem idehaza fagylaltot. “Fagyigép nélkül úgysem lesz az igazi”-olvastam valahol, és emlékszek is egy jégdarabos-nem túl ízletes házi fagyi-élményre még gyerekkorból.  De ezt az eperfagyit nem tudtam kiverni a fejemből. A hozzáértők inkább parfénak neveznék, ami legalább annyira fenséges dolog, mint a jégkrém, sőt épp ez az elnevezés a garancia arra, hogy nem egy… Tovább »

Mascarpone házilag

 Voltak kételyeim a mascarpone otthoni készítését illetően, hogy nem lesz olyan finom, olyan állagú, mint a bolti, de gondoltam, egy próbát megér, mivelhogy semmiféle különleges alapanyag nem kell hozzá, csak tejszín, citrom és egy sűrű szövésű textília, és ezek nekem épp kéznél is voltak.   Igazi, szarvasmarhából származó tejjel készítettem  🙂 , és ha nem… Tovább »

Az ellenállhatatlan Kinder tejszelet

Ma egy olyan édesség receptjét szeretném megosztani veletek, amely meglepően hasonlít a Kinder Tejszelethez. Pihe-puha mézes-kakaós piskóta lágy tejkrémmel, a gyerekek imádni fogják! A recept érdekessége, hogy se puding, se mascarpone nem kell bele és a krémje tényleg szinte csak tejből készül.     Hozzávalók   A piskótához: (egyetlen nagy, 30×40 cm-es  tepsihez, a lap… Tovább »

Narancsos oroszkrém szelet

   Azt hiszem, ez a legkrémesebb, leghabosabb sütemény, amit valaha ismertem.    Narancsos, mazsolás, kissé rumos ízvilág, ha ezek bejönnek neked egy tortában, akkor érdemes kipróbálni ezt a szeletes változatot is, mert nincs vele annyi munka, mint egy kerek torta kidíszítésével, és ha van egy nagyobb tepsink, elég egyetlen lapot megsütni, középen elvágni és máris… Tovább »

Tárkonyos csirkeraguleves

  Ha már unjuk a hagyományos húslevest vagy egyszerűen csak valami kellemesen pikáns, savanykás, mégis tápláló “léfélét” kívánunk, akkor kitűnő választás a tejszínes raguleves, amit én tárkonnyal is szoktam ízesíteni és általában csirkemellfiléből készítem, néha ezen felül 3-4 darab csirkeszárnnyal is gazdagítom.       Hozzávalók:   30 dkg csirkemell 3-4 db csirkeszárny 3 db… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!